Når udestuen kan åbnes helt op, så bliver en sydvendt udestue ikke uudholdelig varm. FOKUS
Når udestuen kan åbnes helt op, så bliver en sydvendt udestue ikke uudholdelig varm. Foto: Willab Garden & Vica

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her er guiden til placeringen + 4 ting du IKKE skal gøre, når du etablerer udestue.

Af: Per Handberg, 28. februar 2017
 
 

Den energirigtige placering af udestuen

Mange har placeret en udestue, hvor der oprindeligt var en terrasse – lige uden for opholdsstuen. Men det er værd at overveje andre placeringer, hvor I måske får mere ud af både udestue og jeres hus.

Det er især i ydersæsonerne, at I kan få stor glæde af en udestue. De store glasarealer betyder, at I kan nyde det frie udsyn til haven, allerede når den første spæde forårssol begynder at varme, og når solen er fremme om efteråret, skærmer glasset for den kølige vind.

Placerer I udestuen fornuftigt, kan I få den sidegevinst, at den i perioder kan bidrage positivt til husets energiregnskab, når solen sender masser af varme ind gennem glasruderne i den ellers kolde årstid.

Skal udestuen placeres mod øst eller vest?

Men inden I begynder at bygge en udestue, er det værd at overveje, hvor den skal placeres, for det kommer meget an på, hvad I primært vil bruge udestuen til, og hvordan jeres hus og have i øvrigt er indrettet.

En udestue med meget store glasarealer kan blive uudholdelig varm, hvis de største glaspartier vender mod syd. Her er det oftest bedre at orientere de største glasflader mod øst og vest, så varmen kan udnyttes først og sidst på dagen.

Hvis udestuen kan åbnes helt op, kan I godt have de store vinduesarealer mod syd, for så kan I åbne om sommeren og virkelig få glæde af solen i det tidlige forår og sene efterår, når udestuen er lukket.

Find den naturlige skygge

Havens indretning spiller også ind, for der kan være træer og større buske, som I vil bevare, men som vil kaste generende skygge på udestuen. Omvendt kan det også vise sig, at I netop kan bruge træer og buske til at skygge for solen, så de tager toppen af varmen, når der er allermest varmt midt på dagen.

Gå evt. et par ture rundt i haven på forskellige tidspunkter af dagen og læg mærke til solens gang og træernes skygge, og overvej om det giver anledning til en anden placering, end I egentlig havde tænkt.

I skal selvfølgelig også tage hensyn til husets udseende. Da udestuer først blev populære i 60’erne og 70’erne var det oftest kedelige firkantede udestuer, der mest af alt lignede et haveskur med mange vinduer, og de gjorde ikke meget godt for helhedsindtrykket af huset.

I dag er det nemmere at finde udestuer, der enten passer ind i huset arkitektur eller kommer til at fremstå som en flot kontrast. 

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

Husk åbning til det fri

I alle beboelsesrum skal der være en redningsåbning til det fri –  en dør, et vindue eller en lem, der er nem at åbne indefra. Hvis du fx bygger en udestue "uden på" soveværelset, og adgangen til udestuen går gennem en dør, som ellers er eneste adgang til det fri, så er du nødt til at etablere en ny redningsåbning i form af fx et vindue.

Eneste mulighed for at komme uden om at etablere en redningsåbning er, hvis der i stedet er to døre med adgang til hvert sit rum.

Regler for udestuer

En udestue er som udgangspunkt uopvarmet. Kobler I udestuen på husets varmesystem, bliver den betragtet som en tilbygning, og skal leve op til bygningsreglementets krav til beboelsesrum i forhold til fx loftshøjde og isolering. 

En brændeovn eller en elvarmer regnes dog ikke som fast opvarmning, og er det den eneste varmekilde, så regnes den ikke som en tilbygning.

Hvad enten udestuen er opvarmet eller ej, så skal I dog søge om byggetilladelse hos kommunen, og I må ikke begynde byggeriet før tilladelsen er hjemme. Både en opvarmet og en uopvarmet udestue tæller med i det samlede bebyggede areal.

Læs også: Olie eller vand - vælg den rigtige træbeskyttelse

4 ting du ikke IKKE skal gøre, når du etablerer udestue

1. Tag ikke for meget lys fra stuen

Der er mange udestuer, der er bygget ud foran terrassedøren i stuen, og hvor husets beboere efterfølgende har måttet sande, at udestuen har taget meget lys fra stuen. 

2. Snyd dig ikke for lys og udsigt

Især udestuer med fladt tag kan sluge rigtigt meget lys. Også den oprindelige udsigt til haven inde fra stuen kan blive ødelagt af en forkert placeret udestue.

3. Gør ikke stuen til gennemgangsrum

I skal også tænke på det naturlige flow, der er i huset. Opholdsstuen er som regel sidste rum i flowet. Her er der normalt ikke gennemgang fra og til flere rum, for stuen er netop beregnet til ophold, ro og afslapning. 

Hvis I placerer en udestue lige uden for opholdsstuen, så risikerer I, at stuen pludselig bliver et gennemgangsrum med trafik til og fra udestuen, og det kan bryde den ro, som I sikkert har sat pris på før.

4. Pas på med sydvente udestuer

Varmen kan blive uudholdelig, hvis I har bygget en sydvendt udestue uden at tænke på solafskærmning. 

Her skal I tænke på, at solafskærmningen  kan være en kombination af bevoksning, der yder skygge til udestuen og en form for gardiner inde eller ude.

Kilder: Magnus Torle og Arte Glasbyg Thomas G

 
 
28. februar 2017 Per Handberg
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten,...

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det helt og holdent til håndværkere. Her finder du køreplanen for alle typer af udestuer. Se også 6 råd til at få en behagelig varme i din vinterhave om sommeren, når solen bager.

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former...

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller tidskrævende proces. Det gælder om at rydde ud i det unødvendige og finde ud af, hvilke behov du har. Desuden er udluftningen central, hvis du vil dekorere udestuen med planter. Få en liste over, hvilke planter, der egner sig.

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal...

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...