• Foto: Stine RC
  Tidligere var udestuen et ekstra rum, hvor der altid lige var plads til noget mere – men til sids...

 • Foto: Stine RC
  Slå dig ned, og nyd fornemmelsen af harmoni i den ny-opryddede udestue.

Ryd op og skab plads

Oprydning er det første skridt på vejen til en dejlig udestue. Gå udestuen godt og grundigt igennem. Kassér de ting, der er havnet derude, fordi du ikke lige vidste, hvor du ellers skulle gøre af dem. Hvis de har ligget og rodet i udestuen i et år, får du sandsynligvis ikke brug for dem igen.

Find ud af, hvilke funktioner du har behov for

Næste skridt er, at du skal beslutte, hvilke funktioner der er nødt til at være i udestuen. Hvis det for eksempel er nødvendigt med plads til tørrestativet, så find et hjørne, hvor det kan stå, så det hverken roder eller spolerer den gode udsigt.Find ud af, hvilke funktioner du har behov for

Hold orden efter oprydningen

Undgå nye rodebunker ved at samle tæpper, puder, legetøj og andre ting, som du gerne vil have derude, i flotte kurve, æsker og kasser i matchende farver. Når det er nemt og hurtigt at rydde op og holde orden, har vi langt større tendens til at gøre det.

Tekstiler og møbler skal være egnede til UV-stråling

Møbler og tekstiler skal kunne tåle uv-stråling fra de mange timers skarpe sollys i udestuen. Tekstiler, der ligger fast derude, vil uundgåeligt falme, hvis de ligger fremme hele tiden. Sørg for, at pudernes betræk kan tages af, så det kun er betrækket, du skal skifte, og hav for eksempel en flet-kiste til at pakke tæpperne væk i, når du ikke bruger udestuen. Alternativt kan du købe havemøbel-tekstiler, fordi de er mere lysægte end almindelige tekstiler. Og det samme med møbler – køb nogle, der er lavet af uv-resistente materialer.

Indret udestuen med planter

Udestuen føles endnu mere som en del af haven, når du indretter den med smukke planter. Hvilken type planter, der egner sig, afhænger af udluftningen. Hvis der er god udluftning, har du nærmest drivhuslignende tilstande. Det betyder, at du kan dyrke et væld af spiselige planter – lige fra krydderurter til tomatplanter og citrontræer - som ud over at dufte godt også egner sig til, at du kan plukke af dem, når du laver mad.

Planter til udestuer med dårlig udluftning

Hvis udluftningen ikke er særlig god, skal du hellere bruge kaktus og sukkulentlignende planter. Det smarte ved sukkulenterne er, at de opmagasinerer vand i deres kødfulde blade og derfor ikke tager skade af at tørre ud mellem vandingerne.

Vælg de rigtige planter til udestuens klima

Til udestuer med god udluftning:

 • Bougainvillea (trillingranke)
 • Hibiscus (Hibiscus)
 • Ørkenrose (Adenium obesum)
 • Orkidéer
 • Nerie (Nerium)
 • Bægerranke (Mandevilla sanderi)
 • Figentræ(Ficus carica)
 • Mini-appelsintræ (Citrofortunella micro-carpa – frugterne er dog uspiselige)
 • Citrontræer (Citrus)
 • Små vinplanter (Vitis – hvor du kan spise frugterne)
 • Oliventræer (Olea)

Til udestuer med ringe udluftning:

 • Sukkulenter, fx:
  • Kapaloe (Aloe brevifolia)
  • Kalankoe (Kalanchoe)
  • Paradistræ (Crassula ovata)
 • Nemme, grønne planter:
  • Bajonetplanten eller svigermors skarpe tunge (Sansevieria)
  • Zamioculcas (Zamioculcas)

Klimaet i udestuen gør, at planterne har brug for mere vand sammenlignet med andre rum. Så tjek dem ofte og sørg for, at de ikke tørrer ud.

24. februar 2012 Stine RC, 1206
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det...

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former for pavilloner i Danmark. Se hvilken havepavillon, der bedst passer til dine behov.

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal...

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...