Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue
Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.
Familiens have er en perle
Det er ærgerligt, at haven for enden af vejen bag bøgehækken ikke er synlig for flere. Den hører til “perlerne”. Her trives familien Quist året rundt og bruger så mange timer som muligt i have eller udestue. I 1961 købte familien huset, hvor haven skrånede og var fyldt med græs, birke- og lærketræer.
Nybagte forældre uden trang til meget havearbejde
De første år var de tilfredse med haven. De var nybagte forældre, og i haven havde ungerne mulighed for at boltre sig uden at være bange for at træde i bedene. Dengang var fritiden ikke til smukt anlagte bede og lugejern.
Træer og hældning blev fjernet
- Da overskuddet blev større, fjernede vi en del af træerne og hældningen. Vi erstattede jorden med et par vognlæs sten og sveller, så vi kunne forme haven og lave bede med skråning, fortæller de.
Haven udvikler sig fra sæson til sæson
Siden har haven udviklet sig fra sæson til sæson, og parret i rækkehuset er blevet erfarne haveejere, der klarer alle opgaver lige fra frøformering til støbning af fuglebad og styning af træer i bonsaiagtige former.
![]() |
|
I haven vokser bl.a. paradisbuske, natlys, timian og nelliker. |
Skal kunne klare tørke
Vælg tørketålende planter, som trives i veldrænet jord.
Vand rigeligt i den første tid, så rødderne stikker så dybt som muligt.
Disse kan du vælge
Rododendron, iris, allium, liljer, forårsløg, timian, lavtvoksende nelliker, bambus, klematis, jordbær og lavendel er vækster, som klæder hinanden, er forholdsvis lette at have med at gøre, og som blomstrer hen over sæsonen.
Undgå græs på skråningen
Vælg planter efter lys og skygge på skråningen. Undgå græs som har svært ved at etablere sig på en grund, der skråner. Hvis det alligevel lykkes at få græsset til at gro, kommer næste problem. Det er svært at slå en græsplæne, der hælder.
Få tjekket jordkvaliteten
Du skal vide, hvordan din jord er, hvis du vil være sikker på succesmed blomster og planter. Tag eventuelt en prøve med til dit plantecenter og få dem til at hjælpe dig med at bestemme kvaliteten.
Brug tid på at dræne
Før du anlægger bede o.l., så brug tid på at dræne ordentligt. Så sikrer du, at rødderne ikke står og sopper i vand i milde vintre.
Opfyld drømmen med en byg selv udestue
Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!
Vi er vilde med den engelske version af udestuer
Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.
Sådan placerer du udestuen rigtigt
Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...
Tjen på at bygge udestue
En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?
Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus
En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det...
Udestue lukker haven og naturen indenfor
For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...
Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov
Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former for pavilloner i Danmark. Se hvilken havepavillon, der bedst passer til dine behov.
Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase
Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller...
Opvarmning af din udestue
Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.
Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning
Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet.
Vælg et uderum, der passer præcis til din have
Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...
Fire huse - fire forskellige udestuer
Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.
Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke
En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven.
Nyd årstiderne i udestuen
Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.
Opvarmning af udestuen
Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...