Udestue og terrasse hænger sammmen, når man åbner glasdørene.
Udestue og terrasse hænger sammmen, når man åbner glasdørene. Foto: Dahlstrøm Center

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går i gang med byggeriet.

Af: , 6. juli 2007

Udestuen virker som klimaskærm og giver mindre varmeregning 

Da det er oplagt at bygge udestuen mod syd, vil den ofte blive bygget ud over et fag med store vinduer. Og det betyder, at udestuen også luner inde i stuerne, fordi den virker som klimaskærm, når den isolerer de store vinduer mod blæst og kulde.
Når udestuen i koldere perioder bliver opvarmet af solen og er varmere end huset, vil det være muligt at trække varmen ind i stuerne. Det kan ofte gøres ved at åbne et trækvindue et strategisk sted i den modsatte ende af huset – eller ved at suge den varme luft ind med mekanisk ventilation.

Solafskærmning i udestuen

Det er selvfølgelig rart med varme, men en udestue må ikke blive for varm. Derfor er det en god idé at konstruere den, så hele den ene væg kan åbnes enten med foldedøre eller skydedøre.

Desuden er det vigtigt, at der er mulighed for at skærme af for solens varme. De fleste ovenlysvinduer kan leveres med standardpersienner eller rullegardiner. Det er en god idé at få dette udstyr monteret fra start evt. med fjernbetjening, der gør det enkelt at indstille persiennerne også i tagvinduerne. Nogle termoruder har persiennerne monteret mellem glassene – så bliver de ikke støvede!

Foto: SantexOpvarmet udestue

Har udestuen fast varme, er der lovgivningsmæssigt tale om en reel tilbygning, der tæller med i grundens byggeprocent og i boligarealet på BBR-
meddelelsen, og så gælder alle byggereglementets regler – også at der laves et varmetabsregnskab.

Krav til isolering og varmetab

Bygningsreglementet fra april 2006 stiller så store krav til isolering og varmetab, at det er meget vanskeligt at bygge en klassisk opvarmet glastilbygning med masser af vinduer både i vægge og tag. Lad en ekspert i varmetabsberegninger regne på, om din plan kan realiseres.

Foto: Win-DoorUopvarmet udestue

En uopvarmet udestue er ikke underlagt bygningsreglementets krav om isolering og varmetabsberegning. For at få godkendt udestuen som uopvarmet, skal den være adskilt fra resten af boligen med en ydermur og yderdør, og den må ikke have fastinstalleret opvarmning.

Sådan tæller udestuen ikke med i byggeprocenten

Hvis den uopvarmede udestue holder sig på under fem pct. af grundens areal, tæller den ikke med i byggeprocenten. Den uopvarmede udestue tæller ikke som boligareal på BBR-meddelelsen, men derimod som udestue.

Indbygget solskærm

En anden løsning er at udføre taget i materialer, der kun lader sollyset slippe igennem, men reflekterer varmen fra solen. Så får du maksimalt lys, men slipper for den værste varme. Her kan du vælge mellem tonet glas, klare isoleringsplader og særlige termoruder, der reflekterer solens varme.

Undgå den stærke varme fra sommersolen

Hvis du isolerer vinduerne i taget mod solens varme og sætter almindeligt glas i væggene, undgår du den stærke varme fra sommersolen, mens du får glæde af den lave vintersol, når strålerne kommer ind igennem de lodrette vinduer. Vinduerne i væggene vil dog i de fleste tilfælde også kræve en form for gardiner, der skygger for den skarpe sol.

Husk at søge om byggetilladelse, når du skal bygge udestue

Både en opvarmet og en uopvarmet udestue kræver byggetilladelse. Byggeansøgningen indsendes til kommunens tekniske forvaltning, og det er op til en konkret vurdering, om dit projekt er en “udestue” eller en egentlig "tilbygning".
6. juli 2007
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det...

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former for pavilloner i Danmark. Se hvilken havepavillon, der bedst passer til dine behov.

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller...

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet. 

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittig...

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved...

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.