Det er vigtigt at lufte godt ud i udestuen hver dag.
Det er vigtigt at lufte godt ud i udestuen hver dag.

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Af: Mikael Mortensen, 8. juli 2011

Bygningsreglementet BR08

Med det nyeste bygningsreglement BR08, som trådte i kraft den 1. august 2008, er det ligegyldigt i forhold til bebyggelsesprocenten, om en nyopført udestue eller lukket glasoverdækning er opvarmet eller uopvarmet. Uanset hvad, tælles udestuen i modsætning til tidligere med, når grundens samlede bebyggede areal beregnes.

Grunden kan bebygges med 30 pct.

Til gengæld kan du nu bebygge grunden med 30 pct. mod tidligere 25 pct. Dog kan en lokalplan indeholde et skrappere krav, og lokalplaner går lovmæssigt altid forud for bygningsreglementet. Udestuen skal også indberettes til Bygnings- og Boligregistret (BBR), idet den indgår i beregningen af boligens samlede areal.

Læg varme ind i udestue

Når man fremover ikke længere kan undgå at betale skat for udestuen, bør man overveje at indlægge varme fra starten og isolere ydervæggene og taget i forhold til de almindelige regler for tilbygninger.
Dermed har man nemlig bedre muligheder for at undgå problemer med kondensvand, som siver ned ad vægge og vinduer, uden at det koster for meget på varmeregningen.

Høj luftighed

I en dårligt isoleret udestue, som ofte har store vinduesarealer, vil temperaturen om dagen hurtigt blive høj. Samtidig har man tit mange planter i udestuen, som afgiver en masse fugt til luften. Resultatet er en høj luftfugtighed.

Temperaturen falder hurtigere i udestue

Når solen forsvinder om aftenen, falder temperaturen i udestuen hurtigt med den uheldige følge­virkning, at vanddampen i luften kondenserer på alle de koldeste overflader.

Kædens svage led

Der er altså tre faktorer, som spiller en væsentlig rolle, når man skal håndtere kondensproblemer: Styring af lufttemperaturen, isoleringsevnen i taget, ydervæggene og vinduerne samt udluftning af den fugtige luft. Hvis bare én af tingene overses, får man problemer med kondens, eller en alt for stor varmeregning for at kunne holde temperaturen tilstrækkelig høj om natten.

Luft ud i udestue

Det nytter med andre ord ikke at højisolere ydervæggene og sætte lavenergiruder i vinduerne, hvis man ikke sørger for at lufte tilstrækkeligt ud og holde temperaturen oppe på et rimeligt niveau om natten. Uanset hvor godt vinduerne isolerer, vil temperaturen på rudens inderside på et tidspunkt nå det såkaldte dugpunkt, og vandet vil begynde at drive ned ad vinduet.

Spar ikke på isoleringen

Omvendt vil det blive dyrt at varme udestuen så tilpas op om natten, at vanddampen ikke kondenserer, hvis man ikke har isoleret ydervæggene og vinduerne rimeligt. Så har man først besluttet sig for at indlægge varme i udestuen, kan det ikke betale sig at spare på isoleringen.
Og endelig er udluftning i løbet af dagen lige så vigtig som isolering og varme. 2-3 gange dagligt af 5-10 minutter.

Opvarmning i udestuen

Hvis man indlægger opvarmningsmulighed i udestuen, skal tag, ydervægge og vinduer leve op til bygningsreglementets krav om isoleringsevne, den såkaldte U-værdi. For vinduer er kravet, at U-værdien skal være mindst 2,00 W/mK. For taget og ydervæggene er kravet henholdsvis 0,25 og 0,40 W/mK.

Dug indenfor

Lavenergivinduer kan både dugge på indersiden og yder-siden. Fordi de isolerer så godt, kan temperaturen på ydersiden blive så lav, at udeluftens vanddamp kondenserer på ruden. Det er et fænomen, som oftest ses en klar forårs- eller efterårsmorgen. Dug på ydersiden er et godt tegn.

Havens rum går fri

I bygningsreglementet BR08 står, at “Etageareal beregnes ved sammenlægning af bruttoarealerne af samtlige etager, herunder kældre og udnyttelige tagetager samt altanlukninger, udestuer, forbindelsesgange og lignende”. Dog regnes åbne overdækninger og åbne terrasser mv. ikke med.
8. juli 2011 Mikael Mortensen
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det...

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former for pavilloner i Danmark. Se hvilken havepavillon, der bedst passer til dine behov.

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller...

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal...

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.