Nyd en hyggestund i udestuen, og vær tæt på naturen samtidig.
Nyd en hyggestund i udestuen, og vær tæt på naturen samtidig. Foto: Hans Juhl

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Af: Ulla Danielsen, 10. marts 2009

Udestuer findes i mange prisklasser

Man kan få udestuer til 30.000-60.000 kroner, mens andre udestuer i vinterhave-klassen koster mere end én million kroner. Det er dog typisk for rigtig mange af de udestuer, der opføres i disse år, at de ligger på godt 500.000 kroner.

Fra spartansk til luksusudgaven

Den spartanske version af en udestue vil typisk bestå af et rum med elementer af glas samt dør og tag – men termotag skal man ikke sætte næsen op efter ved den billigste løsning. I mellemudgavenaf en udestue vil især glas og tag være af bedre kvalitet. En udestue i luksusudgaven vil være en regulær tilbygning, der er fuldt isoleret, nøjagtigt som når man bygger et hus.

Foto: Hans Juhl
En fuldintegreret udestue fremstår som en del af huset.

Skal matche huset

Når man vælger udestue, er det ifølge fagfolkene vigtigt at holde sig for øje, at den skal passe til huset. Den skal være i harmoni med den bolig, som den skal være en del af. Desuden skal man gøre sig klart, hvilke behov udestuen eller vinterhaven egentlig skal opfylde?

Mange går efter at få et lyst rum, mens andre ønsker ekstra plads og et rum mere – som de voksne kan trække ud i, mens børnene udfolder sig i stuen. 

Udsigt til haven 

I dag består mange udestuer næsten udelukkende af glas, men de fleste kan varmes op, og udestuen er typisk i brug året rundt. I udestuen kommer man tættere på sin have og kan følge årstidernes skiften. Derfor kan det også være en god idé at tænke på udsigten fra havestuen, når man planter. 

Tænk på, hvordan udsigten skal være

Der må gerne være noget smukt at kigge ud på, når nu man har vinduer til alle sider: Et skulpturelt cedertræ i et af havens fjernere hjørner, et rosenflor eller en blå ensian, der blomster lige uden for vinduerne, når alt andet er passé, kan forøge glæden ved både have og udestuen mange gange. Et rigtigt anbragt fuglebad kan også give meget liv. 

Hvidt er populært

Blandt de seneste trends for udestuer nævner fagfolkene, at der er efterspørgsel på vinduer, som på ydersiden består af aluminium, mens de helst skal være hvidmalede indvendig.

I gamle dage var det almindeligt med træloft i udestuen, mens valget i dag ofte falder på hvide gipslofter. I det hele taget ligger det i tiden, at udestuen skal være lys og enkel. Gulvvarme passer godt ind i tidens minimalistiske stil og er meget brugt, mens andre vælger at få varme, ild og stemning fra en gaspejs.

Luksus-liv

Engang var udestuer mest for folk med grønne fingre, men nu er de blevet hvermandseje, idet mange føler velvære ved at opholde sig i et rum med meget dagslys. Den typiske udestue er 20-30 kvadratmeter stor, består af masser af glas og har højt til loftet.

Skræddersy udestuenFoto: Dahlstrøm Center, tlf. 36 78 08 49

Der findes udestuer i mange prisklasser. Generelt kan man sige, at jo flere kvadratmeter udestue man ønsker, desto dyrere vil den blive. Dertil kommer valget af materialer – samt kvaliteten af materialerne. Her er der rigt spillerum for individuelle valg, så du kan skræddersy din egen udestue.

Flere måder at vælge gulv på

Nogle vælger at lægge et gulv af hårdt træ i udestuen og at bruge det samme materiale til den terrasse, som udestuen fortsætter ud i. Det giver en meget glidende overgang mellem ude og inde. I udestuer i den økonomiske mellemklasse vil man måske vælge klinker indvendig og almindelige havefliser udvendig, mens løsningen i de billigste udestuer kan være fyrretræ begge steder.

Termotag til udestuen

En udestue, der ikke er fuldt isoleret, kan blive godt ophedet om sommeren og meget kold om vinteren. Der kan danne sig dryp og kondens medmindre, der er termotag. Derfor er termotag blevet en naturlig løsning både i nye udestuer og i udestuer af ældre dato, som skal have ny tagbelægning.

Polycarbonat er et helt nyt produkt til fremstilling af termotage. Materialet er aluminiumsholdigt kunststof, og det er så stærkt, at man kan gå på det. Nogle termotage dæmper varmen i udestuen om sommeren og holder på varmen om vinteren. Et termotag kan være fra 10-32 mm tykt og bestå af op til seks lag. 

10. marts 2009 Ulla Danielsen
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det...

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former for pavilloner i Danmark. Se hvilken havepavillon, der bedst passer til dine behov.

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller...

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet. 

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittig...

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved...

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.