Udestuen kan bruges hele dagen – du er altid i tørvejr. Og vælger du en opvarmet – kan du bruge den hele året.
Udestuen kan bruges hele dagen – du er altid i tørvejr. Og vælger du en opvarmet – kan du bruge den hele året.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet. 

Af: Pia Fiil Christensen, 1105, 9. maj 2011

Nutidens udestuer er en del af huset

Tidligere blev en udestue brugt til at forlænge sommeren udenfor med et par måneder. Den var oftest hjemmegjort, ikke ret stor og bestod af nogle store vinduer og et plastiktag.

I dag er en udestue blevet en integreret del af huset og haven. Vi vil gerne kunne bruge den i flere måneder, materialerne skal være gode, og den skal passe til husets udseende.

Færre krav til den uopvarmede udestue

Vælger du en uopvarmet udestue, slipper du for at skulle overholde en del af kravene i Bygningsreglementet, men til gengæld kan du ikke bruge udestuen hele året. Den opvarmede kræver mere, men kan blive en del af dit hus.

Regler og krav til en opvarmet udestue

Vælger du en opvarmet ude­stue, er det en tilbygning, der tæller med i boligarealet på BBR-meddelelsen, og så gælder alle byggereglementets regler. Ude­stuen skal bl.a. være isoleret, og du skal lave et varmetabsregnskab.

Drømmer du om store glaspartier i den nye udestue, skal du være opmærksom på, at det kan udløse energikrav til resten af det eksisterende hus – kontakt et byggefirma eller en vinduesleverandør for at få fat på en ekspert til at udføre varmetabsberegninger.

Regler og krav til en uopvarmet udestue

Hvis du vælger en uopvarmet udestue, så skal du ikke tænke på bygningsreglementets krav om isolering og varmetabsberegning. Til gengæld må du ikke have fast varmekilde som fx radiator eller gulvvarme.

Udestuen skal også være adskilt fra huset med en ydermur, og der skal være en terrasse- eller yderdør mellem udestue og hus. Da den uopvarmede udestue kun bliver opvarmet, når døren til selve huset står åben, er det vigtigt, at du får installeret en eller anden form for ventilation for at undgå fugtproblemer.

Start ikke byggeriet uden en byggetilladelse

Det er lige meget, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet, så skal du søge om byggetilladelse. Ansøgningen skal bl.a. indeholde beskrivelse af udestuen, nøjagtige tegninger, materialer, placering, afstand til skel og bebyggelsesprocent på grunden.

Hos din kommune kan du få en tjekliste over de eksakte informationer, som kræves. Det er værd at bruge tid på, da det er ærgeligt og spild af tid, hvis du får ansøgningen retur pga. manglende oplysninger.

Lad være med at bygge ekstra

Gå aldrig i gang med byggeriet, før du har fået byggetilladelsen. Og overhold nøje de tegninger, du har fået godkendt. Det kan være fristende at udvide lidt mere, når nu håndværkerne er i gang, men det er ikke sikkert, naboen synes det samme. Dertil kommer, at kommunerne har meget mere “styr” på os, da de i dag kan bruge nettet til at se satellitfoto af vores haver – og tilbygninger.

Og indregn byggetilladelsen i dit byggebudget. Der kan nemlig være flere tusinde kroners forskel på prisen for en byggetilladelse, alt efter hvilken kommune du bor i.

Skærm af for solen i udestuen

Det kan blive meget varmt i en udestue, men der findes flere smarte løsninger, der kan dæmpe solens opvarmning. Du kan vælge at købe vinduerne med solfilm, eller få det sat på senere. De findes i flere farver.

Rullegardiner med solfilter

Der findes også rullegardiner med solfilter til indendørs brug eller solgardiner, der sidder uden på vinduerne. Endelig er det vigtigt, at du kan ventilere og lufte ud. Det både køler og sikrer, at der ikke bliver for fugtigt.

9. maj 2011 Pia Fiil Christensen, 1105
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det...

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former for pavilloner i Danmark. Se hvilken havepavillon, der bedst passer til dine behov.

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller...

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...