Gode tips til en bedre udestue eller bedre anneks

Irriterende kondens eller lidt vel køligt hen mod aften? Det kan være nogle af problemerne i boligens ekstra rum. Men heldigvis er der gode ideer til, hvad du kan gøre ved det. Du kan også med fordel udnytte det ekstra rum til fremdrivning af planter. 

Af: Charlotte Frey Svidén, 1407, 26. september 2014

Varm op med el-radiator eller gasovn

Hvis udestuen eller annekset er uopvarmet, kan du alligevel skaffe varme en kølig forårsdag eller aften. Her er den oliefyldte el-radiator eller gasovnen en mulighed. El-radiatoren giver en behagelig varme, uden at gøre luften "tør", og den har ofte hjul, så radiatoren kan flyttes efter behov. Vær dog opmærksom på, at en radiator yder maks. 1.000 watt, så den kan opvarme maksimalt 16 m2.

Gasovnen er en helt del billigere i drift og kan også opvarme flere kvadratmetre, men varmen er mindre behagelig, og ovnen "larmer" ofte og kan ikke flyttes.

Varmepumpe til permanent opvarmning

Vil du opvarme udestuen mere permanent, kan en varmepumpe være løsningen. Her findes rigtig mange løsninger – afstemt efter behov. Vær opmærksom på, hvor meget udedelen larmer, før du køber pumpen. 

Installer en brændeovn

Både sommer og vinter kan en brændeovn skabe stemning og lune stuen eller annekset op. På markedet findes et godt udbud af mindre brændeovne eller konvektionsovne – perfekte til udestuen eller annekset. Det er en god ide at købe en nyere ovn, så du er sikker på, at den brænder så miljørigtigt som muligt. 

Skærm af for solen

FotoHvis du isolerer vinduerne i taget mod solens varme og sætter almindeligt glas i væggene, undgår du den stærke varme fra sommersolen, mens du får glæde af den lave vintersol, når strålerne kommer ind igennem de lodrette vinduer.

Forskellige løsninger til vinduerne

Vinduerne i væggene vil dog i de fleste tilfælde også kræve en form for gardiner, der skygger for den skarpe sol.  Så decideret solafskærmning vil fortsat være en god ide. Det kan være alt fra rullegardiner inde til sol-sejl eller markiser ude.

Så er der de mere specielle løsninger som fx vinduesfilm, der efter sigende skulle afvise op til 80% af solens stråler. Oven i købet fjerner filmen også de skadelige UV-stråler. 

En anden special-løsning er et solgardin – opbygget af solstrålereflekterende polyesterfolie. Det leveres som et rulle- eller lamelgardin – eller som en løsning på ovenlysvinduer.

Skab stemning med lys

FotoPræcis som inden døre er det en god ide at tænke på såvel arbejdslys som hyggebelysning i dit uderum. En større generel lyskilde er vigtig, hvorimod spotlights og mindre lamper er dem, der skal skabe hygge og god stemning. 

Undgå kondens med udluftning

Er dit uderum uopvarmet, har du måske problemer med kondensvand, der bl.a. sætter sig indvendigt på ruderne. Det er svært helt at undgå, men med de rigtige forholdsregler bliver problemet til at leve med.

Det, du skal tænke på, er at lufte ud jævnligt. Der findes flere løsninger på permanente udluftningskanaler, du kan "tænde og slukke" for. Det kan også være en overvejelse værd at skifte glasset i udestuen til energi-glas, som har en lavere U-værdi. Det forbedrer isoleringen betydeligt og mindsker således problemet.

Lys-hjælp til planterne

FotoUdestuen er god til fremdrivning af planter, og det er rart at følge med i udviklingen fra stikling til plante. Lidt hjælp kan planterne godt have brug for, og kunstigt lys kan give dine stueplanter et godt energitilskud. På markedet findes flere løsninger. Flere producenter kalder belysnings-typen for tilskudslys.  Husk blot, at lyset skal være ret kraftigt – 100 W som minimum, og jo "koldere" lyskilden er, jo mere effektiv er den.

Også udenfor er spots eller flash-lys en god idé, hvis du vil oplyse dele af haven eller bygninger, når mørket falder på.

26. september 2014 Charlotte Frey Svidén, 1407
Mere om Udestue

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten,...

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det helt og holdent til håndværkere. Her finder du køreplanen for alle typer af udestuer. Se også 6 råd til at få en behagelig varme i din vinterhave om sommeren, når solen bager.

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former...

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller tidskrævende proces. Det gælder om at rydde ud i det unødvendige og finde ud af, hvilke behov du har. Desuden er udluftningen central, hvis du vil dekorere udestuen med planter. Få en liste over, hvilke planter, der egner sig.

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal...

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...