Udestuen er populær, og markedet afspejler de meget individuelle behov. FOKUS
Udestuen er populær, og markedet afspejler de meget individuelle behov. Foto: Skjern udestuer

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det helt og holdent til håndværkere. Her finder du køreplanen for alle typer af udestuer. Se også 6 råd til at få en behagelig varme i din vinterhave om sommeren, når solen bager.

Af: Per Handberg, 8. april 2016
 
 

Tænk over, hvad udestuen skal bruges til

Hvis du vil udbygge huset med en udestue, er det vigtigt, at du i første omgang tænker over, hvad du vil bruge den til, hvor stor den skal være, og hvor godt isoleret du vil have den.

Bygger du din udestue med lavenergi-termoglas med varm kant, isolerende tagelementer og god isolering i gulvet, kan den benyttes de allerfleste dage – året rundt – uden tilført varme.

Flere grader af gør-det-selv udestuer

Hvis du vil i gang med en gør det selv-udestue, så vær realistisk, når det handler om, hvor meget håndværk du selv vil/kan stå for. Du kan vælge at gøre det hele og sammensætte udestuen af enkeltelementer. Du kan købe et standard-samlesæt, som du selv sætter op. Og endelig kan du få tegnet en udestue, der passer lige præcis til dit hus, og få den leveret til opsætning.

Vær opmærksom på, at der er stor forskel på, hvor meget håndværksmæssig kunnen samlesættene kræver. I nogle er spærene færdigmonterede, og alt er skåret af på mål. Andre samlesæt består af rå materialer, som du selv skal passe til og samle.

Udestuen kan fungere som klimaskærm

Bygger du udestuen mod syd, ud over et eksisterende fag med store vinduer og havedør, kommer den til at fungere som en ekstra klimaskærm, der isolerer de store vinduer mod blæst og kulde. Når udestuen i koldere perioder bliver opvarmet af solen, vil det være muligt at trække varmen ind i stuerne ved at åbne et trækvindue et strategisk sted i den modsatte ende af huset – eller ved at suge den varme luft ind med mekanisk ventilation.

Tænk over stilen

Vinduerne er dominerende i en udestue og bestemmer i høj grad stilen. Der er langt fra store, moderne glasflader, evt. med rammer af aluminium, til et mere romantisk udtryk med små, hvidmalede sprossevinduer.

Hvis både vinduer og tag er af glas, får udestuen præg af havestue eller drivhus – med supermeget lys. Et lukket tag skærmer mere for solen og giver udestuen præg af at være et ekstra rum i huset.

Et tag med tagplader vil også give mulighed for bedre isolering – både for solens varme og for at holde udestuen lun om vinteren.

Nem vedligeholdelse

Når du vælger materialer til din udestue, er det vigtigt at tænke over, hvor meget vedligeholdelse, de vil kræve. En udestue kan fås i helt vedligeholdelsesfrie materialer, og ønsker du glastag, kan det fås med en belægning, der gør det selvrensende, så skidt og smuds skyller væk i regnvejr.

Før du går i gang

Hvis udestuen placeres fritstående, er det den håndværksmæssigt letteste placering.

Skal den bygges op ad en gavl eller bygges ind i taget, vil det for det meste kræve en uddannet håndværker, da det er helt afgørende, at det bliver gjort håndværksmæssigt korrekt. Ellers kan udestuen skabe fugt i selve huset.

Udestuen kan enten stå på sokkelsten eller på et fast, støbt fundament. Hvis du har planer om et rigtigt – isoleret – gulv, er den bedste løsning et støbt fundament.

6 råd til at få kontrol over varmen i udestuen

  1. En "udestue" må ikke have fast opvarmning, altså radiatorer, gulvvarme, varmepumpe, el. lign. Har den det, er der tale om en reel tilbygning, der er underlagt Bygningsreglementets regler om isolering og varmetabsberegning.
  2. En udestue må ikke blive for varm, derfor er det en god idé at konstruere den, så hele den ene væg kan åbnes.
  3. Få solafskærmning monteret fra start evt. med fjernbetjening, der gør det enkelt at indstille persiennerne også i tagvinduerne.
  4. Nogle termoruder har persiennerne monteret mellem glassene; så bliver de ikke støvede!
  5. Taget kan udføres i materialer, der kun lader sollyset slippe igennem; men reflekterer varmen fra solen.
  6. Vinduerne i væggene vil i de fleste tilfælde kræve en form for rullegardiner, lameller eller lignende, der kan skygge for den skarpe sol.

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

Gør det selv eller brug en håndværker?

Gør-det-hele-selv-udestue

Du kan tegne og bygge udestuen selv og købe vinduespartier, dørpartier, tagplader, spærtræ osv. som enkeltelementer. Der er virksomheder, der er specialiserede i elementer til udestuer, både i standardstørrelser og på mål. Det vil i mange tilfælde give den billigste udestue, men det kræver en god portion håndværksmæssig kunnen – og en hel del arbejdstimer. OG: En del af arbejdet kræver mere end én person.

Montér selv færdig udestue

Vil du købe en færdig udestue og selv sætte den op, er det også muligt. Her kan du købe en standardudgave, hvor du bestiller et samlesæt af materialer, der kan sammensættes til en færdig udestue.

Specialtegnet vinterhave

Andre – lidt dyrere udgaver – tegnes særligt til dit hus, så den passer til arkitekturen. Her er der mulighed for individuelle ønsker til materialer, isolering, solafskærmning osv. En specialtegnet udestue kan også købes som gør det selv-projekt. Det kræver noget håndelag og nogle kræfter at sætte en udestue op – og man skal helst være to-tre personer.

Lad håndværkerne sætte udestuen op

Er du ikke til de store håndværksmæssige udfordringer, kan du købe en færdig udestue og få den sat op af håndværkere. De fleste af de firmaer, der udbyder udestuer i samlesæt, kan også tilbyde at sætte udestuen op.

 
 
8. april 2016 Per Handberg
Mere om Udestue

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten, der netop har bygget egen udestue. Læs også, hvordan en ejendomsmægler vurderer parrets udestue Har det været en god forretning?

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former...

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller tidskrævende proces. Det gælder om at rydde ud i det unødvendige og finde ud af, hvilke behov du har. Desuden er udluftningen central, hvis du vil dekorere udestuen med planter. Få en liste over, hvilke planter, der egner sig.

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal...

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...