FOKUS
Foto: Getty Images

Opfyld drømmen med en byg selv udestue

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue!

Af: Marielle Nordahl & Nicole Hardt, 27. februar 2019
 
 

En udestue kan bygges som en tilbygning på dit hus, eller som et fritstående uderum i haven.

I udestuen kan du opleve udendørsmiljøet, og er samtidig beskyttet mod vejret og vinden. Bygger du udestuen med skyde- eller svingdøre, kan du åbne op og komme endnu tættere på naturen.

Hvilke forskellig typer udestuer findes der?

Udestuer kan i grove træk deles ind i tre kategorier. Nemme byg selv udestuer er bedst, hvis det kun bruges om sommeren. Disse er normalt billigst at bygge. Nogle isolerede udestuer, som forlænger sæsonen, kaldes forår-til-efterår-udestuer. Vintertilpassede udestuer kan du anvende året rundt, men her skal du regne med, at prisen vil være omkring tre gange højere, end en byg selv udestue, beregnet til brug om sommeren. Jo bedre isolation du har, jo dyrere bliver det. 

Det skal du tænke på inden du planlægger byg selv udestuen

Før du begynder at skitsere din nye byg selv udestue, bør du stille dig selv disse spørgsmål:

Hvornår skal du bruge udestuen? Dette er spørgsmålet, som afgør alle dine materiale- og isoleringsvalg. Ønsker du at bruge udestuen om foråret, efteråret og til og med vinteren, eller er det nok med en dejlig udestue, som kun skal anvendes om sommeren?

Hvor skal udestuen stå henne? Tænk over hvor meget sol du vil have. En placering mod syd passer til dig, som er soltilbeder - men da skal du være klar over, det hurtigt kan blive meget varmt i udestuen, når solen står højt, store dele af dagen. Gennemtænk også til hvilket rum du skal koble udestuen til - eller om du hellere vil bygge en helt fritstående udestue på et tomt område.

Hvor meget koster det at bygge udestue selv?

Skal du selv bygge udestuen, er det også et spørgsmål om prisen. Hvis du vil designe den selv, kan du have brug for hjælp fra en arkitekt, så tegningerne bliver korrekte og godkendte. Vil du kunne åbne den helt op, kræver det døre eller vinduer med komplekse konstruktioner, noget som koster en del. Husk pgså at medregne indretning og udestuemøbler i dit budget. 

Nogle afsætter enten det hele eller dele af jobbet til en entreprenør. Andre køber et byggesæt, hvor de monterer komponenterne ved at følge brugsanvisningen, mens andre tager udfordringen på sig og bygger selv udestuen.

Kan du selv bygge udestuen?

Du kan sagtens bygge udestuen på egen hånd. Det kræver dog erfaring i varierende grad, alt efter om du vælger at gøre alt selv, eller køber nogle af komponenterne færdige.

En god isoleret udestue kræver, du er vant til at bygge selv, og da kan det være godt at få lidt eksperthjælp. Det er ekstremt vigtigt, udestuens komponenter, alt fra fundament til tag, bygges rigtigt og med stor nøjagtighed.

Fordelene ved byg selv udestue og køb

En byg selv udestue giver dig designmæssig frihed og kan være et super sommerprojekt. Men husk, det kan blive dyrere, end du måske havde troet. Du får heller ingen garanti på din udestue. 

Køber du udestuen, sparer du tid. Du får også stort set garantier på alle delene, som indgår i byggesættet. Det kan dog blive dyrere, end hvis du bygger udestuen selv, og du har ikke lige så stor mulighed for at bestemme, hvordan udestuen skal se ud. Du er selv ansvarlig for, at fundamentet holder mål, og får ingen garanti på delene, som ikke hører med i den færdige pakke. 

Om du hyrer en entreprenør, er der garanti på arbejdet som udføres. Dette er det dyreste alternativ, og du skal selv holde øje med specifikationerne og tegningerne. 

Skal du søge om tilladelse at bygge udestuen?

En byg selv udestue, som er koblet på huset, regnes som en tilbygning, og kræver altid byggetilladelse. Du skal altid søge om byggetilladelse, hvis dit byggeri udvider beboelsesarealet. 

Derudover har du som boligejer også pligt til at oplyse ændringer på din grund til BBR. I flere kommuner, er dette nu muligt at gøre online.

10 trin til byg selv udestuen

1. Vælg udestue-type

Først skal du bestemme hvilken type udestue du vil have, samt størrelse og placering. Tag et valg om isolering og materialer tidligt i processen, for bedst mulig planlægning og beregning af omkostninger.

2. Skal du selv designe?

Skal du bruge en arkitekt eller vil du selv designe den nye udestue? Skal du selv bygge udestuen, bruge en entreprenør eller købe et færdigt byggesæt? Gennemtænk hvor meget tid og interesse du har i selve byggearbejdet. 

3. Uddeleger arbejdet

Om du vælger at uddelegere hele eller dele af arbejdet, skal du finde håndværkere, du kan stole på. Indhent tilbud fra flere forskellige firmaer. 

4. Når byggetilladelsen er godkendt

Har du fået klarsignal fra kommunen, kan du igangsætte byggeriet. Hvordan fundamentet bør være, kommer lidt an på, hvor godt isoleret din udestue skal være. Grunnzener ekstrem vigtig, så tag kontakt til en fagmand, hvis du er i tvivl om, hvad der er godt nok.

5. Indberet oplysninger til BBR

Det vigtigt du indberetter ændringerne på din grund til BBR-oplysningerne, da du ellers kan få store bøder.

6. Byg rammen

Færdig byggesæt, få hjælp af en håndværker eller byg selv udestuen?

7. Monter taget

Vælg mellem blandt andet glastag, kanalplast eller teglsten.

8. Læg gulvet

Belægningssten passer fint, hvis du vil have gulvvarme, men der findes også andre typer udestuegulve. OBS! Ikke alle belægningssten er beregnet til gulvvarme. Spørg i butikken.

9. Monter glaspartierne

Brug glas som vægge. Vælg mellem faste partier, skydedøre eller svingdøre.

10.Nu kommer det sjoveste: Indret udestuen!

Vælg interiør efter smag og funktion og nyd derefter din nye udestue i fulde drag. Det var jo derfor du byggede den!

 
 
27. februar 2019 Marielle Nordahl & Nicole Hardt
Mere om Udestue

Vi er vilde med den engelske version af udestuer

Disse 8 inspirerende og lækre udestuer vil med sikkerhed sætte drømmene igang.

Sådan placerer du udestuen rigtigt

Med en velplaceret udestue kan du få glæde af udestuen året rundt. En god placering handler om det rette mix af lys, varme og udsigt. Her...

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. Lær af erfaringerne fra ægtepar fra Snekkersten,...

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue kan opføres som samlesæt fra byggemarkedet. Du kan også konstruere den som et 100 % gør-det-selv projekt - eller overlade det helt og holdent til håndværkere. Her finder du køreplanen for alle typer af udestuer. Se også 6 råd til at få en behagelig varme i din vinterhave om sommeren, når solen bager.

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

Vælg den rigtige pavillon, der passer til din have og dine behov

Der er mange typer af pavilloner på markedet. De kan fås i glas, træ, glasfiber - ja, selv med stråtag. Her er de 6 mest populære former...

Udestuen kan nemt forvandles fra roderum til oase

Udestuen kan med enkle midler blive hjemmets bedste rum, og stedet hvor sommeren kan forlænges. Og det behøver ikke være en hård eller tidskrævende proces. Det gælder om at rydde ud i det unødvendige og finde ud af, hvilke behov du har. Desuden er udluftningen central, hvis du vil dekorere udestuen med planter. Få en liste over, hvilke planter, der egner sig.

Opvarmning af din udestue

Sådan får du et godt indeklima i udestuen. Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal...

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

Den rette belysning i udestuen afleder nysgerrige blikke

En udestue kan let blive genstand for nysgerrige blikke om aftenen, når lyset strømmer ud fra den. Du kan dog sørge for at begrænse det ved at afskærme lyset eller distrahere folks øjne ved fx at oplyse et træ eller en anden genstand i haven. 

Nyd årstiderne i udestuen

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.

Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går...