Byg selv din udestue: Sådan gør du

Vil du være tættere på haven året rundt? Her er de bedste eksperttips og en guide til dig, som er klar til at bygge den nye udestue! Se også de 10 trin til en byg selv udestue.

byg selv udestue

En byg selv udestue kan bygges som en tilbygning på dit hus eller som et fritstående uderum i haven. I udestuen kan du opleve udendørsmiljøet, og er samtidig beskyttet mod vejr og vind. Bygger du udestuen med skyde- eller svingdøre, kan du åbne op og komme endnu tættere på naturen.

Sådan bygger du selv din udestue

Hvilke forskellig typer udestuer findes der?

Udestuer kan i grove træk deles ind i tre kategorier. Nemme byg selv udestuer er bedst, hvis det kun bruges om sommeren. Disse er normalt billigst at bygge. Nogle isolerede udestuer, som forlænger sæsonen, kaldes forår-til-efterår-udestuer. Vintertilpassede helårs udestuer kan du anvende året rundt, men her skal du regne med, at prisen vil være omkring tre gange højere, end en byg selv udestue, beregnet til brug om sommeren. Jo bedre isolation du har, jo dyrere bliver det. Se, hvad du skal vide om isolation og opvarmning af udestuer her.

Det skal du tænke på inden du planlægger byg selv udestue

Før du begynder at skitsere din nye byg selv udestue, bør du stille dig selv disse spørgsmål:

Hvornår skal du bruge udestuen?

Dette er spørgsmålet, som afgør alle dine materiale- og isoleringsvalg. Ønsker du at bruge udestuen om foråret, efteråret og til og med vinteren, eller er det nok med en dejlig udestue, som kun skal anvendes om sommeren?

Hvor skal udestuen stå henne?

Tænk over hvor meget sol du vil have. En placering mod syd passer til dig, som er soltilbeder – men da skal du være klar over, det hurtigt kan blive meget varmt i udestuen, når solen står højt, store dele af dagen. Gennemtænk også til hvilket rum du skal koble udestuen til – eller om du hellere vil bygge en helt fritstående udestue på et tomt område.

Byg selv en udestue
Prisen på din udestue afhænger af dit ønske til funktion og materialer. Foto: Getty Images

Hvor meget koster det at bygge udestue selv?

Skal du selv bygge udestuen, er det også et spørgsmål om prisen. Hvis du vil designe den selv, kan du have brug for hjælp fra en arkitekt, så tegningerne bliver korrekte og godkendte. Vil du kunne åbne den helt op, kræver det døre eller vinduer med komplekse konstruktioner, noget som koster en del. Husk også at medregne indretning og udestuemøbler i dit budget. 

Nogle afsætter enten det hele eller dele af jobbet til en entreprenør. Andre køber et byggesæt, hvor de monterer komponenterne ved at følge brugsanvisningen, mens andre tager udfordringen på sig og bygger selv udestuen.

Kan du lave en byg selv udestue?

Du kan sagtens bygge udestuen på egen hånd. Det kræver dog erfaring i varierende grad, alt efter om du vælger at gøre alt selv, eller køber nogle af komponenterne færdige.

En god isoleret udestue kræver, du er vant til at bygge selv, og da kan det være godt at få lidt eksperthjælp. Det er ekstremt vigtigt, at udestuens komponenter med alt fra fundament til tag bygges rigtigt og med stor nøjagtighed.

Fordele ved en byg selv udestue og en købt udestue

En byg selv udestue giver dig designmæssig frihed og kan være et super sommerprojekt. Men husk, det kan blive dyrere, end du måske havde troet. Du får heller ingen garanti på din udestue. 

Køber du udestuen, sparer du tid. Du får også stort set garantier på alle delene, som indgår i byggesættet. Det kan dog blive dyrere, end hvis du bygger udestuen selv, og du har ikke lige så stor mulighed for at bestemme, hvordan udestuen skal se ud. Du er selv ansvarlig for, at fundamentet holder mål, og får ingen garanti på delene, som ikke hører med i den færdige pakke. 

Hyrer du en entreprenør, er der garanti på arbejdet som udføres. Dette er det dyreste alternativ, og du skal selv holde øje med specifikationerne og tegningerne. 

Skal du søge om tilladelse til en byg selv udestue?

En byg selv udestue, som er koblet på huset, regnes som en tilbygning, og kræver altid byggetilladelse. Du skal altid søge om byggetilladelse, hvis dit byggeri udvider beboelsesarealet. 

Derudover har du som boligejer også pligt til at oplyse ændringer på din grund til BBR. I flere kommuner, er dette nu muligt at gøre online.

Guide: 10 trin til en byg selv udestue

1. Vælg udestue-type

Først skal du bestemme hvilken type udestue du vil have, samt størrelse og placering. Tag et valg om isolering og materialer tidligt i processen, for bedst mulig planlægning og beregning af omkostninger.

2. Skal du selv designe?

Skal du bruge en arkitekt eller vil du selv designe den nye udestue? Skal du selv bygge udestuen, bruge en entreprenør eller købe et færdigt byggesæt? Gennemtænk hvor meget tid og interesse du har i selve byggearbejdet. 

3. Uddeleger arbejdet

Om du vælger at uddelegere hele eller dele af arbejdet, skal du finde håndværkere, du kan stole på. Indhent tilbud fra flere forskellige firmaer. 

4. Når byggetilladelsen er godkendt

Har du fået klarsignal fra kommunen, kan du igangsætte byggeriet. Hvordan fundamentet bør være, kommer lidt an på, hvor godt isoleret din udestue skal være. Grunnzener ekstrem vigtig, så tag kontakt til en fagmand, hvis du er i tvivl om, hvad der er godt nok.

5. Indberet oplysninger til BBR

Det vigtigt du indberetter ændringerne på din grund til BBR-oplysningerne, da du ellers kan få store bøder.

Byg selv din udestue
En byg selv udestue giver dig designmæssig frihed. Foto: Getty Images

6. Byg rammen

Færdig byggesæt, få hjælp af en håndværker eller byg selv udestuen?

7. Monter taget

Vælg mellem blandt andet glastag, kanalplast eller teglsten.

8. Læg gulvet

Belægningssten passer fint, hvis du vil have gulvvarme, men der findes også andre typer udestuegulve. OBS! Ikke alle belægningssten er beregnet til gulvvarme. Spørg i butikken.

9. Monter glaspartierne

Brug glas som vægge. Vælg mellem faste partier, skydedøre eller svingdøre.

10. Nu kommer det sjoveste: Indret din byg selv udestue

Vælg interiør efter smag og funktion og nyd derefter din nye udestue i fulde drag. Det var jo derfor du byggede den! Du kan finde inspiration til indretningen og til planter i udestuen her.

Mest læste artikler