Foto: Flügger, Dyrup, iStock m.fl.

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger. 

Af: Lise Mortensen Høy, 23. juni 2016

Når du skal træbeskytte, er valget af rulle, pensel eller sprøjte afhængig af dig, og hvad der skal males.

  • ru træværk kan både rulle og pensel anvendes.
  • glat træværk anbefales pensel eller kortluvet rulle.
  • En stor rulle er god til større overflader – mens en lille rulle nemt kan komme rundt om hjørner.
  • En pensel kan duppe, lave en flot beskæring og er god, hvis overfladen er ujævn.
  • En malersprøjte er effektiv til det hele. Problemet er bare, at sprøjtemaling kræver meget omhyggelig afdækning i mange meters afstand, og hvis det blæser bare en lille smule, kan den forstøvede maling ramme naboens bil eller kat, og træbeskyttelsen bliver ikke arbejdet ind i træet. 

Under alle omstændigheder er det en god idé at have en god, rummelig pensel med dig. Så kan du komme godt ind i de hjørner og sprækker, hvor rullen ikke vil ind – eller du kan fjerne de løbere, som sprøjten måske har efterladt.

Husk, at duppe alt endetræ et par ekstra gange med en stor pensel – det lukker træet og forlænger dets levetid.

Transparent træbeskyttelse skal helst påføres med pensel for at få et ensartet resultat og ikke mindst for at få arbejdet træbeskyttelsen ind i træet.

Vælg dine farver 

Det kan være flot at lege med kontraster eller forskellige toner af den samme farve. Ønsker du flere farver, så lad den mest afdæmpede farve dække de største arealer.

Dagslys får farver til at fremstå kraftigere og renere, så vælg gerne en nuance, som er lidt mere grålig end den, du umiddelbart har besluttet dig for. Hvis du vil være sikker på det rigtige farvevalg, er det allerbedst at teste farven i de omgivelser, hvor den skal anvendes. Køb en farvetest og mal den på en plade, som kan flyttes rundt, så du kan vurdere farven i forskellige lys- og skyggeforhold.

Du kan lege med farverne på dit hus på nogle af malerfirmaernes hjemmesider. Det giver dig mulighed for at se forskellige farvekombinationer på dit eget træværk.

Mange leverandører har specielle farvekort til udvendige overflader, benyt dig af dem, da de er afstemt efter vores danske natur og klima. Vær opmærksom på, at der i særlige bebyggelser, boligselskaber eller områder kan være pålagt, at du anvender specielle tilpassede nuancer.

Sving penslen

Uanset, hvilket produkt du vælger, skal træværket have mindst to gange træbeskyttelse for at opnå en god lagtykkelse. Endetræ og særligt udsatte overflader skal altid have et ekstra lag.

Lagtykkelsen har betydning for, hvor godt træet er beskyttet, og hvor flot resultat bliver.  

Mal ikke i sol

Det er ikke optimalt at male i direkte sol, fordi produkterne så vil tørre for hurtigt, og resultatet vil blive stribet eller struktureret. Derudover vil produkterne heller ikke kunne nå at trænge ordentligt ind i overfladen.

23. juni 2016 Lise Mortensen Høy
Mere om Maling - ude

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigste del er forberedelsen: At tjekke træværket, udbedre skader, give svampe- og algemiddel, skrabe, slibe og vaske. Vi har samlet eksperternes bedste tricks til både forberedelse og selve malearbejdet.

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metode...

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperioder stiller nye krav til træbeskyttelse.

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populæ...

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Tjek træets imprægnering

Trykimprægneret træ er grønt. Men ikke alt grønt træ holder.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.