Sundt træværk

Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.
Af: redaktionen, 1. juni 2005


Af Lise Mortensen Høy, idényt nr. 5, 2005
Fotos: Hans juels og Dyrup

Når du får nyt plankeværk, bygger en carport eller skifter træet på husets gavl, er det vigtigt, at det nye træ bliver behandlet rigtigt fra starten.

Trykimprægneret træ kan sagtens tåle at stå ubehandlet, da imprægneringen beskytter det mod råd og svamp, men det vil dog med tiden blive gråt og få vindridser.

Råt træ, der ikke er imprægneret, bør altid behandles.

Imprægneret træ
Trykimprægneret træ behøver ikke at blive behandlet, men får det træbeskyttelse, kvitterer det med en længere levetid.

Træet skal være tørt
Både for alle almindelige rå træsorter og for det imprægnerede træ gælder det, at hvis det skal males, er det vigtigt at starte behandlingen, inden overfladen bliver grå og nedbrudt, faktisk skal det helst males, senest 14 dage efter det er sat op.

Før du overfladebehandler træet, er det altafgørende, at det er ordentligt tørt. Et par uger med sol og vind vil normalt være tilstrækkeligt, men husk, at selv om træet virker tørt på ydersiden, kan det godt være fugtigt indeni.

Beskyt mod fugt
Sørg desuden for, at træet beskyttes mod opfugtning; undgå vandfælder, hvor vandet kan samle sig i pytter efter et regnvejr, og sørg for, at hegn er beskyttet af afdækningsbrædder på toppen.

Ved facader på skure, gavle og lignende kan det i mange tilfælde betale sig at lægge brædderne på et par bukke og behandle dem, allerede inden du bygger. Så bliver træet beskyttet imod fugtindtrængning også fra bagsiden og vrider sig mindre.

Første trin mod sundt træværk er at give træet grundingsolie. Det skal være en olie, der indeholder et svampedræbende middel, og som trænger langt ind i træet.

På trin 2 skal træet mellemstryges med en farveløs, skimmelhæmmende træbeskyttelse. Den fylder træets porer ud, så fugtindtrængning hæmmes, og samtidig giver behandlingen en rigtig god vedhæftning for de næste lag.

Har du brugt trykimprægneret træ, skal du starte ved trin 2. Det vil sige med en farveløs træbeskyttelse.

Når du behandler træet med grundproduktet, så skal du huske at mætte endetræet.
Her er træets celler skåret over - omtrent som var de et bundt små sugerør. Faktisk kan endetræ suge op til 25 gange mere, end de almindelige flader.

Slutbehandling
Er træet uhøvlet, skal der ikke slibes. Bygger du i høvlet træ, kan du finslibe det glat, når grundingsolien er hærdet. Processen kan eventuelt gentages inden sidste lag maling/træbeskyttelse.

Efter grundbehandlingen males træet med træbeskyttelse eller maling. Vælger du maling eller heldækkende træbeskyttelse, er træet beskyttet længst tid.

Laserende træbeskyttelse nedbrydes hurtigere og mister sin evne til at beskytte træet mod solens skadelige stråler.

De fleste typer maling og træbeskyttelse vil kræve, at du giver det minimum to overstrygninger, men husk at følge anvisningen på produktet, og husk igen at mætte endetræet rigtig godt.

Foto: Dyryp, tlf. 39579300Pas på fugtigheden i træværket
Fugtigheden i træet skal være under 18 pct., før du maler. Råd og svamp kan brede sig, når fugtigheden er over 20 pct. Lån evt. en fugtmåler i byggemarkedet, og tjek træet godt igennem. Husk, at du ikke kan bruge fugtmåleren, hvis du har købt trykimprægneret træ til dit hegn. Imprægneringsmidlerne indeholder salt, så du ikke kan aflæse træets fugtindhold.

1. juni 2005 redaktionen
Mere om Maling - ude

Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?

Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?

Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel

Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...

Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?

Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...

Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter

Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger. 

Træbeskyttelse kræver forberedelse

Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...

Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse

Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...

Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?

idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne. 

Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne

Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...

Mal huset i mørke kulører

Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...

Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber

Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.

Træbeskyttelse sådan

6 gode tips til træbeskyttelse.

Skift farve på træværket

Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...

Gode råd til træværket

Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.

Tjek træets imprægnering

Trykimprægneret træ er grønt. Men ikke alt grønt træ holder.

Rigtig pleje gi'r sundt træ

Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.