Rigtig pleje gi'r sundt træ
Nu er det tid til at tjekke, om stakitter, udhæng, gavle og andet træ, der har fået træbeskyttelse, trænger til en ny beskyttende behandling. Er træbeskyttelsen slidt og afskallet, er det tid at finde penslerne frem.
Sådan tjekker du, om der er brug for ny behandling
Juni er et godt tidspunkt til at gå alt udvendigt træ efter. Tag en kniv og en skarp skruetrækker med, og tjek, hvordan den gamle træbeskyttelse har det. Skrab i afskalningerne, stik i mistænkelige blærer, og mærk efter med skruetrækkeren, om den synker i. Det betyder, at træet er for fugtigt.
Vær opmærksom på, at du temmelig sikkert ikke behøver at behandle alt træ på en gang. Der er forskel på, hvor medtaget træet bliver. En mørk trægavl mod syd er fx utroligt udsat og skal måske efterbehandles hvert andet år, mens træet mod øst og nord ofte kan klare sig længere.
Det bedste malervejrDen bedste temperatur til malerarbejde er omkring 20° – minimum 10° og maks. 25°. Er luftfugtigheden over 80 %, vil træbeskyttelsen enten ikke tørre, afskalle eller blive skjoldet. Er luftfugtigheden under 40 %, vil træbeskyttelsen sætte sig for hurtigt, ikke trænge ind – og vil være svær at male på. |
Vask og slib
Skal træet have en ny omgang træbeskyttelse, skal du starte med at vaske hele fladen grundigt af for snavs og fedt og evt. alger eller skimmelsvamp. Skyl godt efter.
Nu skal alt løstsiddende træbeskyttelse fjernes. Hvis træet er høvlet og glat, sker det med sandpapir, slibemaskine og skraber. Er træbeskyttelsen derimod malet på uhøvlet træ, er en såkaldt stålkardæsk – en flad, stålbørste med afrundede børster – det rette værktøj. Husk, at alt ubehandlet, gråt træ skal rengøres og slibes ned til friskt træ, før du grunder og påfører træbeskyttelse.
![]() Brug en skruetrækker til at tjekke træet for råd og fugt. |
![]() En stålkardæsk er god til at fjerne løs træbeskyttelse. |
![]() Revner i træet kan mættes med olie på en grov pensel. |
Træbeskyttelse, der sidder godt fast, skal ikke skrabes bort, det kan blot slibes eller børstes mat. Når træet er rent, er det klar til behandling. Er træet fugtigt, skal det tørre helt, før nye lag påføres, ellers lukkes fugten inde.
Fugtigheden i træet skal være under 18 %, når du maler, da svamp, skimmel og råd kun kan brede sig, når fugtigheden er over 20 %. Er du i tvivl, kan du evt. leje en fugtighedsmåler.
Olie i revnerneEn del udendørs træ vil få små revner og sprækker, når det udtørrer i solen. Selve træfladen vil altså fremstå med træbeskyttelse – men træet er revnet og åbent ind til råt træ. Her er kuren: |
Plet og mal
Mal på en tør dag, men undgå at male i direkte sol. Start med at pletmale med grundingsolie. Er træet meget udtørret, skal det sikkert have 2-3 gange olie. Fortsæt, til olien ikke længere suger ind. Husk, at grundingsolie ikke må hærde op uden på gammel træbeskyttelse – her skal det tørres af med en tør klud.
Efter grundingen skal pletterne have træbeskyttelse, og til sidst skal hele fladen males over. Nogle flader vil kræve to overmalinger, andre kan klare sig med én, det afhænger både af, hvor slidt den gamle træbeskyttelse er – og hvor tykt du maler det nye lag.
Olie eller vand?Træbeskyttelse på oliebasis Se yderligere seks gode råd om træbeskyttelse på næste side.
Seks gode råd* Fjern begroninger med husrens eller algefjerner, og lad det virke i 3-4 døgn. Herefter skrubbes begroningerne med en stiv børste og grundrens.
|
Træbeskyttelse - sprøjtemaling eller pensel?
Vil du spare tid? Så er sprøjtemaling til træbeskyttelsen en god idé. Metoden egner sig til træbeskyttelse på terrassen, hegn, udhæng, skur og carport - ja, faktisk overalt. Men ofte er den gode, gamle pensel alligevel bedst - og hvornår er egentlig det?
Sådan plejer du træværk, så du undgår angreb af alger og skimmel
Hvis udendørs træværk ikke behandles efter alle træbeskyttelsens regler, så vil det tørre ud, krympe og slå revner. Samtidig vil alger og...
Hvornår er det bedst at male det udendørs træværk?
Skal du i gang med at male træværket udenfor? Så sørg for at gå i gang på det helt rigtige tidspunkt. På den måde undgår du, at dit arbejde...
Vælg rigtigt værktøj når du træbeskytter
Træbeskyttelse kan males på med pensel, rulles på med rulle eller sprøjtes på med malersprøjte. Det er mest et spørgsmål om temperamentog håndelag, hvad du vælger.
Træbeskyttelse kræver forberedelse
Selvom vi normalt siger, at "nu skal vi ud og male", så er selve malearbejdet ret beset den mindste del af arbejdet. Den største og vigtigst...
Udendørs træværk kræver knofedt og træbeskyttelse
Udendørs træværk bliver konstant påvirket af sol, regn, fugt og temperatursvingninger. Det får træet til at revne, og så er der fri adgang...
Skal plankeværket sprøjtes eller stryge-males?
idényts chefredaktør står overfor et dilemma: skal plankeværket sprøjes eller stryge-males? Læs her om fordele og ulemper ved hver af metoderne.
Gør dit træværk klar til klimaudfordringerne
Træ er et levende materiale, som kan ødelægges af råd, svamp og – især – fugt. Klimaændringer med mere regn, mere fugt og lange tørkeperiode...
Mal huset i mørke kulører
Træhuset kan blive sort som kul, lækkert chokoladebrunt eller sobert i grafikgrå. Og et match af nuancer kan løfte helheden. Det gælder om...
Træbeskyttelse med nye og bedre egenskaber
Træbeskyttelser med nye evner. Selvrensende, hurtigtørrende eller olie, der ikke drypper. Producenterne tænker hele tiden nyt. Se fem populære træbeskyttelser, og få nogle gode fif.
Træbeskyttelse sådan
6 gode tips til træbeskyttelse.
Skift farve på træværket
Træværket skal altid gås efter i løbet af forår eller sommer – og er overfladen slidt, revnet eller udtørret, er det en overvejelse værd,...
Gode råd til træværket
Læs her, hvordan du finder den perfekte farve til dit træværk.
Tjek træets imprægnering
Trykimprægneret træ er grønt. Men ikke alt grønt træ holder.
Sundt træværk
Grib pensel og træbeskyttelse, så snart hegnet er sat op. Det forlænger træets levetid.