Olie eller vand: Vælg den rigtige træbeskyttelse

Oliebaseret eller vandbaseret træbeskyttelse - det er spørgsmålet. Det kommer an på flere ting – hvilken forfatning træet er i, og om det har fået træbeskyttelse før. Forlæng livet på dit udendørs træværk med vores guide til valg af træbeskyttelse. 

Udendørs træværk mister modstandskraft

Vind og vejr er hårdt for udendørs træværk. Når træet ældes, mister det sin elasticitet og modstandskraft over for alger og svampe, der nedbryder træet.

Det er forskelligt fra træsort til træsort, hvor lang tid der går, inden nedbrydningen starter. Hvis træet har en høj densitet (tæthed) og/eller et højt indhold af naturlige olier, er det mere modstandsdygtigt over for regn og rusk.

Træbeskyttelse gør træet uegnet som næring

I Danmark bruger vi ofte hurtigtvoksende fyrretræ, som ikke er så holdbart. Det har derfor brug for jævnlig beskyttelse for at øge holdbarheden. Det gøres ved at behandle træet med et beskyttelsesmiddel, som gør træet uegnet som næring for svampe, insekter og mikroorganismer.

De ønskede stoffer bliver tilbage

Når man laver et træbeskyttelsesmiddel, blander man de stoffer, der har de
ønskede egenskaber, med en masse væske. Når man smører det på træværket, fordamper væskerne, mens de ønskede stoffer bliver tilbage. Nogle af de træbeskyttende produkter, du kan købe, er vandbaserede, mens andre er oliebaserede.

Men hvad er egentlig forskellen, og hvornår skal du bruge hvad?

Vandbaseret træbeskyttelse

Når man bruger vandbaserede midler til at beskytte træ, er det primært en overfladebehandling. Produkterne indeholder hærdende stoffer, som danner en film på overfladen.

Filmen beskytter mod indtrængende fugt, men tillader samtidig, at vanddamp kan diffundere gennem malingen/træbeskyttelsen. Som regel indeholder midlerne også biocider, der forhindrer vækst af bakterier og svampe.

Vandbaseret træbeskyttelse – nem at arbejde med

Fordelene ved midler baseret på vand er, at de er nemme at arbejde med, de skaber en holdbar overflade, og de er ofte en miljømæssig fordel, da de kun indeholder ganske få opløsningsmidler. Vælger du et produkt af god kvalitet, er holdbarheden højere end de fleste oliebaserede produkter. Desuden kan du let rense penslerne i vand.

Oliebaseret træbeskyttelse – til beskadiget træværk

Hvis du har træværk, der er blevet skadet, kan det være en fordel at vælge et oliebaseret produkt. Det indeholder typisk terpentin, der trænger ind i træet og trækker olien og de svampedræbende midler med sig, så træet mættes.

Oliebaseret – beskytter meget effektivt

Også oliebaserede midler hærder, men da terpentin fordamper hurtigere end vand, tager det kortere tid i fugtigt vejr. Generelt beskytter oliebaserede midler meget effektivt. Jo højere olieindhold jo bedre – men jo længere tid tager det typisk at hærde.

Oliebaserede produkter kan ikke bruges ovenpå træ, der tidligere er behandlet med et vandbaseret middel.

Pensler til træbeskyttelsen

Til udendørs træbeskyttelse bør du bruge en facadepensel med “non drop- fibre”. Pensler med disse fibre holde på træbeskyttelsen, så du minimerer spild og dryp, og penslerne er på grund af de bløde fibre gode til at massere træbeskyttelsen ind i træet.

Skal du male store flader, kan det være en fordel at vælge en facadepensel med vinklet håndtag for optimal ergonomi.

Her kan du bruge vandbaseret træbeskyttelse

På nyt og godt vedligeholdt træ og på træ der allerede én gang er behandlet med et vandbaseret produkt.

Vandbaseret træbeskyttelse

Fordele:

  • Nemt at arbejde med
  • Holdbar overflade
  • Bedre for miljø og arbejdsmiljø
  • Let at rense pensler og arbejdstøj

Her kan du bruge oliebaseret træbeskyttelse

Træ, der er slidt og porøst. For eksempel vinduesrammer, der er blevet misligholdt. Hvis man maler i det tidlige forår eller sene efterår, hvor temperaturerne er lave og luftfugtigheden høj, tørrer et olieholdigt produkt hurtigere.

Oliebaseret træbeskyttelse

Fordele:

  • Hærder hurtigt
  • Godt til porøst og udsat træværk
  • Beskytter skadet træ bedre

Mest læste artikler