Find den solafskærmning, som passer til dit hus

Du kan skærme mod solens stråler på to måder – indvendigt eller udvendig – eller en kombination. Indvendig solafskærmning giver muligheder dekorationsmæssigt, mens den udvendige er en mere effektiv løsning og en energimæssig besparelse.


Fordele og ulemper ved udendørs solafskærmning

Den udvendige solafskærmning kan fx bestå af persienner, lameller, screens, markiser eller rullegardiner. Fordelene er, at de generelt er nemmere at vedligeholde og meget fleksible, da der efterhånden fås mange muligheder for at vælge styring og grad af automatik.

Den udvendige afskærmning kan reguleres efter lysforhold, så den automatisk ruller ned, når solen er skarp. De udvendige løsninger er mere effektive, fordi de holder varmen udenfor. Men de er i højere grad udsat for vejr og vind, hvilket slider dem hurtigere op end de indvendige løsninger.

Markiser giver skygge ude og kølighed inde

Markisen er den mere permanente løsning, når du vil have skygge langs huset og samtidig forhindre solstrålerne i at komme ind i huet. Den fylder intet sammenrullet, kan give dit hus karakter og er også fantastisk på en lun dag, hvor en enkelt byge eller to kan nydes under den. Markisen skal passe til dit hus, og du skal sikre dig, at der ikke er restriktioner i lokalplanne i forhold til dens udformning.

Foto: Niels H. JensenFilm udvendigt eller indvendigt

Solfilm er en stadig mere udbredt løsning til solafskærming, da mange af de nye huse bliver bygget sydvendte pga. lyset. Filmen, der sættes indvendig eller udvendig på ruden, fungerer som en slags solbrille med en let toning og kan forhindre næsten op til 80 pct. af solenergien i at komme ind i rummet.

Solfilm ændrer lysindfaldet

Fordele: Det er ofte en billig og relativ nem samt effektiv løsning, både når det gælder varmeafvisning og blænding, som du her og nu kan få monteret. Vinduesfilm ændrer lysindfaldet – det er som at have solbriller på hele året, også når det er regnvejr og mørkt. 

Husk at undersøge garantien ved din vinduesleverandør, inden der monteres solfilm på vinduerne. I hjem med lavenergiruder skal filmen placeres udenpå. Hvis problemet i forhold til solens stråler er blænding, gælder princippet, at jo kraftigere film, des mere effektive – men også des ringere udsyn. Her må man gå på kompromis.

Foto: LoxbestSolafskærmning indefra

Til den indvendige solafskærming kan du generelt vælge samme løsninger som udvendig – dvs. screens, persienner eller rullegardin, der monteres på vinduet eller rammen. Du kan også vælge folde-, lamel-, panel- eller plisségardiner til solafskærmning.

De kan ofte være en billigere løsning og nemmere at håndtere end de udvendige. De fås i utallige udgaver, der passer til lige dit hjem. De holder generelt længere end de udendørs løsninger, da de selvfølgelig ikke i samme grad er udsat for vind og vejr.

Afskærmning indendørs kræver vedligeholdelse

De indendørs løsninger er ikke så effektive hverken til at skærme for solens varme eller stråler og refleksioner som de ydre løsninger. De kræver mere vedligehold pga. kravene til et godt indeklima og kan være en belastning for fx en allergiker.

Tjekliste, før du vælger solafskærmning

  • Vinduets placering. Er der fx behov for maksimalt med lys eller varme i rummet – eller er der tværtimod brug for at kunne bremse begge dele?
  • Er der fx særlige vilkår i forhold til syns- og blændingsforhold, du skal tage hensyn til?
  • Er der særlige energimæssige hensyn, du skal tage?
  • Udseende: Hvad passer lige præcist til dette rum og stilen i jeres bolig?

Billigere at bremse varmen end at nedkøle huset

Den billigste og bedste løsning rent energimæssigt er at bremse varmen, inden den kommer ind i huset, da det koster ca. fem gange mere at nedkøle en bygning med fx aircondition eller ventilation end at varme den op.

Udvendig solafskærmning holder bedst varmen ude

Her er den udvendige solafskærmning bedst. Med den kan du forhindre 80-90 procent af varmen i at komme ind i huset, hvor du med den indvendige kan afskærme for 50-60 procent af varmen.

Mest læste artikler