Vælg den rigtige markise – alt du skal vide om markiser

En markise giver afskærmning for solen om dagen, men gør det også muligt at sidde længere ude om aftenen, når duggen falder. Læs, hvad du skal overveje før køb af markiser. 

en rød markise

Hvilken markise skal jeg vælge?

Det er ikke hver dag, man køber en markise. Og eftersom du sandsynligvis kommer til at se på den i mange år, skal du helst vælge rigtigt første gang. Derfor er det første, du skal gøre at overveje svarene på disse spørgsmål:

  • Hvor stor skal solafskærmningen være?

Kender du svaret på det spørgsmål, kan du indsnævre feltet af kandidater meget hurtigt. En bred terrasse kræver en meget bred markise, ligesom en dyb terrasse eller altan har brug for en markise med et stort udfald.

  • Hvordan er placeringen i forhold til verdenshjørnerne?

Hvis du har en vestvendt terrasse, hvor solen står lige ind om eftermiddagen, kan det være en god idé med en markise, der beskytter mod den lavtstående sols blændende lys.

Derudover skal du selvfølgelig også sikre dig, om det sted, du har tænkt dig at opsætte markisen, overhovedet er velegnet. Du skal blandt andet tage højde for udadgående døre og vinduer, der kan støde ind i markisen. Markiser monteres for det meste tæt ind mod muren, men kan også via specialbeslag opsættes foran tagrenden.

Indhold

Markisens stof
Husk kasette
Sidestykker forvandler terrassen til en udestue
Markiser med motor
Priser på markiser
Forhandlere af solafskærmning til terrasser
Vedligeholdelse
Rengøring af markise

Markisens stof

Markiser findes i en bred palet af farver og mønstre. Hvad du end vælger, er det vigtigt, at dugen er indfarvet, og at et eventuelt mønster ikke er påtrykt. Det påtrykte mønster holder nemlig ikke længe i det danske vind og vejr. Af samme grund bør markisens stof være vandtæt og gerne også smudsafvisende.

Husk kasette

En markise med en tilhørende kassette af metal er at foretrække. Når markisen ikke er i brug – for eksempel om natten eller om vinteren – rulles den ind i kassetten, hvor den ligger beskyttet for vind. og vejr. Der findes store kassetter, der kan rumme både markisedugen og metalarmene og smallere halvkassetter, hvor der kun er plads til dugen.

Sidestykker forvandler terrassen til en udestue

Vil du gerne sidde rigtig længe ude om aftenen, vil det måske være sagen med en markise med indlagt lys eller én, der via sidestykker og forlængelse af markisedugen kan forvandles til en “udestue”. På den måde kan du holde den værste aftenkulde ude og nyde sommeraftenen så længe som muligt.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Markiser med motor

Hvis du vil undgå at skulle forlade de bløde stolehynder og den kolde drink, så er en elektrisk markise med fjernbetjent motor sagen. Derudover bør du overveje, om markisen skal forsynes med sol- og vindstyring, hvor markisen ruller ind, når solen ikke længere skinner, eller det begynder at blæse. Markiser med motor er som regel også markant dyrere end dem uden, så overvej eventuelt, om investeringen er alle pengene værd.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Priser på markiser

Du kan få markiser, der koster helt ned til 300 kroner eller over 25.000 kroner. Ligesom med alle andre køb, bør du overveje om prisen modsvarer kvaliteten, og om du eventuelt kan få den dyrere model billigere et andet sted

Prisspænd:

  • Markiser uden motor:
    • Cirka 300 kroner – cirka 10.000 kroner
  • Markiser med motor:
    • Cirka 3.000 kroner – cirka 25.000 kroner

Læs også: Vælg den rigtige solafskærmning til dit hus

Forhandlere af solafskærmning til terrasser

De forskellige forhandlere og byggemarkeder sælger som regel hvert deres mærke. Hvis du går efter et specifikt mærke, kan det derfor være en god idé at sætte sig ind i, hvilken forhandler du kan anskaffe det ved. Vi har forsøgt at gøre det nemt for dig her:

Markise fra Silvan:

Silvan forhandler primært markiser af mærket Debel. Du kan se markiserne og booke en markisebus her.

Markise fra Bilka:

Bilka sælger primært markiser af mærket Rivoli. Du finder Bilkas udvalg her.

Markise fra Harald Nyborg:

Harald Nyborgs markiser er for det meste af mærket Sunsha. Byggemarkedets markiser kan ses her.

Markise fra Jem og Fix:

Bukarest hedder Jem og Fix’ markise. Her kan du se udvalget.

Markise fra Bauhaus:

Markiserne fra Bauhaus er primært af mærkerne Debel og Sunfun. Se udvalget her.

Markiser fra Markilux:

Markilux er en af de største producenter på verdensplan af markiser. Du kan se firmaets udvalg her.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Vedligeholdelse

  • Der sker intet ved at rulle en våd markise sammen – dog skal den, inden der er gået cirka tre dage, rulles ud igen, så den kan tørre. Ellers risikerer du, at der kommer mug og skimmelsvamp på din solafskærmning.
  • Husk at rulle markisen ind, når du forlader huset i nogle dage. Bliver der stormvejr, kan det gå hårdt ud over markisedugen.
  • For at forhindre jordslåede markiser, bør du jævnligt børste støv og skidt af samt skylle markisen med haveslangen.

Rengøring af markise

Markisen bør rengøres om foråret og efteråret, ellers risikerer du en jordslået og algegrøn markise på grund af pollen, vejstøv og regn.

Brug mild sæbevand samt en svamp eller opvaskebørste til at fjerne pletter. Brug ikke højtryksspuler eller stærke rengøringsmidler, da du risikerer at ødelægge markisens imprægnering.

Jordslået eller algevækst

Er din markise jordslået, skyldes det, at der er kommet mug på tekstilet. Dette ses som mørke pletter. Varme og fugt giver perfekte betingelser for mug og skimmelsvamp. Derfor skal du vpasse særligt godt på din markise, da den udsættes for både sol og regn. 

Er din markise jordslået, skal du lave en blanding af eddike og vand i forholdet en liter vand til to deciliter eddike.

Smør eddikeblandingen på markisen, og lad det derefter virke i et døgn, før du vasker det af med en fugtig svamp.

Tilbage til indholdsfortegnelsen

Mest læste artikler