Denne artikel er sponsoreret

Væk med flisepesten!

Flisepest er lige så irriterende som det er udbredt, og det er nu, du skal sætte ind, hvis du vil nyde sommersolen på en pletfri terrasse. 

Solen skinner, havemøblerne er stillet frem og ahhh...det er tid til at nyde haven og det forhåbentligt gode vejr. Skønt! Lige indtil blikket falder på terrassens fliser, der er fyldt med mildest talt ikke særligt skønne hvide pletter: Din terrasse har fået flisepest! 

Heldigvis er diagnosen ikke så alvorlig, som navnet antyder. Flisepest er en form for lav, hvilket er betegnelsen for en svamp, der lever i symbiose med en grøn- eller blågrønalge. I modsætning til de mere dybdegående algevækst, der gør fliserne enten grønne eller sorte alt efter hvor længe den får lov at sidde, sidder flisepesten på overfladen af fliserne, og er derfor lettere at fjerne end de de ofte genstridige alger. 

Renere luft giver grobund for flisepest

Navnet 'flisepest' blev opfundet af Jørgen Enggaard, ejer af ALGE-STOP.dk, fordi pletterne spreder sig så hurtigt, som de gør. I modsætning til alger, der foretrækker skygge, gror flisepest lige godt i både sol og skygge, og er de senere år blevet et stigende problem for frustrerede haveejere. Den stigende forekomst skyldes paradoksalt nok, at vi er blevet mere miljøbevidste i Danmark. Færre kulkraftværker har bevirket, at der ikke længere er større forekomster af svovl i luften. Den renere luft, sammenholdt med et fugtigere klima, giver alger, mos og lav langt bedre betingelser end for bare 20 år siden, hvor der ikke var noget, der hed flisepest. 

                  

Gør det – ikke – selv 

Den eneste effektive behandling mod de uskønne pletter er afrensning og efterfølgende imprægnering. Helst udført af professionelle med det rette udstyr og know-how. Man kan godt selv forsøge sig, men det er et stort arbejde, der sjældent betaler sig, fordi man i sin iver efter at få flisepesten væk, ofte også kommer til at ridse og ødelægge flisernes overflade. Gør man det år efter år, bliver fliserne mere og mere porøse, og tager af den grund mere og mere imod snavs, der sidder bedre og bedre fast. Hvorfor man fristes til at tage endnu hårdere fat. En ond cirkel, der i sidste ende kan tage livet af fliserne. Derfor anbefales det altid at få flisepest fjernet af fagfolk. 

ALGE-STOP.dk, der i dag er Danmarks førende indenfor fliserens, har siden 2007 udviklet både know-how og så effektive midler til oprens og imprægnering, at de giver 15 års garanti for flotte fliser. 

9. april 2019
Mere om Terrasse

7 smarte idéer til haven og terrassen

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Læs med her, og få arkitekternes bedste og mest inspirerende tips t1il boligens uderum.

Foråret står for døren, så giv terrassen en kærlig hånd

Foråret nærmer sig med raske fjed, så det er nu, du skal begynde at klargøre udeområderne. Så står de nemlig klar til brug, når du har lyst...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i træ, der kan holde sig fri for fugt og svamp. Typisk bruges trykimprægneret træ eller meget oliemættede træsorter.

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalder...

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og algerne, kan du gøre det på en skånsom måde, der holder taget og fliserne mos- og algefri i længere tid.

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Læg ædelt træ på terrassen

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.

Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.