Et solsejl er et godt værn mod strålerne på en sommerdag.
Et solsejl er et godt værn mod strålerne på en sommerdag. Foto: solsejl.dk

Sådan vedligeholder du dit solsejl eller din markise

Solsejl og markiser holder længere, hvis du vedligeholder dem rigtigt. Få en tjekliste til, hvordan du holder dem i topform. Og så får du også tips til, hvordan du får monteret dit solsejl.

Af: Lise Mortensen Høy, 1206, 19. april 2012

Markisen er fleksibel, men
svær at gøre ren

En markise kan reguleres efter behov – og evt. rulles helt væk, hvis du gerne vil sidde i solen. Blæser det meget, skal markisen dog rulles ind. Markisen er vanskelig at rengøre - til gengæld er den ikke så udsat for smuds, fordi den er rullet sammen, når den ikke benyttes. Udstyrer du den med automatik, ruller den selv ud, når der er sol – og ruller ind, når der er for meget vind, eller solen er gået væk.

Sådan vedligeholder
du din markise

Vedligehold markisens aluminiumsstel med en syrefri fed spray-olie. Pas på dugen, når du sprayer!
Foto: Viking Markiser

Markisens dug holder sig pæn i længst tid, hvis du vasker den jævnligt – og mindst en gang om året.

  • Vask markisen med vand med lidt sulfo i. OBS: Nogle markiser har brug for ny imprægnering efter vask med sulfo. Tjek med producenten af din markise, hvad behovet er.
  • Rul markisen helt ud, og kør den så langt ned, som muligt. Vask så meget du kan nå med en blød børste. Et langt teleskopskaft gør underværker – skyl efter med haveslangen.
  • Kan du ikke nå det inderste stykke af markisen, kan du evt. vaske den nedefra – stykke for stykke, mens den sidder på rullen.
  • Er der algedannelser, som sæbevandet ikke kan klare, kan du bruge almindelig algefjerner. Følg anvisningen på flasken.
  • Silikonespray holder dugen tæt og smudsafvisende (Tjek altid, hvilken imprægnering, dugen kan tåle).
  • De fleste markiser har aluminiumsstel, og det bør vaskes med autoshampoo en gang om året.
  • Hvis du efterpolerer med autovoks, vil overfladen fremstå som ny i mange år – og desuden være smudsafvisende.
  • Alle bevægelige dele er smurt ved levering, og vedligeholdelse er unødvendig det første år. Derefter bruges en syrefri, fed sprayolie. Pas meget på dugen – beskyt den evt. med plastik eller aviser, når du sprayer. Evt, oliepletter kan du fjerne med rensebenzin.

Beskyt din markise mod regn og vinter

Hvis du bliver nødt til at rulle markisen ind, selv om den er våd, er det vigtigt, at du ruller den ud igen, så snart det er tørvejr – ellers kan den blive jordslået.

Vinter: Bliver markisen våd, og bliver det derefter frost, kan trådene i dugen knække, hvis du ruller markisen ind/ud. Det er en god idé at investere i automatisk styring. Den består af en solføler og en vindvagt, så markisen automatisk indstilles efter skiftende sol- og vindforhold og trækkes ind, når det blæser kraftigt. Husk at afspærre automatikken om vinteren, så markisen ikke ruller ud “af sig selv” en vinterdag med sol.

Solsejl findes i mange afskygninger

Solsejl findes i mange kvaliteter og prisklasser – fra et billigt sejl, du blot hænger op som en parasol og tager ned efter brug. Der findes også solsejl i en kvalitet, der kan være fastmonteret hele sommeren – eller du kan vælge et specialsyet kraftigt kvalitetssejl, der monteres, så det kan blive siddende året rundt. Et solsejl kan virke som ”fast tag” over terrassen, så møbler og hynder kan blive ude. Det kan kun reguleres en lille smule, til gengæld skal det ikke tages ned i blæsevejr. Solsejlet kan afmonteres for rengøring.

Sådan sættes
solsejlet op

Køb evt. beslaget "frølår" i en marinebutik. Det gør det nemt at stramme sejlet op og sætte snorene fast.
Foto: Solsejl.dk

Solsejl findes i flere kvaliteter – og du får, hvad du betaler for. Køber du et lille billigt solsejl, er det en god idé at fastmontere nogle øjebolte, så det er nemt at sætte op. Husk at tage det ned, hvis det bliver blæsevejr.

1. Køb noget ordentligt tov (8 -10 mm i diameter), der ikke er elastisk. Fx flettet tov – fås i en marinebutik og hedder “fald”.

2. Lad snoren have lidt ekstra længde, så kan du trække solsejlet frem og tilbage mellem ophængspunkterne og nemmere kan indstille det.

3. Et stort solsejl kræver en kraftig pæl, der er gravet 70-80 cm ned og er sikret fx med jordfugtig cement.

4. Vær omhyggelig med vinklen på de snore, der holder solsejlet. Trækket skal være lige ud fra sejlets hjørne, ellers vil den ene kant på sejlet ikke kunne strammes – og så blafrer sejlet i vinden.

5. Solsejls-firmaer tilbyder ofte også montering.

Sådan vedligeholder
du dit solsejl

Foto: Orkan Sejl Design

Alle solsejl er ligesom dugen på markiserne lavet af tekstil og har gavn af en årlig vasketur med vand og lidt sulfo. Hvis der er alger, så brug algefjerner.

Men ellers afhænger mængden af vedligeholdelse af, hvilken type solsejl du vælger.

  • Hvis du tager solsejlet ned hver dag, giver det sig selv, at vedligeholdelsen er begrænset.
  • Hænger det ude hele sommeren eller hele året er det vigtigt at sørge for, at det er spændt “som et trommeskind”. Ellers bliver det slapt og blafrer, så vinden nemt kan flænge det, ryste ophænget i stykker eller der kan opstå lunker, hvor regnvandet samler sig. Derfor skal det spændes efter et par gange om året.

  • Et kvalitetssolsejl er normalt UV-behandlet og skal ikke efterbehandles
19. april 2012 Lise Mortensen Høy, 1206
Mere om Terrasse

7 smarte idéer til haven og terrassen

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Læs med her, og få arkitekternes bedste og mest inspirerende tips t1il boligens uderum.

Foråret står for døren, så giv terrassen en kærlig hånd

Foråret nærmer sig med raske fjed, så det er nu, du skal begynde at klargøre udeområderne. Så står de nemlig klar til brug, når du har lyst...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i træ, der kan holde sig fri for fugt og svamp. Typisk bruges trykimprægneret træ eller meget oliemættede træsorter.

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalder...

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og algerne, kan du gøre det på en skånsom måde, der holder taget og fliserne mos- og algefri i længere tid.

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Læg ædelt træ på terrassen

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.

Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.