Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du det bedste resultat med oliebehandling af træterrassen

Så snart den spæde forårssol begynder at sende solstråler ned i vores haver, begynder de fleste at glæde sig til at sidde på terrassen og nyde haven. Derfor kribler det i fingrene efter at få frisket træterrassen op og gøre den sommerklar hurtigst muligt – men hvis resultatet skal holde hele sommeren, gælder det om at gøre det på den korrekte måde. Læs her, hvordan du kommer bedst i gang, så du får det mest holdbare resultat. 

Gør det rigtigt fra starten af

Først skal du vaske og slibe træet

Først og fremmest skal du have styr på forarbejdet. Er det en gammel terrasse skal du tjekke terrassebrædderne, og udskifte eventuelt rådne brædder. Uanset om træterrassen er helt ny eller gammel, så bør du sørge for at give det en god afvaskning med Terrassevask, så du får fjernet snavs og fedt. Derefter bør du give det en let afslibning for at fjerne nedbrudte og løse træfibre – snavs såvel som løse træfibre findes også på helt nyt træværk, og fjerner du det ikke, risikerer du at olien ikke kan trænge godt nok ind i træet. Husk at børste slibestøvet omhyggeligt væk.

Hvilket træ skal imprægneres?

De fleste træterrasser er lavet i ædeltræ, og her beskytter træets naturlige olier mod råd og svamp. Men er brædderne af fyrretræ eller lignende, skal du sørge for at imprægnere det, medmindre det for nyligt er blevet trykimprægneret - så det er beskyttet mod råd og svamp

Belægninger på træet er vigtige at fjerne

Er der belægninger eller begroninger på brædderne? Ikke nok med at belægninger ikke ser pæne ud, de er også med til at ødelægge træet, og de bør fjernes med belægningsmiddel, inden der skal oliebehandles. 

Planlæg arbejdet efter vejret

Det er vigtigt, at du sørger for at træet er helt tørt efter afvaskningen, når du skal oliebehandle det. Du kan købe en fugtmåler hos farvehandleren eller byggemarkedet, så du kan være sikker på, at træet har en fugtighed på under 15 %. Sørg også for at det ikke ser ud til regnvejr i det næste døgns tid.  

Hvilken terrasseolie skal du vælge

Husk at træterrasser altid skal behandles med terrasseolie -de må aldrig malebehandles med en dækkende træbeskyttelse eller maling. Det skyldes at vand vil kunne trænge ind under en dækkende træbeskyttelse og dermed vil der komme afskalninger efter nogen tid.

Vælg en træolie, der giver en vandafvisende overflade, uden at danne film. Olien skal desuden have en god indtrængningsevne.

Du kan altid få gode råd til valg af træbeskyttelse hos farvehandleren, og uanset hvad kan du være tryg ved at alle Beckers træbeskyttelser og træolier er vandfortyndbare og svanemærket. 

Elit Træolie er baseret på specialbehandlet linolie, som giver en særdeles god beskyttelse af træet, og den er vandfortyndbar, så den er miljø- og arbejdsklimavenlig. Desuden kan den tones i mange forskellige nuancer, og er klæbefri allerede efter 8 timer.

  Sådan gør du, skridt for skridt:
  • Tjek træets tilstand og udskift eventuelt råddent træ.
  • Vask hele overfladen for snavs og fedt med Terrassevask.
  • Fjern løse eller nedbrudte træfibre med let afslibning.
  • Fjern begroninger med belægningsmiddel.
  • Bart træ eller helt nyt træværk, som ikke er ædeltræ, imprægneres mod råd og svamp.
  • Påfør træolien efter behov som beskrevet på produktets emballage.
  • Påfør olien med pensel i bræddernes længderetning, så der ikke kommer overlap midt på et bræt.
  • Husk at aftørre eventuelt overskydende olie efter 20-30 minutter.

Find mere inspiration her

28. februar 2019
Mere om Terrasse

7 smarte idéer til haven og terrassen

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Læs med her, og få arkitekternes bedste og mest inspirerende tips t1il boligens uderum.

Foråret står for døren, så giv terrassen en kærlig hånd

Foråret nærmer sig med raske fjed, så det er nu, du skal begynde at klargøre udeområderne. Så står de nemlig klar til brug, når du har lyst...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i træ, der kan holde sig fri for fugt og svamp. Typisk bruges trykimprægneret træ eller meget oliemættede træsorter.

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalder...

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og algerne, kan du gøre det på en skånsom måde, der holder taget og fliserne mos- og algefri i længere tid.

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Læg ædelt træ på terrassen

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.

Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.