Denne artikel er sponsoreret

Sådan får du det bedste resultat med oliebehandling af træterrassen

Så snart den spæde forårssol begynder at sende solstråler ned i vores haver, begynder de fleste at glæde sig til at sidde på terrassen og nyde haven. Derfor kribler det i fingrene efter at få frisket træterrassen op og gøre den sommerklar hurtigst muligt – men hvis resultatet skal holde hele sommeren, gælder det om at gøre det på den korrekte måde. Læs her, hvordan du kommer bedst i gang, så du får det mest holdbare resultat. 

Gør det rigtigt fra starten af

Først skal du vaske og slibe træet

Først og fremmest skal du have styr på forarbejdet. Er det en gammel terrasse skal du tjekke terrassebrædderne, og udskifte eventuelt rådne brædder. Uanset om træterrassen er helt ny eller gammel, så bør du sørge for at give det en god afvaskning med Terrassevask, så du får fjernet snavs og fedt. Derefter bør du give det en let afslibning for at fjerne nedbrudte og løse træfibre – snavs såvel som løse træfibre findes også på helt nyt træværk, og fjerner du det ikke, risikerer du at olien ikke kan trænge godt nok ind i træet. Husk at børste slibestøvet omhyggeligt væk.

Hvilket træ skal imprægneres?

De fleste træterrasser er lavet i ædeltræ, og her beskytter træets naturlige olier mod råd og svamp. Men er brædderne af fyrretræ eller lignende, skal du sørge for at imprægnere det, medmindre det for nyligt er blevet trykimprægneret - så det er beskyttet mod råd og svamp

Belægninger på træet er vigtige at fjerne

Er der belægninger eller begroninger på brædderne? Ikke nok med at belægninger ikke ser pæne ud, de er også med til at ødelægge træet, og de bør fjernes med belægningsmiddel, inden der skal oliebehandles. 

Planlæg arbejdet efter vejret

Det er vigtigt, at du sørger for at træet er helt tørt efter afvaskningen, når du skal oliebehandle det. Du kan købe en fugtmåler hos farvehandleren eller byggemarkedet, så du kan være sikker på, at træet har en fugtighed på under 15 %. Sørg også for at det ikke ser ud til regnvejr i det næste døgns tid.  

Hvilken terrasseolie skal du vælge

Husk at træterrasser altid skal behandles med terrasseolie -de må aldrig malebehandles med en dækkende træbeskyttelse eller maling. Det skyldes at vand vil kunne trænge ind under en dækkende træbeskyttelse og dermed vil der komme afskalninger efter nogen tid.

Vælg en træolie, der giver en vandafvisende overflade, uden at danne film. Olien skal desuden have en god indtrængningsevne.

Du kan altid få gode råd til valg af træbeskyttelse hos farvehandleren, og uanset hvad kan du være tryg ved at alle Beckers træbeskyttelser og træolier er vandfortyndbare og svanemærket. 

Elit Træolie er baseret på specialbehandlet linolie, som giver en særdeles god beskyttelse af træet, og den er vandfortyndbar, så den er miljø- og arbejdsklimavenlig. Desuden kan den tones i mange forskellige nuancer, og er klæbefri allerede efter 8 timer.

  Sådan gør du, skridt for skridt:
  • Tjek træets tilstand og udskift eventuelt råddent træ.
  • Vask hele overfladen for snavs og fedt med Terrassevask.
  • Fjern løse eller nedbrudte træfibre med let afslibning.
  • Fjern begroninger med belægningsmiddel.
  • Bart træ eller helt nyt træværk, som ikke er ædeltræ, imprægneres mod råd og svamp.
  • Påfør træolien efter behov som beskrevet på produktets emballage.
  • Påfør olien med pensel i bræddernes længderetning, så der ikke kommer overlap midt på et bræt.
  • Husk at aftørre eventuelt overskydende olie efter 20-30 minutter.

Find mere inspiration her

28. februar 2019
Mere om Terrasse

Sådan finder du den helt rigtige terrassevarmer til dit hjem

Med en varmelampe på terrassen kan du nyde sommerens lyse nætter udendørs. Det er dog vigtigt at vælge en terrassevarmer, der passer perfekt til dig og dit uderum. Læs med her, hvor vi guider dig gennem watt, størrelser, klimavenlighed, priser og design.  

7 ting du bør overveje før du anskaffer dig et udendørs spabad

Drømmer du om et spabad i haven? Det kan blive virkelighed! Men først bør du overveje nogle ting.

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Hold varmen med en terrassevarmer

Når tæpper og varme drikke ikke er nok til at holde varmen, er det sagen at have en terrassevarmer ved hånden. Så kan du forlænge sommeraftenerne til langt ud på de små timer. Udbudet af modeller er stort - få tips til, hvordan du finder den varmer, der passer til netop dine behov.

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i...

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalderkålen er enehersker. Men fortvivl ikke. Det mørke hjørne kan forvandles til en lille, hyggelig terrasse.

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og...

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.