Vil du tage kampen op mod algerne, kræver det algerens, husvask, en stiv børste og en god portion knofedt.
Vil du tage kampen op mod algerne, kræver det algerens, husvask, en stiv børste og en god portion knofedt. Foto: iStock m.fl.

Sådan bekæmper du algerne på terrassen

Algebelægninger holder på fugten, så træet nemmere rådner. Derudover er algebelægningerne grønne og slimede og gør terrassen glat og grim at se på. Vi viser dig, hvordan du bekæmper algerne på din terrasse.

Alger lever godt i det fugtige forår

Algerne har det superfint med klimaændringerne: fugtigt forår, lange perioder med regn om sommeren, fugtigt efterår og så en vinter uden rigtig frost. Det får de slimede algebelægninger til nærmest at strutte af grøn glæde. Særligt på skyggefulde steder breder de sig på hegn, tag, terrasser, havemøbler osv.

Og vi kan lige så godt sige det: Du kan ikke komme dem til livs sådan for alvor. De "bor" alle vegne, drysser ned fra store træer, kommer ned med vandet fra taget og blæser med vinden lige ind på din terrasse.

Oprustning mod alger

Vil du tage kampen op mod algerne og vinde – for et stykke tid – kræver det algerens, husvask, en stiv børste og en god portion knofedt. Knofedtet kan udskiftes med en teenager, der har brug for lommepenge eller en gulvslibemaskine. Det vender vi tilbage til. Start med at skaffe og indkøbe de redskaber og væsker, du har brug for. For det første skal du have et middel, der dræber algerne. Sørg for, at det er godkendt til formålet – det ender jo ude i din have og i miljøet.

Herudover skal du bruge en stiv kost/børste, en havesprøjte, husvask og vandslange. Så er du bevæbnet og kan gå til angreb. 

Sådan bekæmper du algerne på terrassen

At fjerne alger klares ikke bare på et par timer – det kræver flere forskellige behandlingstrin. Her kan du se, hvordan du bedst opnår en algefri terrasse.

1. Forbered træet

Start med at feje terrassen for skidt, snavs og blade, så der er adgang til træet. Herefter skal terrassen sprøjtes med algemiddel – se blandingsforhold på emballagen.

Når du går igang med at fjerne algerne fra træet, skal du huske følgende: 

  • Alger dør kun én gang. De dør ikke mere af, at du overdoserer!
  • Det er vigtigt, at træet er fugtigt, når du sprøjter det over. Det skal helst foregå i fugtigt vejr – dog ikke regn. Faktisk skal der helst være tørvejr i minimum seks timer efter, du har sprøjtet.
  • Nu lader du algemidlet sidde i et døgns tid og gerne længere, til algerne har skiftet farve fra grøn til brunlig. Det er tegn på, at de er døde.

2. Skrub terrassen grundigt

Næste skridt er det hårde. Nu skal terrassen skrubbes ren for alle belægninger, skidt, snavs og gammel stivnet olie mv. Det kan gøres på flere måder: med en gulvskrubbe eller en anden stiv børste og masser af knofedt. Er det hårdt? – så glæd dig over, at du får motion.

En anden løsning er at leje en gulvslibemaskine i et byggemarked – og montere en børste af silicium. Det er meget effektivt og renser træet helt i bund.

Endelig kan husets teenager formentlig lokkes (eller købes) til at skrubbe.

Når hele terrassen er skrubbet og spulet, skal den vaskes grundigt med trærens, til den fremstår helt ren.

3. Oliebehandling af terrassen

Når terrassen er tør igen efter behandlingen, skal den have olie. Her er det vigtigt, at terrassebrædderne når at tørre helt, inden du giver dem olie. Hvis de ikke er helt tørre, vil vandet i træet forhindre olien i at trænge ned.

Det er også vigtigt, at træet er helt rent og uden belægninger – ellers lægger olien sig bare oven på algelaget og gør ingen nytte. Desuden vil den nye olie næsten uundgåeligt skalle af, og terrassen skal meget hurtigt behandles igen. Så det duer ikke.

Og så er der vejret. Varmt og solrigt vejr er ikke nødvendigvis det bedste vejr, når træterrassen skal olieres. Som oftest vender terrasser mod syd, og i solskinsvejr kan træet blive så varmt, at olien hærder alt for hurtigt og slet ikke trænger dybt nok ned i træet. I stedet lægger olien sig som en skorpe eller hinde på overfladen og skaller hurtigt af.

En god  terrasseolie styrker træet indefra og skaber en meget slidstærk og vandafvisende overflade, der minimerer træets opsugning af vand og dermed forebygger råd og svamp.

Når olien har siddet på et par uger, kan du evt. behandle træet med et imprægneringsmiddel. Det forhindrer ikke algerne i at komme igen – men det lægger sig som en teflonoverflade, der betyder, at rengøringen er meget lettere.

4 ting at huske når du olierer din træterrasse

Når du skal oliebehandle din terrasse, skal du huske følgende:

  1. Træet skal være rent. "Rent træ" vil sige, at alle former for tilsmudsning, alger og mos er fjernet fra træets overflade.
  2. Træet skal være tørt. Med "tørt træ" menes mere præcist, at fugtigheden i træet ikke overstiger 15%. Det betyder blandt andet, at arbejdet skal udføres i tørvejr og helst lidt op på formiddagen, så nattens dug er fordampet, og olien samtidig har hele dagen til at tørre, inden duggen atter falder.
  3. Træet skal have den rette temperatur. Rent vejrmæssigt skal temperaturen helst ligge mellem 15 og 20°, så hærdningsprocessen kan forløbe i det rigtige tempo, og så olien kan nå at trænge dybt ned i træet.
  4. Olien skal være god. Vælg en kvalitets-olie med indbygget UV-filter. Det beskytter træet mod solens ultraviolette stråler og modvirker solens blegende effekt.
23. marts 2018
Mere om Terrasse

7 smarte idéer til haven og terrassen

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Læs med her, og få arkitekternes bedste og mest inspirerende tips t1il boligens uderum.

Foråret står for døren, så giv terrassen en kærlig hånd

Foråret nærmer sig med raske fjed, så det er nu, du skal begynde at klargøre udeområderne. Så står de nemlig klar til brug, når du har lyst...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i træ, der kan holde sig fri for fugt og svamp. Typisk bruges trykimprægneret træ eller meget oliemættede træsorter.

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalder...

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og algerne, kan du gøre det på en skånsom måde, der holder taget og fliserne mos- og algefri i længere tid.

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Læg ædelt træ på terrassen

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.

Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.