Vil du tage kampen op mod algerne, kræver det algerens, husvask, en stiv børste og en god portion knofedt.
Vil du tage kampen op mod algerne, kræver det algerens, husvask, en stiv børste og en god portion knofedt. Foto: iStock m.fl.

Sådan bekæmper du algerne på terrassen

Algebelægninger holder på fugten, så træet nemmere rådner. Derudover er algebelægningerne grønne og slimede og gør terrassen glat og grim at se på. Vi viser dig, hvordan du bekæmper algerne på din terrasse.

 
 

Alger lever godt i det fugtige forår

Algerne har det superfint med klimaændringerne: fugtigt forår, lange perioder med regn om sommeren, fugtigt efterår og så en vinter uden rigtig frost. Det får de slimede algebelægninger til nærmest at strutte af grøn glæde. Særligt på skyggefulde steder breder de sig på hegn, tag, terrasser, havemøbler osv.

Og vi kan lige så godt sige det: Du kan ikke komme dem til livs sådan for alvor. De "bor" alle vegne, drysser ned fra store træer, kommer ned med vandet fra taget og blæser med vinden lige ind på din terrasse.

Oprustning mod alger

Vil du tage kampen op mod algerne og vinde – for et stykke tid – kræver det algerens, husvask, en stiv børste og en god portion knofedt. Knofedtet kan udskiftes med en teenager, der har brug for lommepenge eller en gulvslibemaskine. Det vender vi tilbage til. Start med at skaffe og indkøbe de redskaber og væsker, du har brug for. For det første skal du have et middel, der dræber algerne. Sørg for, at det er godkendt til formålet – det ender jo ude i din have og i miljøet.

Herudover skal du bruge en stiv kost/børste, en havesprøjte, husvask og vandslange. Så er du bevæbnet og kan gå til angreb. 

Sådan bekæmper du algerne på terrassen

At fjerne alger klares ikke bare på et par timer – det kræver flere forskellige behandlingstrin. Her kan du se, hvordan du bedst opnår en algefri terrasse.

1. Forbered træet

Start med at feje terrassen for skidt, snavs og blade, så der er adgang til træet. Herefter skal terrassen sprøjtes med algemiddel – se blandingsforhold på emballagen.

Når du går igang med at fjerne algerne fra træet, skal du huske følgende: 

  • Alger dør kun én gang. De dør ikke mere af, at du overdoserer!
  • Det er vigtigt, at træet er fugtigt, når du sprøjter det over. Det skal helst foregå i fugtigt vejr – dog ikke regn. Faktisk skal der helst være tørvejr i minimum seks timer efter, du har sprøjtet.
  • Nu lader du algemidlet sidde i et døgns tid og gerne længere, til algerne har skiftet farve fra grøn til brunlig. Det er tegn på, at de er døde.

2. Skrub terrassen grundigt

Næste skridt er det hårde. Nu skal terrassen skrubbes ren for alle belægninger, skidt, snavs og gammel stivnet olie mv. Det kan gøres på flere måder: med en gulvskrubbe eller en anden stiv børste og masser af knofedt. Er det hårdt? – så glæd dig over, at du får motion.

En anden løsning er at leje en gulvslibemaskine i et byggemarked – og montere en børste af silicium. Det er meget effektivt og renser træet helt i bund.

Endelig kan husets teenager formentlig lokkes (eller købes) til at skrubbe.

Når hele terrassen er skrubbet og spulet, skal den vaskes grundigt med trærens, til den fremstår helt ren.

3. Oliebehandling af terrassen

Når terrassen er tør igen efter behandlingen, skal den have olie. Her er det vigtigt, at terrassebrædderne når at tørre helt, inden du giver dem olie. Hvis de ikke er helt tørre, vil vandet i træet forhindre olien i at trænge ned.

Det er også vigtigt, at træet er helt rent og uden belægninger – ellers lægger olien sig bare oven på algelaget og gør ingen nytte. Desuden vil den nye olie næsten uundgåeligt skalle af, og terrassen skal meget hurtigt behandles igen. Så det duer ikke.

Og så er der vejret. Varmt og solrigt vejr er ikke nødvendigvis det bedste vejr, når træterrassen skal olieres. Som oftest vender terrasser mod syd, og i solskinsvejr kan træet blive så varmt, at olien hærder alt for hurtigt og slet ikke trænger dybt nok ned i træet. I stedet lægger olien sig som en skorpe eller hinde på overfladen og skaller hurtigt af.

En god  terrasseolie styrker træet indefra og skaber en meget slidstærk og vandafvisende overflade, der minimerer træets opsugning af vand og dermed forebygger råd og svamp.

Når olien har siddet på et par uger, kan du evt. behandle træet med et imprægneringsmiddel. Det forhindrer ikke algerne i at komme igen – men det lægger sig som en teflonoverflade, der betyder, at rengøringen er meget lettere.

4 ting at huske når du olierer din træterrasse

Når du skal oliebehandle din terrasse, skal du huske følgende:

  1. Træet skal være rent. "Rent træ" vil sige, at alle former for tilsmudsning, alger og mos er fjernet fra træets overflade.
  2. Træet skal være tørt. Med "tørt træ" menes mere præcist, at fugtigheden i træet ikke overstiger 15%. Det betyder blandt andet, at arbejdet skal udføres i tørvejr og helst lidt op på formiddagen, så nattens dug er fordampet, og olien samtidig har hele dagen til at tørre, inden duggen atter falder.
  3. Træet skal have den rette temperatur. Rent vejrmæssigt skal temperaturen helst ligge mellem 15 og 20°, så hærdningsprocessen kan forløbe i det rigtige tempo, og så olien kan nå at trænge dybt ned i træet.
  4. Olien skal være god. Vælg en kvalitets-olie med indbygget UV-filter. Det beskytter træet mod solens ultraviolette stråler og modvirker solens blegende effekt.
23. marts 2018
 
 
Mere om Terrasse

Sådan finder du den helt rigtige terrassevarmer til dit hjem

Med en varmelampe på terrassen kan du nyde sommerens lyse nætter udendørs. Det er dog vigtigt at vælge en terrassevarmer, der passer perfekt til dig og dit uderum. Læs med her, hvor vi guider dig gennem watt, størrelser, klimavenlighed, priser og design.  

7 ting du bør overveje før du anskaffer dig et udendørs spabad

Drømmer du om et spabad i haven? Det kan blive virkelighed! Men først bør du overveje nogle ting.

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Hold varmen med en terrassevarmer

Når tæpper og varme drikke ikke er nok til at holde varmen, er det sagen at have en terrassevarmer ved hånden. Så kan du forlænge sommeraftenerne til langt ud på de små timer. Udbudet af modeller er stort - få tips til, hvordan du finder den varmer, der passer til netop dine behov.

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i...

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalderkålen er enehersker. Men fortvivl ikke. Det mørke hjørne kan forvandles til en lille, hyggelig terrasse.

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og...

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.