Læg ædelt træ på terrassen

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.


De smukke, mørke træsorter er nu på vej ind på vores terrasser. Og en træterrasse, der er udført håndværksmæssigt korrekt og i materialer af høj kvalitet, har rigtig mange fordele.
For det første er det rart at holde sommeren på træ. Det er indbydende både for børn og for bare tæer. Træet fornemmes blødt, og plankerne har en fjedrende effekt – ligesom et trægulv inde i huset. Og så er terrassen nem at holde ren; den kan fejes med en indendørskost – støv og krummer “forsvinder” ned mellem plankerne.
For det andet er terrassen i ædelt træ som et smukt møbel, der kan tilføre huset et arkitektonisk løft – og dermed en større værdi.
Og endelig – for det tredje – er en ubehandlet træterrasse i olieholdigt ædelt træ stort set vedligeholdelsesfri; indholdet af naturlige olier gør træet modstandsdygtigt over for både råd, svamp og nærgående insekter.

Tjek på fundamentet
En terrasse i ædelt træ vil ofte kunne holde fra 30 og i nogle tilfælde helt op til 50 år.
Derfor er det vigtigt, at fundament, stolper og strøer er i en kvalitet, der kan holde lige så længe som selve plankegulvet. Den bedste løsning er at lægge terrassen på et punktfundament, der enten er støbt eller er udført af fliser/sten. Er der stolper med jordkontakt, bør de være imprægneret til kvalitet NTR klasse A. Strøer og remme skal være hævet, så træet ikke har jordkontakt. En meget holdbar løsning er at udføre alt træarbejdet – også stolper og strøer – i ædelt træ. Det giver den smukkeste helhed, når alt træ er af samme træsort.
Afgørende for, at træet kan holde, er, at det kan få luft nede-fra. Derfor er det vigtigt, terrassen ikke er lukket “for godt” på siderne ned mod jorden – luften skal kunne cirkulere under plankerne.

Skruer eller beslag Fotos: Hørning Parket, tlf. 70 27 66 00
Plankerne i terrassen kan gøres fast på forskellig vis. De kan skrues ovenfra med forsænkede skruer af rustfrit syrefast stål. Ønsker I ikke at se på skrue- hovederne, kan skruerne forsænkes dybt og hullet lukkes med en træprop som i et skibsdæk. Endelig kan terrassen fastgøres nedefra med beslag eller kliksystemer, der samtidig sikrer ens afstand mellem plankerne.

Gråt eller gyldent Fotos: Hørning Parket, tlf. 70 27 66 00
De mest olieholdige af træsorterne kan sagtens klare sig uden nogen form for vedligeholdelse. Ligesom et båddæk af teak, bliver terrasseplank i eksotiske sorter sølvgråt med årene. Ønsker I, at træet bibeholder sin gyldne glød, kræver det oliebehandling én eller flere gange om året, afhængigt af mængden af sol.
Vælg en terrasseolie, der indeholder fungicider (svampedræbende midler) og pigment. Fungicider beskytter mod skimmel, og pigmentet er med til at bevare træets farve og beskytter mod solens ultraviolette stråler. Start med at mætte med rigeligt olie.

Læg træ over fliserne Foto: Wood Shop, tlf. 50 11 60 00Står fliseterrassen til udskiftning, er det værd at overveje at lægge en træterrasse uden at fjerne fliserne. Hvis fliserne ligger stabilt, kan terrassens strøer lægges på plastikkiler oven på fliserne.
Det er vigtigt, at strøerne hæves, så de ikke kan suge vand nedefra.
Remmen mod husmuren skal gøres fast til muren, så terrassen er ordentlig befæstet.
En anden mulighed er støbte punktfundamenter i hjørnerne og evt. på midten af terrassen som vist på fotoet herover, hvor man har valgt at fjerne fliserne.

Fortrydelsesret
Fortryder I, at terrassen ikke har fået olie, kan beslutningen ændres. Rens træet med trærens – gerne et specialprodukt med to hold væsker. Start med tre fire gange oliebehandling.
Giv olie to gange om året.

Styr på målene
Plankerne i en træterrasse bør være mindst 20 mm tykke og ligge på strøer med ca. 60 cm mellemrum. Hvis der er steder på terrassen, hvor der skal stå noget tungt, kan strøerne lægges noget tættere.

Tjek mærkerne
Træ kan være miljøcertificeret iht. fx FSC og PEFC, der begge er internationale. Ordningerne sikrer, at træet er lovligt fældet og kommer fra bæredygtig skovdyrkning.

Vælg træsort
Der er et væld af tropiske træsorter på markedet, og der kommer stadig nye. Der er tre vigtige rettesnore for, om træet er velegnet til en træterrasse:

Hårdheden – måles i en skala, der hedder Brinell, hvor eg til sammenligning har en hårdhed på ca. 3,6.
Densitet – der er træets tæthed. Angives som kilo pr. kubikmeter. Eg har 650 kg/m3.
Naturligt olieindhold/modstandsdygtighed – der gør træet vejr-, svampe- og insektbestandigt.
Ipé er mørk brun med mørke striber. Med en densitet på 1050 kg/m3 og sin hårdhed på ca. 8,0 og er ipé en af de hårdeste træsorter i handlen.
Teak har en mørk gylden brun farve. Hårdheden er på beskedne ca. 2,6 og en densitet på 700 kg/m3.
Cumaru har et gulbrunt til rødbrunt udseende. Cumaru har en hårdhed på ca. 6,5 og en densitet på 950 kg/m3.
Angelim Pedra har en densitet på 900 kg/m3 og hårdhed på 4,3 og er ikke så dyrt.

Trætips
Giv plankerne olie på undersiden, inden I lægger terrassen. Endetræet bør under alle omstændigheder oliebehandles grundigt eller behandles med endetræsforsegler.

Mest læste artikler