Børn og bare tæer trives på en terrasse af ædelt træ.
Børn og bare tæer trives på en terrasse af ædelt træ. Foto: DL-Møbler

Læg ædelt træ på terrassen

Terrasse

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.


De smukke, mørke træsorter er nu på vej ind på vores terrasser. Og en træterrasse, der er udført håndværksmæssigt korrekt og i materialer af høj kvalitet, har rigtig mange fordele.
For det første er det rart at holde sommeren på træ. Det er indbydende både for børn og for bare tæer. Træet fornemmes blødt, og plankerne har en fjedrende effekt – ligesom et trægulv inde i huset. Og så er terrassen nem at holde ren; den kan fejes med en indendørskost – støv og krummer “forsvinder” ned mellem plankerne.
For det andet er terrassen i ædelt træ som et smukt møbel, der kan tilføre huset et arkitektonisk løft – og dermed en større værdi.
Og endelig – for det tredje – er en ubehandlet træterrasse i olieholdigt ædelt træ stort set vedligeholdelsesfri; indholdet af naturlige olier gør træet modstandsdygtigt over for både råd, svamp og nærgående insekter.

Tjek på fundamentet
En terrasse i ædelt træ vil ofte kunne holde fra 30 og i nogle tilfælde helt op til 50 år.
Derfor er det vigtigt, at fundament, stolper og strøer er i en kvalitet, der kan holde lige så længe som selve plankegulvet. Den bedste løsning er at lægge terrassen på et punktfundament, der enten er støbt eller er udført af fliser/sten. Er der stolper med jordkontakt, bør de være imprægneret til kvalitet NTR klasse A. Strøer og remme skal være hævet, så træet ikke har jordkontakt. En meget holdbar løsning er at udføre alt træarbejdet – også stolper og strøer – i ædelt træ. Det giver den smukkeste helhed, når alt træ er af samme træsort.
Afgørende for, at træet kan holde, er, at det kan få luft nede-fra. Derfor er det vigtigt, terrassen ikke er lukket “for godt” på siderne ned mod jorden – luften skal kunne cirkulere under plankerne.

Skruer eller beslag Fotos: Hørning Parket, tlf. 70 27 66 00
Plankerne i terrassen kan gøres fast på forskellig vis. De kan skrues ovenfra med forsænkede skruer af rustfrit syrefast stål. Ønsker I ikke at se på skrue- hovederne, kan skruerne forsænkes dybt og hullet lukkes med en træprop som i et skibsdæk. Endelig kan terrassen fastgøres nedefra med beslag eller kliksystemer, der samtidig sikrer ens afstand mellem plankerne.

Gråt eller gyldent Fotos: Hørning Parket, tlf. 70 27 66 00
De mest olieholdige af træsorterne kan sagtens klare sig uden nogen form for vedligeholdelse. Ligesom et båddæk af teak, bliver terrasseplank i eksotiske sorter sølvgråt med årene. Ønsker I, at træet bibeholder sin gyldne glød, kræver det oliebehandling én eller flere gange om året, afhængigt af mængden af sol.
Vælg en terrasseolie, der indeholder fungicider (svampedræbende midler) og pigment. Fungicider beskytter mod skimmel, og pigmentet er med til at bevare træets farve og beskytter mod solens ultraviolette stråler. Start med at mætte med rigeligt olie.

Læg træ over fliserneFoto: Wood Shop, tlf. 50 11 60 00
Står fliseterrassen til udskiftning, er det værd at overveje at lægge en træterrasse uden at fjerne fliserne. Hvis fliserne ligger stabilt, kan terrassens strøer lægges på plastikkiler oven på fliserne.
Det er vigtigt, at strøerne hæves, så de ikke kan suge vand nedefra.
Remmen mod husmuren skal gøres fast til muren, så terrassen er ordentlig befæstet.
En anden mulighed er støbte punktfundamenter i hjørnerne og evt. på midten af terrassen som vist på fotoet herover, hvor man har valgt at fjerne fliserne.

Fortrydelsesret
Fortryder I, at terrassen ikke har fået olie, kan beslutningen ændres. Rens træet med trærens – gerne et specialprodukt med to hold væsker. Start med tre fire gange oliebehandling.
Giv olie to gange om året.

Styr på målene
Plankerne i en træterrasse bør være mindst 20 mm tykke og ligge på strøer med ca. 60 cm mellemrum. Hvis der er steder på terrassen, hvor der skal stå noget tungt, kan strøerne lægges noget tættere.

Tjek mærkerne
Træ kan være miljøcertificeret iht. fx FSC og PEFC, der begge er internationale. Ordningerne sikrer, at træet er lovligt fældet og kommer fra bæredygtig skovdyrkning.

Vælg træsort
Der er et væld af tropiske træsorter på markedet, og der kommer stadig nye. Der er tre vigtige rettesnore for, om træet er velegnet til en træterrasse:

Hårdheden – måles i en skala, der hedder Brinell, hvor eg til sammenligning har en hårdhed på ca. 3,6.
Densitet – der er træets tæthed. Angives som kilo pr. kubikmeter. Eg har 650 kg/m3.
Naturligt olieindhold/modstandsdygtighed – der gør træet vejr-, svampe- og insektbestandigt.
Ipé er mørk brun med mørke striber. Med en densitet på 1050 kg/m3 og sin hårdhed på ca. 8,0 og er ipé en af de hårdeste træsorter i handlen.
Teak har en mørk gylden brun farve. Hårdheden er på beskedne ca. 2,6 og en densitet på 700 kg/m3.
Cumaru har et gulbrunt til rødbrunt udseende. Cumaru har en hårdhed på ca. 6,5 og en densitet på 950 kg/m3.
Angelim Pedra har en densitet på 900 kg/m3 og hårdhed på 4,3 og er ikke så dyrt.

Trætips
Giv plankerne olie på undersiden, inden I lægger terrassen. Endetræet bør under alle omstændigheder oliebehandles grundigt eller behandles med endetræsforsegler.

28. april 2008
Mere om Terrasse

Sådan holder du effektivt algerne væk fra terrassen

Terrasse Der findes ingen heksemidler mod de grønne alger, men en regelmæssig pleje vil gøre arbejdet lettere.

Sådan bekæmper du algerne på terrassen

Terrasse Algebelægninger holder på fugten, så træet nemmere rådner. Derudover er algebelægningerne grønne og slimede og gør terrassen glat og grim...

Undgå at træterrassen bliver glat - sådan gør du

Terrasse Har du prøvet at falde på halen på en terrasse? Det kan undgås med et rent og algefrit trædæk. For det er ikke vandet, der får dig til at...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Terrasse Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og effektiv.

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Terrasse Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrasse Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Terrasse Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder. Her får du inspiration til ting, der kan tåle tilværelsen ude under sommerhimmelen. 

Hold varmen med en terrassevarmer

Terrasse Når tæpper og varme drikke ikke er nok til at holde varmen, er det sagen at have en terrassevarmer ved hånden. Så kan du forlænge sommerafte...

Det rette træ til terrassen

Terrasse Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i...

Den perfekte terrasse til dine behov

Terrasse Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

Terrasse I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalder...

Fjern alger og mos skånsomt

Terrasse Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og...

Flyt solsejlet med rundt

Terrasse Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Hæv terrassen

Terrasse En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

Terrasse En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.