Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Af: Jan Pasternak, 2. september 2006

Træterrassser nyder i disse år stigende popularitet, selvom de kræver mere vedligeholdelse end en fliseterrasse. De er nemlig meget charmerende og behagelige at gå og opholde sig på, og så er de desuden nemmere at anlægge. En terrasse i tilslutning til huset fungerer altid bedst, hvis den er i niveau med gulvet i stueetagen, og det kan give problemer. Her er svaret den hævede terrasse.

Grundig planlægning
Inden du går i gang, er der flere ting, som du skal tage stilling til: Terrassens placering, størrelse, orientering og adgangsforhold.

Adgangsforholdene til huset er vigtige, hvis terrassen skal blive et populært opholdssted. Projektet kan måske også kombineres med et nyt dørparti af glas, som giver mere lys i rummene og mindsker forskellen mellem ude og inde.

Lone Kirkebjerg Hansen, tlf. 22 81 42 82Det siger reglerne
Opførelse af en terrasse kræver ikke ansøgning eller anmeldelse til kommunen, blot må du ikke bygge nærmere end 2,5 m på naboskel. Er terrassen overdækket, men mindre end 50 m2, skal du imidlertid anmelde byggeriet, inden du starter, og hvis kommunen ikke har reageret efter 2 uger, kan du gå i gang. Hvis du er i tvivl om reglerne, skal du henvende dig til teknisk forvaltning i din kommune.
Placeringen er også vigtig i forhold til, hvordan terrassen orienterer sig mod udsigten, haven og naboerne og ikke mindst sollyset i dagtimerne. Terrassen behøver ikke at indskrænke sig til en enkelt facade – hvis det passer med huset kan den sagtens krybe rundt om et hjørne.

Størrelsen bestemmes af, hvilke aktiviteter terrassen skal kunne rumme, men den skal selvfølgelig også stå i et fornuftigt forhold til både husets og havens størrelse. Du kan også vælge at overdække terrassen helt eller delvist. Bagsiden af den gode udsigt er muligheden for indsigt fra naboerne, så du kan overveje at lave en mere dækkende afskærmning på de sider, der er umiddelbart synlige fra vejen eller naboernes ejendomme.

Stil og materialer
Du skal afpasse terrassens materialer og udseende, så den passer til husets stil og alder, således at du får en harmonisk helhed. En arkitekt eller havearkitekt vil hurtigt kunne skitsere mulighederne for dig og sikre et pænt resultat.

Husk rækværket
Rækværket kan du vælge at lave i samme træ som dækket, du kan male det, men du kan også vælge et rækværk af rustfrit stål, der kan købes som byggesæt næsten lige til at montere. Det er ikke så rustikt eller haveagtigt som trægelænderet, men kan være en meget flot og maritim løsning.

Til de synlige dele og ikke mindst selve dækket er du ikke alene henvist til det almindelige fyrretræ, men kan efterhånden også vælge mellem en lang række eksotisk hårdttræ som fx ipé, jatoba, cumaru, mahogni og det meget dyre teak. De ædle og mørke træsorter er meget slidstærke og hårde, og de indeholder olie og stoffer, der beskytter dem mod råd og insektangreb, og de kan holde i årevis, men vil dog falme noget og blive grålige i farven.

Behandler du dem jævnligt med olie, vil de derimod bevare deres smukke tone og vil alt andet lige få en længere levetid.
2. september 2006 Jan Pasternak
Mere om Terrasse

7 smarte idéer til haven og terrassen

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Læs med her, og få arkitekternes bedste og mest inspirerende tips t1il boligens uderum.

Foråret står for døren, så giv terrassen en kærlig hånd

Foråret nærmer sig med raske fjed, så det er nu, du skal begynde at klargøre udeområderne. Så står de nemlig klar til brug, når du har lyst...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Gør din træterrasse klar til vinteren

Din træterrasse skal vedligeholdes, inden vinteren sætter ind. Træsorter som lærk har brug for en god behandling, mens typer som teak, ipé og cumaru, robinie er mere robuste.

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i...

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalderkålen er enehersker. Men fortvivl ikke. Det mørke hjørne kan forvandles til en lille, hyggelig terrasse.

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og...

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Læg ædelt træ på terrassen

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.

Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.