Hæv terrassen

Terrasse

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.


Træterrassser nyder i disse år stigende popularitet, selvom de kræver mere vedligeholdelse end en fliseterrasse. De er nemlig meget charmerende og behagelige at gå og opholde sig på, og så er de desuden nemmere at anlægge. En terrasse i tilslutning til huset fungerer altid bedst, hvis den er i niveau med gulvet i stueetagen, og det kan give problemer. Her er svaret den hævede terrasse.

Grundig planlægning
Inden du går i gang, er der flere ting, som du skal tage stilling til: Terrassens placering, størrelse, orientering og adgangsforhold.

Adgangsforholdene til huset er vigtige, hvis terrassen skal blive et populært opholdssted. Projektet kan måske også kombineres med et nyt dørparti af glas, som giver mere lys i rummene og mindsker forskellen mellem ude og inde.

Lone Kirkebjerg Hansen, tlf. 22 81 42 82Det siger reglerne
Opførelse af en terrasse kræver ikke ansøgning eller anmeldelse til kommunen, blot må du ikke bygge nærmere end 2,5 m på naboskel. Er terrassen overdækket, men mindre end 50 m2, skal du imidlertid anmelde byggeriet, inden du starter, og hvis kommunen ikke har reageret efter 2 uger, kan du gå i gang. Hvis du er i tvivl om reglerne, skal du henvende dig til teknisk forvaltning i din kommune.
Placeringen er også vigtig i forhold til, hvordan terrassen orienterer sig mod udsigten, haven og naboerne og ikke mindst sollyset i dagtimerne. Terrassen behøver ikke at indskrænke sig til en enkelt facade – hvis det passer med huset kan den sagtens krybe rundt om et hjørne.

Størrelsen bestemmes af, hvilke aktiviteter terrassen skal kunne rumme, men den skal selvfølgelig også stå i et fornuftigt forhold til både husets og havens størrelse. Du kan også vælge at overdække terrassen helt eller delvist. Bagsiden af den gode udsigt er muligheden for indsigt fra naboerne, så du kan overveje at lave en mere dækkende afskærmning på de sider, der er umiddelbart synlige fra vejen eller naboernes ejendomme.

Stil og materialer
Du skal afpasse terrassens materialer og udseende, så den passer til husets stil og alder, således at du får en harmonisk helhed. En arkitekt eller havearkitekt vil hurtigt kunne skitsere mulighederne for dig og sikre et pænt resultat.

Husk rækværket
Rækværket kan du vælge at lave i samme træ som dækket, du kan male det, men du kan også vælge et rækværk af rustfrit stål, der kan købes som byggesæt næsten lige til at montere. Det er ikke så rustikt eller haveagtigt som trægelænderet, men kan være en meget flot og maritim løsning.

Til de synlige dele og ikke mindst selve dækket er du ikke alene henvist til det almindelige fyrretræ, men kan efterhånden også vælge mellem en lang række eksotisk hårdttræ som fx ipé, jatoba, cumaru, mahogni og det meget dyre teak. De ædle og mørke træsorter er meget slidstærke og hårde, og de indeholder olie og stoffer, der beskytter dem mod råd og insektangreb, og de kan holde i årevis, men vil dog falme noget og blive grålige i farven.

Behandler du dem jævnligt med olie, vil de derimod bevare deres smukke tone og vil alt andet lige få en længere levetid.
2. september 2006

Redaktøren anbefaler

Mere om Terrasse

Sådan holder du effektivt algerne væk fra terrassen

Terrasse Der findes ingen heksemidler mod de grønne alger, men en regelmæssig pleje vil gøre arbejdet lettere.

Sådan bekæmper du algerne på terrassen

Terrasse Algebelægninger holder på fugten, så træet nemmere rådner. Derudover er algebelægningerne grønne og slimede og gør terrassen glat og grim...

Undgå at træterrassen bliver glat - sådan gør du

Terrasse Har du prøvet at falde på halen på en terrasse? Det kan undgås med et rent og algefrit trædæk. For det er ikke vandet, der får dig til at...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Terrasse Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og effektiv.

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Terrasse Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrasse Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Terrasse Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder. Her får du inspiration til ting, der kan tåle tilværelsen ude under sommerhimmelen. 

Hold varmen med en terrassevarmer

Terrasse Når tæpper og varme drikke ikke er nok til at holde varmen, er det sagen at have en terrassevarmer ved hånden. Så kan du forlænge sommerafte...

Det rette træ til terrassen

Terrasse Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i...

Den perfekte terrasse til dine behov

Terrasse Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

Terrasse I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalder...

Fjern alger og mos skånsomt

Terrasse Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og...

Flyt solsejlet med rundt

Terrasse Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Terrasse Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Byg en terrasse af træ

Terrasse En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.