Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalderkålen er enehersker. Men fortvivl ikke. Det mørke hjørne kan forvandles til en lille, hyggelig terrasse.


Før terrassen blev anlagt

Fire pladser
Terrassen her på billederne blev lavet på et par dage og måler 210 x 300 cm. Den er akkurat stor nok til, at fire personer kan indtage eftermiddagskaffen.
Der er gjort noget ud af belægningen, som er et miks af herregårds- og chaussesten. Til slut er et lille bassin af granit tilføjet, til fornøjelse for både havens dyr og mennesker.

Vælg den rette sten
Belægningssten, fliser og klinker fås i et utal af farver og størrelser. Her skal du selvfølgelig vælge med hjertet, men skel lidt til, hvilke farver havens øvrige belægning har, og om det matcher husets stil. Pas på med at vælge for store og voldsomme mønstre til en lille terrasse.

Forberedelser
Start med at måle området op, og beregn, hvor mange sten, du skal bruge. De fleste sten kan lægges i mange forskellige mønstre, så det kan være, at du må justere lidt på terrassens færdige mål for at få det til at gå op.

Husk fugen
Husk, at chaussesten er ret forskellige i størrelse, så beregn en fuge, der er bred nok til at stenene kan pusles pænt på plads. 5-10 mm fuge er passende til chaussesten. Klinker og fliser lægges med 3-5 mm fuge, så der ikke opstår kantskader.

Læs mere på næste side.#br

 

Et lille vandhul er godt for både mennesker og dyr.

Vinkelrette hjørner
Sæt markeringspæle i hjørnerne. Brug en stor vinkel til at få hjørnerne vinkelrette og et (laser)vaterpas til at få terrassen i vater. Husk, at der skal være et lille fald på terrassen så, vandet kan løbe af. Beregn minimum 12 mm fald pr. meter ved større fliser og 15 mm til klinker, chaussesten og brosten. Faldet skal altid vende bort fra huset, så vandet ender i staudebedet eller på græsplænen og ikke i kælderen.

Træk en snor mellem markeringspælene
Sæt højden af på markeringspælene med en blyant, og træk en stram snor mellem markeringspælene. Snorene skal angive højden på den færdige terrasse.

Så skal der graves!
Hvor dybt, der skal graves, afhænger af to ting: Jordbundsforhold og terrassens brug.
Normalt skal en terrasse opbygges af tre lag grus. Først et lag bundsikringsgrus, derefter et lag stabilgrus, et såkaldt bærelag og til slut et afretningslag med afretningsgrus. Skal terrassen ikke bære tung belastning, fx kørsel med bil eller anden tung kørsel, kan bundsikringsgruset ofte undværes.

Plant timian i fugerne og undgå ukrudt
Vil du være helt sikker på at undgå, at terrassen får sætninger, skal der graves ud til både bundsikring, bærelag, afretningslag og belægning. Der vil efterhånden komme ukrudt i fugerne, næsten ligegyldigt hvor godt du har gjort arbejdet. Du kan plante fx timian i fugerne, det hæmmer ukrudtet, og det ser meget pænere og mere ensartet ud.

Bank natursten på plads
Marksten, søsten og tilhugget granit som fx chaussésten, er ikke ensartede og kan derfor ikke bare lægges ud, som man gør med fliser.
Hver enkelt sten skal sættes og bankes let på plads i et lag afrettergrus. Herefter fyldes fugerne med fugesand, inden de mest plane sten, fx chaussé­sten, stampes på plads. Mark og søsten skal ikke stampes.

Bestil nok
Stabilgrus og afretningsgrus svinder 15-20% ved komprimering, så husk at bestille nok.

Mest læste artikler