10 råd til dig, der vil have en overdækket terrasse

Terrasse

Overdækning af terrasse er en stor gevinst, hvis det gøres på den rette måde. Tjek denne liste med 10 gode råd, du skal have med i overvejelserne, inden du går i gang med at bygge en overdækket terrasse.

Udnyt terrassen optimalt med en overdækning.
Udnyt terrassen optimalt med en overdækning. Foto: Pavillon Danmark

Fordele ved en overdækket terrasse

En overdækket terrasse skærmer for regn og dug og holder på varmen, når det bliver køligt på en sommeraften. Er der også læ, kan terrassen benyttes fra tidligt forår til langt ud på efteråret, evt. med lidt varmetilskud fra en terrassevarmer. Havemøblerne bliver aldrig våde, og hvis grillen får sin faste plads lige uden for på fliserne – er der dømt rigtig lang grill-sæson.

Tjek om terrassebyggeriet skal anmeldes

Inden du går i gang med at etablere en overdækning af terrassen, skal du tjekke, om du har pligt til enten at anmelde byggeriet eller få tilladelse til det fra din kommune. Som tommelfingerregel kræves der tilladelse, hvis en terrasse-overdækning er over 50 m2, men dine præcise pligter afhænger af, hvilke andre småbygninger du har. Læs mere om reglerne for byggetilladelse her

Tjek disse 10 ting, inden du overdækker terrassen

1. Hvor stor skal terrasen være, så du får max glæde af solen?

Tænk over størrelsen af terrassen, der skal både være hyggeligt til hverdag og plads til gæster ved grillen. Der skal helst være både sol og læ på terrassen. Hvis den mest skal benyttes eftermiddag og aften, skal der være aftensol.

2. Skal den overdækkede terrasse være fritstående eller murfast?

I dagligdagen er det rart, at der er direkte adgang fra køkken/stue til terrassen – her kan terrassen hæftes direkte på husmuren. Men terrassen kan også bygges fritstående i havens hygge-ligste krog – eller i forbindelse med et hegn, skur eller carport.

3. Grav ud til fliser, før du overdækker af terrassen

Hvis du bygger nyt eller evt. vil skifte underlaget på terrassen, er det altid nemmest at grave ud til fliser før overdækningen. Men husk at have eventuelle punktfundamenter med i planerne.

4. Vælg materialer der passer til huset

Overdækninger kan bygges som et helt enkelt tag af spinkle materialer eller som en arkitektonisk udbygning i samme stil og materialer som huset.

5. Brug planter og hække til at skabe læ

Du kan skabe læ med hække, læhegn eller med sider, der bygges sammen med overdækningen af terrassen. Afskærmningen betyder, at terrassen bliver ugeneret – men husk, at solen skal kunne skinne ind – og at det også er rart at kunne se ud i haven.

6. Vil der slippe nok lys ind i rummene bag den overdækkede terrasse?

Det er vigtigt, at taget lader lyset komme igennem, så der ikke bliver mørkt i rummene i huset inden for terrassen. Overvej evt. at gøre vinduesarealet bag den overdækkede terrasse større.

7. Undgå kondens, fugt og dryp

Det er vigtigt, at taget har en termovirkning, så du undgår kondens, fugt og dryp. Lukkede sider med glas, kan også være i termoglas for at undgå dug.

8. Få styr på regnvandet 

Når I planlægger byggeriet, er det vigtigt at have en plan for vandafledningen fra terrassetaget. I en del kommuner vil lokalplanen kræve, at vandet nedsives på egen grund, fx i faskine. Under alle omstændigheder er det nye tag på den overdækkede terrasse en god mulighed for at opsamle regnvand til vanding i stedet for blot at lade det løbe ud i kloakken.

9. Overvej vedligholdelsesfrit tag til den overdækkede terrasse

Mange overdækninger er vedligeholdelsesfrie i pulverlakeret eller galvaniseret stål, glas og kraftig polycarbonat. Så undgår du flere vedligeholdelses-projekter.

10. Skal den overdækkede terrasse kunne ændres til en udestue?

Det er ofte en god idé at forberede den overdækkede terrasse, så den kan ændres til en havestue, hvis I får lyst til det. 

27. juli 2012
Mere om Terrasse

Sådan holder du effektivt algerne væk fra terrassen

Terrasse Der findes ingen heksemidler mod de grønne alger, men en regelmæssig pleje vil gøre arbejdet lettere.

Sådan bekæmper du algerne på terrassen

Terrasse Algebelægninger holder på fugten, så træet nemmere rådner. Derudover er algebelægningerne grønne og slimede og gør terrassen glat og grim...

Undgå at træterrassen bliver glat - sådan gør du

Terrasse Har du prøvet at falde på halen på en terrasse? Det kan undgås med et rent og algefrit trædæk. For det er ikke vandet, der får dig til at...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Terrasse Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og effektiv.

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Terrasse Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrasse Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Terrasse Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder. Her får du inspiration til ting, der kan tåle tilværelsen ude under sommerhimmelen. 

Hold varmen med en terrassevarmer

Terrasse Når tæpper og varme drikke ikke er nok til at holde varmen, er det sagen at have en terrassevarmer ved hånden. Så kan du forlænge sommerafte...

Det rette træ til terrassen

Terrasse Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i...

Den perfekte terrasse til dine behov

Terrasse Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

Terrasse I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalder...

Fjern alger og mos skånsomt

Terrasse Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og...

Flyt solsejlet med rundt

Terrasse Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Hæv terrassen

Terrasse En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

Terrasse En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.