Udnyt terrassen optimalt med en overdækning.
Udnyt terrassen optimalt med en overdækning. Foto: Pavillon Danmark

Overdækket terrasse - 10 råd, inden du går i gang

Overdækning af terrasse er en stor gevinst, hvis det gøres på den rette måde. Tjek denne liste med 10 gode råd, du skal have med i overvejelserne, inden du går i gang med at bygge en overdækket terrasse.

Af: Lise Mortensen Høy, 1208, 1. juli 2020

Fordele ved en overdækket terrasse

En overdækket terrasse skærmer for regn og dug og holder på varmen, når det bliver køligt på en sommeraften. Er der også læ, kan terrassen benyttes fra tidligt forår til langt ud på efteråret, evt. med lidt varmetilskud fra en terrassevarmer. Havemøblerne bliver aldrig våde, og hvis grillen får sin faste plads lige uden for på fliserne – er der dømt rigtig lang grill-sæson.

Tjek om terrassebyggeriet skal anmeldes

Inden du går i gang med at etablere en overdækning af terrassen, skal du tjekke, om du har pligt til enten at anmelde byggeriet eller få tilladelse til det fra din kommune. Som tommelfingerregel kræves der tilladelse, hvis en terrasse-overdækning er over 50 m2, men dine præcise pligter afhænger af, hvilke andre småbygninger du har. Læs mere om reglerne for byggetilladelse her

Tjek disse 10 ting, inden du overdækker terrassen

1. Hvor stor skal terrasen være, så du får max glæde af solen?

Tænk over størrelsen af terrassen, der skal både være hyggeligt til hverdag og plads til gæster ved grillen. Der skal helst være både sol og læ på terrassen. Hvis den mest skal benyttes eftermiddag og aften, skal der være aftensol.

2. Skal den overdækkede terrasse være fritstående eller murfast?

I dagligdagen er det rart, at der er direkte adgang fra køkken/stue til terrassen – her kan terrassen hæftes direkte på husmuren. Men terrassen kan også bygges fritstående i havens hygge-ligste krog – eller i forbindelse med et hegn, skur eller carport.

3. Grav ud til fliser, før du overdækker af terrassen

Hvis du bygger nyt eller evt. vil skifte underlaget på terrassen, er det altid nemmest at grave ud til fliser før overdækningen. Men husk at have eventuelle punktfundamenter med i planerne.

4. Vælg materialer der passer til huset

Overdækninger kan bygges som et helt enkelt tag af spinkle materialer eller som en arkitektonisk udbygning i samme stil og materialer som huset.

5. Brug planter og hække til at skabe læ

Du kan skabe læ med hække, læhegn eller med sider, der bygges sammen med overdækningen af terrassen. Afskærmningen betyder, at terrassen bliver ugeneret – men husk, at solen skal kunne skinne ind – og at det også er rart at kunne se ud i haven.

6. Vil der slippe nok lys ind i rummene bag den overdækkede terrasse?

Det er vigtigt, at taget lader lyset komme igennem, så der ikke bliver mørkt i rummene i huset inden for terrassen. Overvej evt. at gøre vinduesarealet bag den overdækkede terrasse større.

7. Undgå kondens, fugt og dryp

Det er vigtigt, at taget har en termovirkning, så du undgår kondens, fugt og dryp. Lukkede sider med glas, kan også være i termoglas for at undgå dug.

8. Få styr på regnvandet 

Når I planlægger byggeriet, er det vigtigt at have en plan for vandafledningen fra terrassetaget. I en del kommuner vil lokalplanen kræve, at vandet nedsives på egen grund, fx i faskine. Under alle omstændigheder er det nye tag på den overdækkede terrasse en god mulighed for at opsamle regnvand til vanding i stedet for blot at lade det løbe ud i kloakken.

9. Overvej vedligholdelsesfrit tag til den overdækkede terrasse

Mange overdækninger er vedligeholdelsesfrie i pulverlakeret eller galvaniseret stål, glas og kraftig polycarbonat. Så undgår du flere vedligeholdelses-projekter.

10. Skal den overdækkede terrasse kunne ændres til en udestue?

Det er ofte en god idé at forberede den overdækkede terrasse, så den kan ændres til en havestue, hvis I får lyst til det. 

1. juli 2020 Lise Mortensen Høy, 1208
Mere om Terrasse

7 smarte idéer til haven og terrassen

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Læs med her, og få arkitekternes bedste og mest inspirerende tips t1il boligens uderum.

Foråret står for døren, så giv terrassen en kærlig hånd

Foråret nærmer sig med raske fjed, så det er nu, du skal begynde at klargøre udeområderne. Så står de nemlig klar til brug, når du har lyst...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i træ, der kan holde sig fri for fugt og svamp. Typisk bruges trykimprægneret træ eller meget oliemættede træsorter.

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalder...

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og algerne, kan du gøre det på en skånsom måde, der holder taget og fliserne mos- og algefri i længere tid.

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Læg ædelt træ på terrassen

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.

Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.