Træ til terrassen – her er træsorternes fordele og ulemper

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, hvilken træsort du vælger.

Terrassebrædder set fra luften


Træ forandrer sig. Det kan man helt overordnet ikke gøre noget ved, da træterrasser over tid får patina af sol, regn og rusk. Ved at tage et bevidst valg om, hvilken træsort du benytter til din terrasse, kan du dog sikre den en længere levetid. Enten fordi du vælger træsorter, som holder længere. Eller fordi du er bevidst om, hvilken form for vedligeholdelse dine terrassebrædder kræver.

Her er det hurtige overblik:

Rillede terrasseplanker

Rillede terrassebræder
Foto: Getty Images

Terrasseplanker kan væ­re glatte i regnvejr, og derfor foretrækker nogle, at plankerne er profilerede – det vil sige har riller. Vælger du profilerede planker, kan du dog ikke friske dem op ved at slibe dem siden hen.

Ubehandlede brædder af nordisk træ

Foto: Getty Images

Populære træsorter fra vores egne nordlige egne er fx gran, lærk, eg og robinie (uægte akacie). Terrasseplanker i disse træsorter er typisk lyse og har en smuk struktur. Ofte kræves der dog jævnlig vedligeholdelse, hvis træet skal kunne holde til vores fugtige klima i mange år. Hvis du vælger denne løsning, skal du derfor også indstille dig på, at der følger jævnlig vedligeholdelse med i pakken.

Trykimprægnerede terrassebrædder

Trykimprægneret træ
Trykimprægneret træ har et karakteristisk grønt skær. Foto: Getty Images

Trykimprægnerede fyrretræsbrædder er forholdsvist billige og dertil vedligeholdelsesfri. Hvis du vil sikre dem en ekstra lang levetid, tager de dog heller ikke skade af en omgang træbeskyttelse i ny og næ.

Nonwood

nonwood
Foto: Getty Images

Nonwood er vedligeholdelsesfri. Desuden er det let at holde ren – alger gror dårligt på nonwood-planker og kan nemt vaskes væk. Til forskel fra træ, kan de fleste nonwoodprodukter derudover tåle en omgang med højtryksrenseren. Nonwood har dog en ulempe. Det er og bliver ikke træ, men plastik.

Hårde træsorter til terrassen

Ipé terrasse
Foto: Getty Images

Mange foretrækker at bruge hårdt træ til terrasser – typisk eksotiske træsorter fra varmere breddegrader. Det gør de med god grund, eftersom træet er meget holdbart, da densitet og indhold af naturlige olier er højt. Det bevirker, at vand ikke så let trænger ned i træet og gør det porøst.

Træ som teak og mahogni er blevet brugt i flere år, men eksotiske sorter som ipé, cumaru, jatoba og massaranduba er også gode. Disse træsorter er så tætte, at densiteten ligger på over 1000 kg/m3. Det betyder, at træet er så tungt, at det ikke kan flyde. Hårdheden og densiteten kan gøre det vanskeligt at arbejde med træet, men det betyder tilsvarende, at de er langt mere holdbare.

De eksotiske træsorter er typisk mørkere i løden end de nordiske.

Træet skal have miljøcertificeringer

Vælger du eksotisk træ, så find en forhandler, der tilbyder materialer med miljøcertificeringer som FSC eller PEFC-mærket. Det garanterer, at træet er blevet fældet efter fastlagte bæredygtighedsprincipper.

Artiklen blev første gang bragt på idenyt i 2009. Den er senest opdateret den 3. juni 2022.

Mest læste artikler