Byg en terrasse af træ

En terrasse af træ er dejlig at gå på, den pynter på haven – og så er den ikke særligs vær at anlægge.
Af: redaktionen, 7. april 2005

Forhandler: Hylke Træ- og Savværk, tlf. 86525253

Af Sus Falch, idényt nr. 3, 2005

Det er skønt at kunne gå lige fra huset og ud i det gode vejr på en dejlig træterrasse. Ja, når den først er der, vil man oven i købet opdage, at man ikke kan holde sig væk, når solen for alvor begynder at skinne.

Behandling
Man er tilbøjelig til at bruge terrassen mest, når den ligger i niveau med husets gulv eller i hvert fald sammen med huset, så man bare skal åbne en dør for at få adgang til den. I nogle tilfælde vil det kræve, at terrassen står på pæle – eller rettere på stolper. Og anlæggelsen af sådan en terrasse er jo unægteligt en noget mere kompliceret affære end en, der ligger i jordniveau.

Men for begge løsninger gælder, at alt, hvad der har kontakt med jorden, skal være trykimprægneret eller på anden forsvarlig måde behandlet mod råd og svamp. Det, som ikke har jordkontakt, altså fx brædderne, der er terrassens gulv, behøver ikke være behandlet, men kan være det.

Træsorter
Brædderne til gulvet sælges ofte under betegnelsen terrassebrædder. Så er de høvlet og klar til montering. Det er det letteste. Og de fås i mange træsorter, der varierer i pris, kvalitet og behov for løbende vedligeholdelse. De hårde træsorter som teak, ipé, belinga og bangkiraimahogni er gyldenbrune og forholdsvis dyre, men fordelen ved dem er, at de ikke skal vedligeholdes med olie eller andet.

De hårde træsorter indeholder nemlig selv olier og fungicider, de såkaldt svampedræbende stoffer.

Det er kun nødvendigt at give olie, hvis man vil bevare den gyldne farve. I modsat fald bliver træet bare lidt gråligt.

Et alternativ til de hårde træsorter er trykimprægnerede fyrretræsbrædder, der er billigere og ligeledes vedligeholdelsesfri.

Lærketræ i en god kvalitet bruges også i stigende grad, beskyttet med fx træolie. Men da lærk slet ikke er så selvbeskyttende som visse af de hårde eksotiske træsorter, holder lærk som regel kortere tid end eksempelvis trykimprægneret fyrretræ.

Forhandler: Trip Trap, tlf. 99525200Ekstra finesser
Noget af det nyeste er træterrasser, der ligner et skibsdæk. Altså terrasser af ipé eller teak med en gummifuge eller en fleksibel kunststofliste, der illuderer fuge mellem brædderne. Ekstra flot er det, når skruerne gemmes under træpropper. Disse typer terrasser kaldes også terrasseplank og fås som samlesæt. Blot skal man være meget omhyggelig med bræddeafstanden, for at listen sidder godt i spænd, og for at fugen bliver ensartet.Levende træ i terrassen
Men uanset om vedligeholdelse med olie og træbeskyttelse er nødvendig eller ej, bliver træet mere modstandsdygtigt over for slid og ridser. Og det gælder også trykimprægnerede brædder.

Vælger man en lys nordisk træsort, har man også mulighed for at farvepigmentere det med en god oliebaseret træbeskyttelse. På denne måde kan man fx få en hvidlaseret terrasse at sole sig på.

Og så lige til sidst: Hvis der står et smukt træ, hvor det passer bedst at anlægge terrassen, så er det ikke noget problem. Byg terrassen uden om træet! Det er ikke så svært, og det giver en fantastisk virkning.


Konstruktionen

Tegning: Gør Det SelvTerrassen bygges op på sand eller oven på den gamle flisebelægning. Så måske skal først grave et lag jord væk. Læg minimum 10 cm grus ud, der stampes og afrettes.

Så skal strøerne lægges, enten direkte på grus eller fliser, så de ikke kommer at soppe i det vand, som sandet samler. Strøernes dimension er som regel 50 x mm, og de lægges typisk med en afstand på 60 cm. Hvis strøerne støder op mod husets sokkel, bør de fastgøres til soklen med vinkelbeslag.

Brædderne skal lægges på tværs af strøerne, og skal have en sprækkeafstand på cirka fem millimeter, vandet kan løbe af og træet kan arbejde. Til sidst skæres brædderne af for enden.


7. april 2005 redaktionen
Mere om Terrasse

7 smarte idéer til haven og terrassen

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Læs med her, og få arkitekternes bedste og mest inspirerende tips t1il boligens uderum.

Foråret står for døren, så giv terrassen en kærlig hånd

Foråret nærmer sig med raske fjed, så det er nu, du skal begynde at klargøre udeområderne. Så står de nemlig klar til brug, når du har lyst...

Derfor skal du bruge tapetklister til at rengøre terrassen

Rengøring af trædækket eller terrassen med brug af tapetklister tager lidt tid, men det er umagen værd. Metoden er desuden både skånsom og...

Sådan gør du din træterrasse sommerklar

Her kan du finde en guide med 5 enkle trin til, hvordan du får en sommerklar træterrasse.

8 ting til terrassen

Terrassen bliver flittigt brugt i de varme måneder, og du bør derfor gøre ekstra meget ud af hyggen. Du kan blandt andet hygge omkring et...

Skab hygge på terrassen med lys og varme

Du kan nemt skabe hyggeligt og afslappende udeliv med få og enkle produkter på terrassen om sommeren - også når lyset og varmen svinder....

Gør din træterrasse klar til vinteren

Din træterrasse skal vedligeholdes, inden vinteren sætter ind. Træsorter som lærk har brug for en god behandling, mens typer som teak, ipé og cumaru, robinie er mere robuste.

Det rette træ til terrassen

Hvis du vælger en terrasse af træ, skal du være opmærksom på, at den del af konstruktionen, som skal have kontakt med jord, skal bygges i...

Den perfekte terrasse til dine behov

Hvad der er en god terrasse afhænger naturligvis af dig og dine behov. Brug foråret til at gøre din terrasse klar eller bygge en ny.

Fra skvalderkålsbed til hyggelig terrasse

I de fleste haver er der en krog eller et hjørne, der mere eller mindre er opgivet. Store træer og buske skygger, jorden er tør, og skvalderkålen er enehersker. Men fortvivl ikke. Det mørke hjørne kan forvandles til en lille, hyggelig terrasse.

Fjern alger og mos skånsomt

Nu starter udesæsonen snart, og måske har alger og mos sat sig godt fast på dit tag og dine fliser. Hvis du gerne vil af med mosset og...

Flyt solsejlet med rundt

Se haven fra flere sider. Indret hyggelige siddepladser, så du kan nyde solen på alle tider af døgnet.

Indret mange hyggelige pladser rundt i haven

Find et solrigt sted i haven og sæt en bænk - og du har endnu en hyggekrog.

Læg ædelt træ på terrassen

En træterrasse er smuk – og den er rigtig rar for de bare sommer-tæer.

Hæv terrassen

En hævet terrasse giver overblik over haven og fornemmelsen af at opholde sig på et skibsdæk – et dejligt sted at være.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.