Sådan lægger du nye fliser på din terrasse

Fliser

Vælger du fliser til din nye terrasse, er det vigtigt, at du planlægger i detaljer, inden du kaster dig ud i at lægge fliserne. Det kan spare dig for mange ærgrelser.

Den nye terrasse er færdig, og belægningen er lagt helt korrekt.
Den nye terrasse er færdig, og belægningen er lagt helt korrekt. Foto: iStock

Hældningen er vigtig, så vandet kan løbe af

Når du anlægger en terrasse, bør den have en hældning på mindst 2 cm pr. løbende meter, så regnvandet let løber af. Dette fald skal forberedes, allerede inden du går i gang med at lægge fliser eller sten. Det er også vigtig at være omhyggelig med at forberede bunden under stenene.

Bunden skal være fast og stabil

Grav den bløde, sorte muldjord af – du skal helt ned til den faste råjord. Tjek også, at udgravningen er mindst 20 cm under det færdige belægningsniveau. Komprimér råjorden med en pladevibrator. Formålet er at opnå en fast og stabil bund. Hvis jorden sætter sig senere, synker hele belægningen.

Læg nu forskellige lag grus ud

Er der gravet meget muld af, kan du starte med et bærelag af et billigere materiale end stabilgrus. Det kan fx være bundsikringsgrus, der vibreres godt. Læg herefter cirka 15 cm stabilgrus, der også vibreres godt. Og endelig ca. 3 cm læggegrus, der blot skal vibreres let.

Læggegruset skal ligge helt
plant

Foto: Lise Mortensen Høy
Jernrørene må endelig ikke bankes på plads med en hammer. De skal forsigtigt lægges i sandet.

Det øverste lag grus – læggegruset – skal have en helt plan overflade, så stenene også kommer til at ligge helt plant. Bruger du et par vandrør (mindst 15 mm i indvendig diameter) og et langt lige bræt, kan læggegruset rettes meget præcist af. Slå flere spidsede pinde i jorden – placér dem, så afstanden mellem dem er højst 2 meter. Spænd murersnore ud mellem pindene, så de er i niveau med overfladen på den kommende belægning. Justér snorene, så de har 2 cm’s fald pr. meter.

Ret gruset af

Foto: Lise Mortensen Høy
Vær omhyggelig, når du bruger afretterskinnen. Sandet skal være glat og jævnt og jernrørene synlige.

Læg nu de rør, som overfladen skal rettes af efter, ned i læggegruset. Rørene skal ligge i præcis en stens højde under snorene. Fyld lidt mere læggegrus på, så det når lidt op over rørene. Træk herefter et lige bræt i

zigzagbevægelser hen over rørene, så gruset bliver rettet af. Efterfyld eventuelle huller, og ret af igen. Løft forsigtigt rørene op, og fyld “sporene” med grus.


Bland sten fra flere paller

Foto: Lise Mortensen Høy
Vip fliserne på plads, og sørg for, at kanten ikke graver sig ned i sandet. Stød dem let sammen.

Nu er forarbejdet overstået, og det er tid til at lægge stenene ud. Begynd langs en lang linje, fx husmuren, så du slipper for at skære en masse sten til langs kanten. Fliserne lægges i ét felt ad gangen i det afrettede læggegrus. Ved betonsten skal du blande sten fra de forskellige paller, som de bliver leveret på. Ellers risikerer du at få felter eller striber på grund af farveforskelle. Stød kun stenene let sammen, så der bliver plads til sand i fugerne.

Kanterne skal sikres godt

Foto: Lise Mortensen Høy

Kanterne rammer hele belægningen ind, holder den på plads og har også en æstetisk funktion.

Terrassens kanter skal sikres godt – ellers er der stor risiko for, at de yderste sten med tiden skrider ud. Det kan fx gøres med større sten, der sættes i jordfugtig beton. Fyld fugerne med en særlig slags fugesand, der passer til belægningen. Hæld det ud på stenene, og fej det frem og tilbage, så det trænger ned i fugerne.

Færdigt arbejde med pladevibratoren

Kør hen over stenene med en pladevibrator. Den skal bruges grundigt, hvis du vil have et optimalt resultat af dit arbejde. Fugerne efterfyldes ad flere omgange, til de er fyldt helt op. Vent ikke for længe, så kommer der ukrudt i sprækkerne.

Læs også: tips til brug af vinkelslibere og stor test af markedets bedste.

4. maj 2010
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Fliser Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Fliser Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Fliser Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man...

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Fliser Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Fliser Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Rene havefliser - sådan gør du

Fliser Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte...

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Fliser Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at de billige sten ikke er for billige

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Fliser Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Fliser Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små fliser og sten kan du stampe, mens større skal lægges på ny. Få gode tricks til, hvordan du lægger fliserne på plads igen.

Nye smudsafvisende fliser

Fliser De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Fliser Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Fliser Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende espalier eller en pergola er også en flot mulighed for at afgrænse den nye solterrasse.

Større fliser, færre fuger

Fliser Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

En verden af småsten

Fliser Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.