Sådan retter du skæve fliser
Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op med fliserne, ret bunden til, og læg fliserne tilbage. Med dette smarte hjælpeværktøj er operationen hurtigt overstået.
Du har sikkert set det masser af gange: Sten eller fliser i en indkørsel ligger pivhamrende skævt. Årsagen er som regel, at underlaget har sat sig, fordi det ikke er bygget til at klare tung trafik. På mindre belastede steder kan forklaringen også være, at der ikke er tilstrækkeligt dræn i underlaget, så frosten har flyttet fliserne.
Uanset årsag er der kun en vej: Belægningen må rettes op, for skævhederne bliver kun værre. Sten eller fliser skal løftes op, og bunden rettes til, før de lægges tilbage. Og de skal lægges lidt højere, så du kan stampe dem godt ned i gruset.
Opgaven er nem og hurtigt overstået, hvis du fremstiller et lille hjælpeværktøj: Du skærer et bræt til, så det kan føres frem og tilbage langs belægningen, mens du trækker gruset af i den rigtige højde.
Derfor er det gået galt
Dårligt underlag
Underlaget skal være stabilt og veldrænet og passe til den type trafik, som belægningen vil blive udsat for. Er underlaget eksempelvis ikke komprimeret hårdt nok, vil det sætte sig, når belægningen belastes, og så vil fliserne ligge ujævnt.
Tung trafik
Den mest typiske fejl i indkørsler er, at underlaget ikke er stærkt nok til at klare trykket fra tung trafik. Der, hvor hjulene oftest kører henover, giver underlaget sig. Og så vil fliserne inden længe ligge ujævnt.
Det skal du bruge
Det eneste materiale, du skal bruge, er lidt grus og noget fugesand – lån evt. lidt hos naboen. Ellers kan du nøjes med:
- Skovl og kost
- Mukkert eller brolæggerjomfru
- 2 gamle skruetrækkere.
Sådan gør du
1. Fjern fliserne
Fliserne i det område, hvor belægningen buler, løftes op. Den første er altid svær at få op, men bruger du to gamle skruetrækkere med lige kærv, kan du lirke den op. Det kan godt drille lidt, så hav tålmodighed.
2. Læg ekstra læggegrus
Fyld lidt ekstra grus i hullet. Her bruger du læggegrus (0-8 mm). Stamp gruset lidt med en jordstamper eller fødderne, så du er sikker på, at det ikke synker for meget.
3. Ret læggegruset
Skabelonens nederste del gøres smallere end hullet, så den kan skydes lidt fra side til side.
Læggegruset rettes af, så det ligger plant 5-8 mm højere end undersiden af de andre fliser. Det gør du let og præcist ved at skære et bræt til med hak i begge sider, så det passer i dybden, når du trækker det over fliserne på begge sider af hullet.
4. Læg fliserne tilbage
Fliserne lægges tilbage. De ligger nu lidt højere end fliserne omkring dem.
Vigtigt: Fliserne børstes først rene for sand og grus, så du kan lægge dem helt tæt og helt ned på den nye grusbund.
5. Stamp fliserne ned
Fliserne stampes ned i plan med den øvrige belægning. Læg et stykke bræt imellem, og dunk med en mukkert eller en brolæggerjomfru, indtil de nylagte fliser ligger i højde med fliserne omkring dem.
6. Brug fugesand
Frisk fugesand fejes ned i fugerne, gerne over flere dage, så kornene bindes tæt sammen. Det forhindrer, at vandet siver ned, så den nye belægning sætter sig igen, og ukrudt får sværere ved at slå rod.
Sådan laver du nemt en havesti
Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!
Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør
Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...
10 gode idéer til flotte havetrin
Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man...
Sådan fjerner du rust fra betonfliser
Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.
Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge
Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...
Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje
Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...
Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser
Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan nyde livet med alt fra afslapning til madlavning.
Læg de løse fliser på plads
Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...
Nye smudsafvisende fliser
De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.
Granit i haven
Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste af de genstande, der findes på markedet, er i den grå farveskala. Men faktisk omfatter granit en bred vifte af farver.
Skån græsplænen, og læg en sti af sten
Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...
Del haven op i små rum
Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...
Større fliser, færre fuger
Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.
Helt fin i kanten
Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.
En verden af småsten
Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.