Foto: Dansk Beton

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan nyde livet med alt fra afslapning til madlavning.

Af: , 15. marts 2015

Giv din have et personligt udtryk

Når man skal vælge belægningssten til haven, kan man generelt sige, at et naturmateriale som fx granit giver et levende spil, der matcher havens liv og farver, mens betonsten mere skaber en ro, der spiller sammen med boligens arkitektur.

Store flader giver ro

Betonfliser fremstiller man i størrelser på helt op til 1x1 meter. Det giver mulighed for at skabe store flader, som virker mere rolige, blandt andet fordi de ikke brydes af mange små fuger. Store fliser med færre fuger betyder også, at der ikke kommer så meget ukrudt op mellem fliserne. 

Beton er billigere end natursten

De fleste kender nok mest betonsten som belægning, men de er nu også blevet populære som kant- og trappesten. Samtidig vinder beton frem som materiale til borde, bænke og skulpturer. Beton fås i alle mulige spændende farver, former og størrelser - det er billigere end natursten, og derfor har flere råd til at eksperimentere med mulighederne - men modsat natursten holder beton ikke i så mange år.

Naturklinker og granit holder længe

Naturklinker holder stort set evigt, og det gør farverne også. Klinkerne bliver lavet af ler brændt hårdt ved ekstremt høje temperaturer. Så opnår man helt specielle og unikke farver som gul, rosé, rød og blåsort samt smukke overflader. Granit og andre naturlige materialer er også meget holdbart - og modsat beton er der aldrig to sten, der er helt ens. Det betyder, at du kan skabe et mere personligt udtryk i din have. 

En naturlig overgang 

Skab en naturlig overgang mellem forskellige rum og aktiviteter udendørs med sten og klinker. Her er det håndbrændte fliser, der møder betonsten i en spændende overgang mellem to rum i haven. 

Naturmaterialer i kombination  

På trods af de mange forskellige fremstillingsmetoder og materialer, kan det alligevel være svært at opdage forskelle - især fordi betonsten og naturmaterialer i dag anvendes i nye og spændende samspil og kombinationer. Selv Rådhuspladsen midt i København er anlagt med et miks af granit og beton, og du skal næsten være ekspert for at se, hvilke sten der er beton og hvilke, der er natur.

Del haven op i aktivitetszoner

Brug forskellige materialer til forskellige aktiviteter, og indret din have i forskellige zoner til f.eks. afslapning, leg eller madlavning og spisning. Store enkle flader i lys beton skaber rum til ro og balance, mens flere og mindre flader i natursten og klinker giver liv og bevægelse. Miks evt. materialerne og giv haven dit helt eget personligt udtryk.

Indret haven med små overraskelser

Haven må gerne være lidt gammeldags, og overraske fx med små stier, der fører til et hemmeligt sted, et vandløb, eller en lille dam med guldfisk. Det kan også være frugtbuske gemt bag en hæk, som man først opdager, når man har ladet sig lokke ned ad en række trapper i natursten og hen mod en terrasse lagt i spændende mønstre med betonsten.

Følg stien til nye oplevelser

Høje hække, stakitter og træer skaber mulighed for hemmelige og herlige rum i haven. Og samtidig kan man lave sjove og spændende stier, gange og trapper, som enten fører dig derhen – eller på afveje.

15. marts 2015
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste af de genstande, der findes på markedet, er i den grå farveskala. Men faktisk omfatter granit en bred vifte af farver.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.