Små sten, der ligger steder, hvor der biver fejet ofte, har tendens til at løsne sig.
Små sten, der ligger steder, hvor der biver fejet ofte, har tendens til at løsne sig.

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små fliser og sten kan du stampe, mens større skal lægges på ny. Få gode tricks til, hvordan du lægger fliserne på plads igen.

Af: Birgitte Svennevig, 15. juni 2010

 

Hårde vintre får fliser til at løsne sig

Fliser eller sten løsner sig næsten altid før eller siden, og det "smitter" nabostenene, så man pludselig har et helt område af terrassen, der vipper. Efter en hård vinter kan det gå rigtig galt. Når fugten i gruset under fliserne fryser, udvider gruset sig og skubber fliser og sten opad. Måske falder de på plads igen, når frosten går af jorden, men det er ikke altid tilfældet.

Sådan gør du med mindre fliser og sten

Nogle gange er det nok at stampe stenene på plads. Lej en pladevibrator i byggemarkedet – det koster ca. 250 kr. i døgnet, og nogle modeller kan være i en almindelig personbil, så du ikke behøver at tage en trailer med. Brug den til at stampe stenene – er det ikke nok, skal du tage stenene op og bruge pladevibratoren til at stampe gruset, inden du lægger stenene tilbage, stamper og til sidst fylder fugerne op med fugesand.

De store fliser skal lægges på ny

De traditionelle havefliser risikerer at knække, hvis du stamper dem med en pladevibrator. I stedet skal du tage de løse fliser op og lægge dem på ny. Sørg for, at der ligger det nødvendige lag bundsikringsgrus og stabilgrus under fliserne, hhv. 15 cm og 10 cm. Det er kun nødvendigt at genlægge de løse fliser.

Når små sten bliver ved med at gå løs

Goto: Horup Deceur

Små brosten eller pigsten omkring fx kloakdæksler har ofte særligt svært ved at blive liggende. Det samme gælder sten på fortovet eller i indkørslen, hvor der tit bliver fejet så grundigt, at jord og sand i fugerne bliver fejet op, og stenene løsner sig. En løsning, der én gang for alle låser stenene fast, er at lægge dem i en låsende fugemasse.

Fugen holder stenene på plads

Der findes forskellige fugemasser på markedet, men princippet er det samme: Massen danner en hård overflade, når den hærder og holder derfor stenene på plads. En sidegevinst er, at fugemassen også lukker af for ukrudt mellem stenene.

Lav din egen brolæggerjomfru

Find en tung og kraftig træstamme, der er mindst halvanden meter høj, og bor et hul tværs igennem den i den ene ende. Gennem hullet stikker du en rundholt, fx et stykke af et kosteskaft, så du får et godt håndtag. Løft træstammen op i dette håndtag, og lad den dumpe ned på de undslupne løse sten. Når du har din egen brolæggerjomfru, kan du altid tage den frem og stampe de løse sten på plads, lige så snart de viser sig.

15. juni 2010 Birgitte Svennevig
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste af de genstande, der findes på markedet, er i den grå farveskala. Men faktisk omfatter granit en bred vifte af farver.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.