Kom effektivt af med alger og grønne belægninger

Fliser

Alger og grønne belægninger på fliser, facade og træværk får enhver haveejer til at se rødt. 

Grønne belægninger  får os til at se  rødt. FOKUS ARTIKEL
Grønne belægninger får os til at se rødt. Foto: Nilfisk, ECOstyle og Flick.com

Det er nu, hvor udesæsonen er i fuld gang, at vi gerne vil, at hus og have står i sit fineste puds. Og hvad er så værre end grønne, slimede belægninger af alger på tag, træværk eller fliser?

Det er muligt at fjerne belægningerne, men det er afgørende for miljøet, at du anvender den rigtige metode – og ikke mindst de rigtige midler til opgaven.

Hvilke midler må jeg bruge?

I Danmark og i resten af EU er der indført en godkendelsesordning af bekæmpelsesmidler, som bl.a. omfatter midler til at fjerne alger. Du må derfor kun bruge et godkendt middel til at fjerne alger på taget, fliser, gange, m.v. Du skal altid huske at følge instruktionen på etiketten.

I øjeblikket findes kun ét godkendt algemiddel, Algefri N, i to udgaver, et klar til brug middel og et koncentrat. I tvivlstilfælde kan du altid slå produkter op i Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddeldatabase.

Hvordan kan jeg se, om et middel er godkendt?

Det står på etiketten, at midlet er omfattet af godkendelsesordningen for bekæmpelsesmidler, og hvilket registreringsnummer det har.

Hvorfor skal et middel være godkendt?

Bekæmpelsesmidler har til formål at slå levende organismer, planter og dyr ihjel. De består derfor oftest af farlige kemikalier. Godkendelsesordningen er indført for at beskytte dig og menneskene og miljøet omkring dig.

Ved godkendelse vurderer myndighederne, om midlet virker, og om det er sikkert at bruge. Den vurdering har ingen foretaget, hvis du anvender et ikke godkendt middel. 

Godt værktøj

Når du har valgt dit algefjerningsmiddel, kan opgaven nemmere løses med fx en højtryksspuler og en patio-cleaner, der både kan bruges på fliser og træ.

Husk, at følge bruganvisningen nøje, så du ikke gør skader på hverken træværk
eller fliser.

Stil krav

Vælger du at lade et professionelt firma fjerne alger på dit tag. så vær opmærksom:

Hvert år er der eksempler på forureninger af vandløb. Heldigvis kan det undgås. Og her er forbrugerne samt firmaerne, der udfører arbejdet helt centrale, fortæller Torben Ankjærø, der arbejder som miljøvagt i Favrskov Kommune. Og han fortsætter:

Det handler om at stille krav til firmaet om at bortskaffe vand fra tagafløbet på den rigtige måde og udelukkende at benytte godkendte produkter.

7. august 2017
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Fliser Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Fliser Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Fliser Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man...

Sådan får du dine havefliser så rene som nye

Fliser Giv nyt liv til din terrasse eller fliserne omkring dit hus. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Fliser Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Rene havefliser - sådan gør du

Fliser Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte...

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Fliser Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at de billige sten ikke er for billige

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Fliser Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Fliser Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små fliser og sten kan du stampe, mens større skal lægges på ny. Få gode tricks til, hvordan du lægger fliserne på plads igen.

Nye smudsafvisende fliser

Fliser De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Fliser Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Fliser Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende espalier eller en pergola er også en flot mulighed for at afgrænse den nye solterrasse.

Større fliser, færre fuger

Fliser Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

En verden af småsten

Fliser Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.