Kom effektivt af med alger og grønne belægninger

Alger og grønne belægninger på fliser, facade og træværk får enhver haveejer til at se rødt. 


Det er nu, hvor udesæsonen er i fuld gang, at vi gerne vil, at hus og have står i sit fineste puds. Og hvad er så værre end grønne, slimede belægninger af alger på tag, træværk eller fliser?

Det er muligt at fjerne belægningerne, men det er afgørende for miljøet, at du anvender den rigtige metode – og ikke mindst de rigtige midler til opgaven.

Hvilke midler må jeg bruge?

I Danmark og i resten af EU er der indført en godkendelsesordning af bekæmpelsesmidler, som bl.a. omfatter midler til at fjerne alger. Du må derfor kun bruge et godkendt middel til at fjerne alger på taget, fliser, gange, m.v. Du skal altid huske at følge instruktionen på etiketten.

I øjeblikket findes kun ét godkendt algemiddel, Algefri N, i to udgaver, et klar til brug middel og et koncentrat. I tvivlstilfælde kan du altid slå produkter op i Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddeldatabase.

Hvordan kan jeg se, om et middel er godkendt?

Det står på etiketten, at midlet er omfattet af godkendelsesordningen for bekæmpelsesmidler, og hvilket registreringsnummer det har.

Hvorfor skal et middel være godkendt?

Bekæmpelsesmidler har til formål at slå levende organismer, planter og dyr ihjel. De består derfor oftest af farlige kemikalier. Godkendelsesordningen er indført for at beskytte dig og menneskene og miljøet omkring dig.

Ved godkendelse vurderer myndighederne, om midlet virker, og om det er sikkert at bruge. Den vurdering har ingen foretaget, hvis du anvender et ikke godkendt middel. 

Godt værktøj

Når du har valgt dit algefjerningsmiddel, kan opgaven nemmere løses med fx en højtryksspuler og en patio-cleaner, der både kan bruges på fliser og træ.

Husk, at følge bruganvisningen nøje, så du ikke gør skader på hverken træværk
eller fliser.

Stil krav

Vælger du at lade et professionelt firma fjerne alger på dit tag. Så vær opmærksom:

Hvert år er der eksempler på forureninger af vandløb. Heldigvis kan det undgås. Og her er forbrugerne samt firmaerne, der udfører arbejdet helt centrale, fortæller Torben Ankjærø, der arbejder som miljøvagt i Favrskov Kommune. Og han fortsætter:

Det handler om at stille krav til firmaet om at bortskaffe vand fra tagafløbet på den rigtige måde og udelukkende at benytte godkendte produkter.

Mest læste artikler