Dette er bare en af måderne at komme snavs på fliserne til livs på.
Dette er bare en af måderne at komme snavs på fliserne til livs på. Foto: iStockphoto

Rene havefliser - sådan gør du

Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte fliser igen, og du kan samtidig gøre meget for at forhindre, at de kommer tilbage. 

Af: Lise Mortensen Høy, 11. august 2015

Du kan rense fliserne med tryk eller knofedt

Vandstråleretningen må højst have en vinkel på 30° i forhold til belægningen, da en mere direkte vandstråle kan skylle fugesandet bort.

Godt gammeldags knofedt er den bedste og mest miljøvenlige kur. Jævnlig rengøring med vand og kost fjerner de fleste urenheder, alger og mos. Kosten “stresser” desuden ukrudtet, så det ikke kan gro.

Slib algerne af

Vil du gøre ekstra rent og fjerne algerne, er der flere muligheder. Du kan strø sand ud over fliserne og slibe dem rene ved at feje sandet rundt. Vælg en skarpkornet, renvasket 0-4 mm sand/grus, så virker sandkornene som slibepapir. Og selv om det tager en del tid, så får du på den måde også fyldt fugerne op med frisk sand.

Læs også: Fliser på terrassen: stil, form og daglig pleje

Fuger uden ukrudt 

Fugesand kan forebygge ukrudt mellem fliserne, og der findes flere forskellige slags. En type har en så høj pH-værdi, at ukrudtet ikke kan gro i det. En anden type hærder så hårdt op, at der ikke er noget at vokse i. Fugen er dog stadig elastisk. Andre typer fugesand pakker sig hårdt og forhindrer derved ukrudtet i at få fat.

>> Få alle de bedste tips & tricks til haven med idényts GRATIS nyhedsbrev

Forebyggende fugesand

Du kan bruge forebyggende fugesand, når du lægger fliserne og til at efterfylde på en gammel flisebelægning. Du kan også bruge det på et besværligt stykke fliser med meget ukrudt. Så skal du kradse fugesandet op i ca. 3 cm dybde og skifte det ud med ukrudtshæmmende sand. Men husk, at det ukrudt, der har rødder længere nede, fortsat vil gro op igennem sandet.

Spray algefjerner på

Der findes også forskellige typer algefjerner. De sprayes på og fjerner både eksisterende alger og forebygger også nye algeangreb. Mange produkter skal sprayes på i tørt vejr, have ro til at virke og kan så enten vaskes af eller bliver selv skyllet væk, næste gang det regner. Det er vigtigt at læse på flasken, før du går i gang.

Vær forsigtig med højtryksrenseren

Vil du gøre rent med højtryksrenseren, skal du fare med lempe. For højt tryk for tæt på fliserne kan skade overfladen ved simpelthen at spule lidt af betonens overflade bort. Det bevirker, at fliserne bliver mere ru og dermed mere modtagelige for snavs og alger. Så sæt trykket på laveste trin og rens med god afstand til fliserne. Lav eventuelt en prøve på et ikke synligt sted, og tjek, at fliserne ikke tager skade.

Læs også: Vil du selv lægge fliser - læs her, hvordan du gør

Pletrens af fliser

  • Mos og alger forsvinder for det meste, når det bliver tørt i vejret. Alternativt kan de fjernes med en miljøgodkendt algefjerner eller slibes væk med skarpkornet sand, der fejes over belægningen. Mos kan skrabes op af fugerne – husk at efterfylde med fugesand.
  • Tyggegummi opblødes med rensebenzin og skrabes af fliserne.
  • Olie: Frisk våd olie suges op med papir, savsmuld, kattegrusel.lign. Olie, som er trængt ned i belægningen, vaskes med motorrens og dækkes med fx kattegrus eller lignende ét døgn. Olie skader ikke belægningen.
  • Træimprægnering suges op med klud eller papir. Vædes herefter med terpentin og dækkes med klud eller papir i ét døgn.
  • Maling: Vandbaseret våd maling suges op med papir eller klud. Vaskes af med vand. Våd maling på oliebasis suges op med papir eller klud og dækkes med fx savsmuld i ét døgn. Resten vaskes af. Tør maling kan skrubbes af med sand og en flad sten. Dybt indtrængt maling kan fjernes med en blæselampe.
  • Rust fjernes med rustfjerner. Dyb rust fjernes med en pasta af lige dele 15 % natriumcitrat og glycerol. Pastaen skal sidde på 2-3 dage før afskrabning og afvaskning. Alle behandlinger afsluttes med afvaskning med vand og almindeligt skurepulver.

Kampen mod ukrudtet

Også når det gælder ukrudt, er det nemmere at forebygge end at helbrede. Har du en god gammel flisebelægning med helt fyldte fuger, giver den naturlige forsegling af fugerne en tæt og forholdsvis hård overflade, der gør det vanskeligt for ukrudtsfrø at spire. Samtidig løber vandet lettere bort, så der ikke er fugtigt nok til, at planterne kan overleve.

Er fugerne ikke helt fyldte, samles ukrudtsfrø i fordybningerne og spirer i fred mellem stenene. Samtidig kan vandet samle sig, og de ubudne planter får gode forhold. Det er derfor meget vigtigt at sørge for, at fugerne er fyldte. Det ser også pænest ud.

Læs meget mere om fliser her.

11. august 2015 Lise Mortensen Høy
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.