Sådan vælger du det rette fugesand til terrassen

Med det rigtige fugesand kan du både undgå ukrudt, grimme grønne fuger og sætningsskader på din terrasse. Se, hvilke former for fugesand du kan vælge her, og find ud af, hvordan du kan redde dine gamle terrassefliser.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 14. februar 2019

Det er ikke kun os, der indtager terrassen, når sommeren begynder at vise sig. Det samme gør spirende ukrudt og hurtigtgroende græs, der giver grimme, grønne flisefuger og myrer, der hurtigt kan underminere din terrasse.

Heldigvis kan du helt undgå de sommerlige plager, hvis du ønsker det. Det kræver blot, at du vælger det rette fugesand, når du anlægger din terrasse. Herunder kan du se, hvilke former for fugesand der findes, så du kan vælge det rette fugesand til din terrasse.

Hvad er fugesand?

Fugesand er det sand, der ligger mellem terrassens fliser. Hvis du bruger almindeligt sand eller grus i flisefugerne, medfører det meget tit fuger, der er grønne af ukrudt allerede efter den første sommer. Dette problem kan du imidlertid ofte løse med godt fugesand.

Godt fugesand er fugesand, der er specielt udviklet til at give stabile og stærke flisefuger.Ved at bruge fugesand mellem terrassens fliser, sørger du for, at fugerne bliver kompakte og fyldt ordentligt ud. 

Det meste fugesand kan anvendes til alle former for terrasser og flisebelægninger både med og uden kørende belastning - og samtidig sikre, at stenene ligger stabilt. Du kan også finde fugesand, der er særligt egnet til smalle eller brede fuger, og vælge farve alt efter din nuværende belægning.

Undgå ukrudtsfrø

Med godt fugesand sikrer du, at flisernes fuger forbliver fyldt helt op til flisebelægningens kant. Fylder du terrassens fuger med almindeligt strandsand eller grus, falder det hurtigt sammen i fugerne. Derfor opstår der halvfyldte fuger, som er den perfekt grobund for ukrudtsfrø, der elsker fugernes fugt, læ, lys og ro. 

Med godt fugesand kan du derimod fylde flisefugerne ud. Bliver de fyldt ordentligt op, betyder det, at størstedelen af ukrudtsfrøene vil blæse væk fra terrassens overflade frem for at ligge lunt og beskyttet i halvtomme, fugtige fuger - og på den måde få færre spirer i fugerne.

Fugesand der bekæmper ukrudt

Hvis du er særligt træt af de grønne, genstridige fuger, skal du have fingrene i næringsfattigt fugesand. Næringsfattigt fugesand forebygger nemlig væksten af ukrudt.

Lyder det for godt til at være sandt? Den er faktisk god nok! Næringsfattigt fugesand er lavet af en blanding af vasket, ovntørret kvartssand og et specielt mineral, der skaber noget, der minder om ørkenlignende forhold i flisefugerne.

Det medfører, at sandet har en naturligt høj pH-værdi, hvilket giver rigtig dårlige vækstforhold for ukrudt - men er rigtig gode nyheder for dig, der ikke ønsker at bruge sommeren på at luge græstotter og mælkebøtter på terrassen. 

Hvordan bruger man fugesand?

Du skal først bruge sandet, når du har lagt dine fliser. Du kan følge vores udførlige guide til, hvordan du lægger dine egne fliser her.

Når dine fliser ligger, som de skal, skal du feje sandet ned i de tomme fuger. Det er vigtigt, at du fylder fugesandet helt op til kanten, inden du vibrerer fliserne med en pladevibrator. Det kan være nødvendigt at efterfylde fugerne.

Vedligeholdelse

Når fugerne er fyldt ud og vibreret, er det en rigtig god idé at feje overfladen med lidt fugesand med jævne mellemrum. Både for at sikre, at fugerne er fyldt ud, men også for at stresse ukrudt og frø der befinder sig i flisefugerne.    

Det er vigtigt, at fugerne altid er fyldte. Opdager du fuger, der mangler fugesand, bør du efterfylde dem. 

Sådan giver du gamle flisefuger nyt liv

Er du haveejer, har du sikkert en terrasse, gangsti eller indkørsel, som godt kan trænge til en kærlig hånd. Heldigvis kan du altid give din gamle belægning nyt liv ved at fylde nyt fugesand i.

Det er faktisk et forholdsvist overskueligt gør-det-selv projekt at udskifte sandet mellem dine nuværende flisefuger. Du renser ganske enkelt cirka tre-fire cm af den nuværende fuge op med et særligt jern og fejer fugesandet i de rensede fuger. Herfra kan du blot vedligeholde dine flisearealer med en fugerenser år efter år.

Reparer dine fliser

Har overfladen på dine fliser brug for en kærlig omgang? Her får du gode råd til hurtige og nemme løsninger på reparation og rensning af dine fliser, der kan gøre din terrasse så god som ny.

 

14. februar 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.