Læg terrassen om, så den holder i ti år

Når du lægger terrassen og havegangen om, er materialerne altafgørende. Få hjælp til at vælge fliser og sten, og bliv klædt på til selv at løfte opgaven.

Af: Maria Kristensen, 503, 7. april 2015

Tænk over typen af fliser og sten

Sten og fliser er det perfekte valg til terrassen, indkørslen eller havens stier. De tåler slid og kræver et minimum af vedligeholdelse. Men hvilken type skal du vælge? Der er mange muligheder, og anlægsarbejdet er så omfattende, at du helst skal ramme rigtigt i første forsøg. Er den nye terrasse først anlagt, laver man den ikke lige om næste sommer.

Gør det selv eller få hjælp af professionelle

Før du beslutter dig endeligt for en bestemt type sten eller fliser, er der flere ting, som er værd at overveje. Først og fremmest spiller materialeprisen selvfølgelig en rolle for de fleste – især hvis du har planer om at klare anlægsarbejdet selv. Skal du derimod have professionelle anlægsgartnere på opgaven, har prisforskellen på den ene eller den anden type sten som regel mindre betydning, fordi arbejdslønnen kommer til at udgøre den største del af udgiften.

Herefter er det en god idé at overveje, hvilke praktiske krav og funktioner den nye belægning skal opfylde. I indkørslen er det fx ikke så smart at lægge havetegl, der kan blive glatte om vinteren – og på terrassen vil havemøblerne vippe lystigt, hvis du vælger en ujævn belægning af knoldebrosten.

Et stærkt fundament er det vigtigste

Stenene skal understrege husets og havens stil, uden at blive for dominerende. Pas fx på med de meget kulørte sten, som kan virke for voldsomme på store flader. Uanset hvilken type du vælger, bliver den færdige terrasse, sti eller indkørsel ikke stærkere end det underlag af grus, som stenene lægges på. Det er et stort arbejde at skabe et fundament, men det er dumt at sjuske. På et dårligt underlag vil stenene begynde at vippe eller synke, der vil samle sig vand i fordybninger, og underlaget vil nedbrydes med tiden.

Brug en pladevibrator

Start derfor med at grave muldjorden væk, og gør underlaget af råjord helt fast ved at køre over det med en pladevibrator, som kan lejes i byggemarkedet. Herefter fylder du udgravningen op med grus, der også komprimeres med pladevibratoren.

Hvor tykt et gruslag der skal til, afhænger dels af jordforholdene og dels af den trafik, som belægningen skal kunne holde til. Så spørg gerne en fagmand til råds. Til almindelig lerjord er en god standardopskrift dog først 15 cm bundsikringsgrus og derefter 12 cm stabilt grus, som stampes godt med en pladevibrator. Herpå lægges et tyndere lag brolæggergrus, som dine nyindkøbte sten eller fliser skal lægges i.

Fem typer belægningssten til haven og terrassen

Knoldebrosten
Sten fra marken eller grusgraven er fine til fx stier. De købes under navne som knoldebrosten eller piksten. Har du kun en lille mængde sten, kan de bruges til små oaser i en fliseterrasse, fx omkring træer og brønddæksler.

Fordele: Naturlig og charmerende belægning, som er forholdsvis billig, især hvis du selv finder stenene. Meget slidstærk. 1
Ulemper: Brosten er ujævne at gå på, men de kan kombineres med plane gangflader af fx fliser eller bordursten. Havemøblerne står og vipper. Er svære at rydde for sne.

Tilhugget granit
Tilhugget granit har den variation og det smukke farvespil som uforarbejdede sten, men er jævne at gå på. De almindeligste til havebrug er chaussésten, der måler 8-12 cm på alle ledder, men du kan også vælge mange andre granitsten og -fliser.

Fordele: Fås i mange naturlige farver og i en del forskellige udformninger. Bliver smukkere med tiden. Stor slidstyrke, tåler tung trafik.
Ulemper: Forholdsvis dyr løsning. Ikke så nemme at rydde for sne. Havemøblerne står og vipper.

Betonfliser

Betonfliser der lægges side om side, er måske ikke så moderigtige i disse år. Men flere og flere vælger at kombinere betonfliserne med andre materialer, fx ved at lægge chaussésten af granit mellem fliserne. Vær opmærksom på, at kvalitet og pris følges ad.

Fordele: Er nemme og hurtige at lægge. Fås i mange størrelser og faconer. Meget nemme at rydde for sne. Forholdsvis billige. Stor slidstyrke.
Ulemper: Kan virke kedelige på store arealer. Billige sten kan være ringe.

Betonsten
Har været meget populære de senere år. De findes i diverse kvadratiske og rektangulære former, men også i former, der giver et bestemt mønster, så stenene “låser” hinanden og giver en stærkere belægning. Betonsten fås ofte i serier med sten, kantsten og rendesten.

Fordele: Nemme at lægge. Fås i mange farver og former. Noget billigere end 4 natursten eller granit. Forholdsvis nemme at holde fri for sne.
Ulemper: Har ikke naturstenenes charme og holdbarhed. Billige sten kan være af ringe kvalitet.

Havetegl og belægningsklinker
Fremstillet af brændt ler. Havetegl er rustikke sten, der ligner blødstrøgne mursten og passer godt til den romantiske havestil – især når de har fået patina. Belægningsklinker har en mere ensartet overflade og er det bedste valg, hvis stenene skal blive ved med at se nye ud. Når du vælger en teglbelægning, skal du være opmærksom på, hvor meget vand stenene optager. Undersøg markedet, og gå efter sten med en lav vandoptagelse.

Fordele: Fås i flere farvenuancer. Nemme at lægge. Slidstærke. Nemme at holde fri for sne.
Ulemper: Nogle teglsten optager en del vand og kan derfor blive glatte om vinteren og modtagelige for alger på udsatte steder.

7. april 2015 Maria Kristensen, 503
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.