En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.
Af: redaktionen, 12. april 2006

Af Mariette Tiedemann, idényt nr. 4, 2006

Småsten og skærver er blevet det helt store hit som belægning i haven. Der findes et hav af forskellige typer at vælge imellem, og der er ikke grænser for, hvad de kan anvendes til – fra havegange og bede til gårdspladser og indkørsler.

De små sten har flere fordele som belægning. De er billige og nemme at lægge ud. Og så har de den unikke fordel, at de kan “formes”. Det gør dem ideelle til snoede stier i haven. Desuden er de gode som dræn og derfor velegnede på fugtige steder, hvor vandet hurtigt skal ledes ned i jorden.


6 slags små sten

Ærtesten: De små grålige sten er perfekte til stier, havegang, hyggekrog og gårdsplads.

Nøddesten: Denne slags runde, lysegrå småsten er glimrende til havestier, gårdspladser og indkørsler.

Singels: Dette er tennisboldstore småsten. De har en god dræneffekt og er derfor både praktiske og dekorative i et bælte langs husmurens sokkel.

Blåsorte granitskærver: Disse skærver er bl.a. populære til japanske haver. Det er de dyreste af granitskærverne, da de kun brydes få steder. I regnvejr bliver de ofte kulsorte.

Røde granitskærver: De røde skærver tager sig smukt ud på havegange og i bede og er også gode til indkørsler.

Hvide granitskærver: De er elegante og flotte og kan give lys til en mørk krog i haven.


Vælg belægningen med omhu
Småsten findes i to udgaver – sømateriale, der er formet af vandet, og sten fra grusgrave. Søsten er lidt mere blanke og afrundede end dem fra grusgravene, der godt kan have et lidt støvet skær. Du kan bruge de mange forskellige farver og former til at skabe en fantastisk synsmæssig effekt.

Ved at lave brede stier mellem blomsterbedene kan du fremhæve de enkelte bede visuelt. Du kan også lægge fx ærtesten i gangarealerne og grå eller røde granitskærver i bedene, hvor de giver kontrast til planternes grønne farve.

Det er ikke nok bare at kunne lide en bestemt slags småsten – nogle typer egner sig nemlig bedre til visse arealer end andre. Kridhvide småsten er flotte, men ikke lige sagen på en solrig plet, hvor de vil blænde i solen. Brug hellere grå eller røde granitskærver.

Hvis din grund er omgivet af store skyggefulde træer, er det en god idé med småsten i meget lyse farver, der pifter op i selv de allermørkeste hjørner.

Ærtesten er gode til havegangen, men ikke så velegnede til indkørslen. Bilen vil efterlade spor i belægningen. De lidt større nøddesten er derfor et bedre valg her.

De store singels er alle tiders som dræn i et bælte rundt om huset, mens granitskærver er fantastiske til områder, hvor du ønsker så lidt ukrudt som muligt – de kantede skærver presser sig tæt sammen.

Uanset hvilken type, du beslutter dig for, så bestil det hele på én gang, – farven kan nemlig variere fra levering til levering.

Lav mønstre med dekorationssten
Du behøver ikke at have en alenlang havegang eller et stort bed til rådighed for at skabe sjove effekter med småsten. Med de såkaldte dekorationssten kan du let forvandle mindre arealer. Stenene, der findes i flere farvenuancer, kan bruges såvel inde som ude. Og der er frit valg på alle hylder: Lav fx et yin og yangtegn i en stor urtepotte, et minibed i hjertefacon eller en rød slange på sort baggrund i et lille firkantet bed. Stenene tager sig også smukt ud i vand – prøv fx at lægge dem i fuglebadet.


Ud over at have en dekorativ effekt er de små sten også sagen for planterne i urtepotterne, hvor jorden ofte har det med at tørre ud i sommervarmen. Jorden holder nemlig på fugtigheden under stenlaget, der samtidig sørger for, at overskydende vand ledes bort. Du kan også lægge sten under fx salaten i køkkenhaven – så undgår du jord på salatbladene. De små dekorationssten købes i poser med nok til cirka 1⁄2 m2. Det er praktisk og gør det let at hælde dem ud i bede og i krukker.


12. april 2006 redaktionen
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste...

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende espalier eller en pergola er også en flot mulighed for at afgrænse den nye solterrasse.

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.