Foto: Dorthe Plechinger

Naturfliser i din have - få ekspertens tips

Du kan sagtens lægge naturfliser af skifer, sand eller kalk i din have. Fliserne giver et lidt andet udtryk og er ofte billigere. Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på. Følg seks gode råd fra Ole Grage, der er oldermand i Stenhuggerlauget, og få selv fliserne i din have.

Mindre forarbejdning og mindre spild

Brudfliser giver et naturligt udtryk, fordi fliserne er uens i højden og er ikke er skåret til med pæne og lige kanter. En af fordelene ved naturfliser eller brudfliser er, at de ofte er billigere, fordi de ikke har krævet så stor forarbejdning, og der kun er meget lidt spild. Men der er også nogle ulemper eller i hvert fald ting, du skal være opmærksom på.

Brug de mest ujævne fliser i indkørslen

Brudfliser kan faktisk bruges alle steder, men de mest ujævne i højden er måske mest velegnede til indkørsler, indgangspartier og lignende, hvor der ikke skal stå ting. Vær dog opmærksom på trykket fra fx en bil. Der kan være en tendens til, at fliserne giver sig mere, fordi de generelt har større fuger, hvor der kan komme mere regn ned i. Det kan løsne underlaget og dermed stenen eller betyde, at brudflisen knækker ved tung belastning.

På terrassen vil stolene vippe

Du skal indstille dig på, at havestole og -borde kommer til at vippe lidt, hvis fliserne er ujævne på overfladen. Men ujævnheden er samtidig en stor del af flisernes charme.

Gå efter CE-mærket

Når fliserne er af sand- eller kalksten eller skifer, skal du have garanti for, at de kan tåle frost, salt og meget vand. Spørg din leverandør efter den relevante CE-godkendelse på disse områder, nemlig EN 1341 (Natursten til udvendig belægning). Det er utroligt vigtigt at få styr på, for kan fliserne ikke klare det nordlige vejr, kan de forvitre, afskalle og revne meget hurtigt for til sidst at gå helt fra hinanden i løbet af blot nogle få år.

Brug rigeligt med grus

Tal altid med leverandøren om, hvor meget tykkelsen på flisen svinger. En tommelfingerregel siger, at jo større udsving i tykkelsen des mere afretningsgrus skal du bruge.

Fx: Er fliserne 4-6 cm høje, skal du beregne plads til en belægning med stabilgrus (0-32 mm størrelse) i ca. 20 cm højde (ved indkørsler ca. 30 cm) samt afretningsgrus (0-8 mm størrelse) i 5-10 cm højde. Dvs. du skal grave 30-35 cm ud afhængigt af tykkelsen på fliserne. Har du ikke gravet nok ud eller lagt for lidt afretningsgrus, kan fliserne tanne – dvs. at de indbyrdes ikke ligger i niveau, og at den ene flise ligger over den anden.

Imprægnér fliserne

Flere sandsten er meget vandsugende, så der er stor risiko for algevækst på dem – især hvis haven ligger nordvendt. Det gælder også, selvom stenene er CE-mærkede. Sandsten kan ikke tåle algebekæmpelse med for højt syreindhold (dvs. lav pH-værdi). Derfor er det en rigtig god idé at vælge fliser, der er imprægnerede, eller selv imprægnere dem.

Alternativt kan du vælge tætte natursten med lav vandabsorption – som de nordiske skifertyper og skandinaviske granitter, fordi de som regel er naturligt “imprægnerede”. Disse sten er dyrere, men de billige vil kræve flere udgifter til imprægnering både her og nu og mange år fremover.

Sortér fliserne

Inden du går i gang med at lægge fliserne, så sortér dem, så de nogenlunde passer sammen. Sortér efter:
- Tykkelse og ujævnheder (kløfter) på overfladen.
- Facon, så de indbyrdes passer bedst muligt sammen. Det gør arbejdet med at sætte stenene sammen, når de skal lægges, lettere.

4. april 2012
Mere om Fliser

Sådan vælger du det rette fugesand til terrassen

Med det rigtige fugesand kan du både undgå ukrudt, grimme grønne fuger og sætningsskader på din terrasse. Se, hvilke former for fugesand du kan vælge her, og find ud af, hvordan du kan redde dine gamle terrassefliser.

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om...

Rene havefliser - sådan gør du

Alger, pletter og ukrudt er uvelkomne gæster hos de fleste husejere med terrasse. Men med forskellige former for rengøring kan du få flotte...

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op med fliserne, ret bunden til, og læg fliserne tilbage. Med dette smarte hjælpeværktøj er operationen hurtigt overstået. 

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man...

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan nyde livet med alt fra afslapning til madlavning.

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører fra et punkt til en anden. Trædesten er en pæn måde at lave en sti igennem haven.

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.