Blanding af betonfliser og granitsten giver et eksklusivt look.
Blanding af betonfliser og granitsten giver et eksklusivt look.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at de billige sten ikke er for billige

Af: Gør det selv, 4. maj 2015

Bland brosten og betonfliser

Da terrassen på billedet her skulle anlægges, ville familien ikke undvære brostenenes naturlige charme. Derfor fandt de på at blande granitbrosten med betonfliser. Det giver en flot og “levende” belægning - og alligevel har terrassen så jævne felter, at havebordet og -stolene kan stå uden at vippe.

Undgå for billige betonfliser

Som en ekstra fordel bliver materialerne til terrassen relativt billige. Brosten er nemlig 3-4 gange så dyre som betonfliserne. Når det gælder betonfliser og betonsten, skal du dog passe på, at de ikke bliver for billige. Der findes mange afskrækkende historier om folk, der har købt for billige betonsten. Og allerede efter den første vinter er stenene grønne af alger og glatte som sæbe - hvis overfladen da ikke er begyndt at smuldre væk.

Køb kun terrassefliser af kvalitet

Lad det derfor være slået fast med syvtommersøm: Køb kun sten og fliser, der kommer fra et kendt betonstøberi, hvor produktionen er under konstant kvalitetskontrol.
Prisen er måske lidt højere. Til gengæld er der større sikkerhed for, at betonstenene har den nødvendige styrke, og at overfladen er så tæt, at den ikke suger vand.

Det er med andre ord ikke så afgørende, om du bestiller stenene i et byggemarked, på en trælast eller direkte på et betonstøberi. Det vigtigste er, at kvaliteten af betonstenene kan dokumenteres.

Se efter betonvarekontrollens trekantmærke

Vil du være sikker på, at flisernes kvalitet er i orden, så skal du kigge efter trekantmærket. Betonvarekontrollen eller BVK fører løbende kontrol med producenterne, der er tilknyttet ordningen. Så vælger du betonfliser med trekantmærket, er du sikker på, at produktet lever op til samtlige krav, der stilles til fliser, der skal klare det omskiftelige danske vejr.
 
Læs også: vil du selv lægge fliser? Sådan gør du!

Bestil grus og vælg belægningsten

Ofte kan du bestille grus det samme sted, som du køber stenene. Alternativt kan du få det leveret af en vognmand.

Når alle materialerne er i hus, og du er klar til at gå i gang med “projekt ny terrasse” - så stop lige et øjeblik. Selvom den sjoveste del af projektet er at lægge stenene ud, må du ikke gå på kompromis med forarbejdet. Der er mange forskellige belægningssten, som kan kombineres, du kan vælge.
  • Chaussésten
  • Brosten
  • Betonfliser
  • Betonbrosten
  • Kantsten
  • Herregårdssten

Mød dine terrassefliser

At købe terrassefliser er næsten som at købe tøj: Man skal røre ved dem og se dem i det rette lys. Hvis du vil kombinere flere typer af belægningssten, så vil vi også anbefale, at se dem sammen hos forhandleren.   

Chaussésten

Chaussésten er mindre granitsten, der er lige lange på alle ledder - typisk 8-12 cm. De bankes fast i afrettet grus og vibreres på plads. Ligesom andre natursten kan chausséstenene give problemer med vippende havemøbler.
 

Brosten

Brosten er hugget ud af granit. Højden er typisk 10-20 cm, bredden 10-15 cm og længden 15-25 cm. Stenene sættes i afrettet grus og vibreres på plads. Overfladen er noget ujævn, og stenene er derfor bedst til fx gangstier - på terrassen vil de ofte få havemøblerne til at vippe.

 

Betonbrosten

Betonbrosten er betydelig billigere end naturbrosten. De fås i mange farver. Efter fremstilling væltes stenene rundt i en stor tromle, så de får slået skarpe hjørner og kanter af. Det er nemt at lægge betonsten på afrettet grus - og resultatet bliver helt plant.

Betonfliser

Betonfliser er som regel større end brosten. Hvor brostenene som regel er cirka 7 cm tykke, fås fliserne i tykkelser fra 5 cm til 8 cm. Til terrasser er 5-6 cm tykke fliser tilstrækkeligt. De tykkeste fliser er gode til fx indkørsler, hvor belastningen er større.

 

Herregårdssten

Herregårdssten er en af de mest populære fliser i Danmark. Den bruges både til terrasser og indkørsler, hvor den navnlig passer godt sammen med S-formsstenen. Størrelsen på herregårddsstenen er 21x14 cm. Den er støbt i beton. En bondesten er stort set det samme som en herregårdssten

4. maj 2015 Gør det selv
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst...

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan nyde livet med alt fra afslapning til madlavning.

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Granit i haven

Granit er kræver stort set ingen vedligeholdelse. Du kan få figurer i såvel rå granit som med en skinnende blankpoleret overflade. De fleste af de genstande, der findes på markedet, er i den grå farveskala. Men faktisk omfatter granit en bred vifte af farver.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.