Lær at lægge en flot sti som denne igennem din have.
Lær at lægge en flot sti som denne igennem din have. Foto: Jord & Grus og iStock

Brolægning for begyndere - sådan lægger du fliser

Skal du igang med at lægge fliser? Få her de bedste råd fra en erfaren brolægger.

Af: A. Aaen, 21. september 2017

Påstand: Alle kan lægge en fliseterrasse

Ja ....  enig.... men det, som kendetegner en flot lagt terrasse eller flisegang, er ikke nødvendigvis fliserne... det er måden, de er lagt på.

Hjemme hos os har vi lært af dyrekøbte erfaringer. Vi graver gerne ud, flytter sand og planer - med andre ord al rugbrødsarbejdet. Men når det kommer til at lægge stenene og "vippe" evt. kanter, så bilen kan køre frem og tilbage uden at fliserne rokker sig, så vender vi kajakken. Det er nemlig her, det egentlig håndværk begynder – og vores evner stopper.

Vi betaler derfor gerne for at få udført den del af arbejdet. Når jeg skridter hen ad min flisegang mod garagen, så sender jeg tit en venllg hilsen til Sten. Ham brolæggeren, der lagde den. Stenene ligger fortsat snorlige med en flot skrap vippet kant.

Flisearbejde i efteråret

Forleden kom der en mail til redaktionen fra firmaet, der hedder Havegartneren og firmaet Jord & Grus. De henviste til en guide på deres hjemmeside, de kalder Brolægning for begyndere. 

Det er gode informationer, begået af Jakob Bloch Ehlers - ofte krydret med hans egene erfaringer som brolægger gennem 10 år. Hele guiden kan du selv finde her.

Her har jeg blot trukket nogle af guldkornene frem. Lidt at gå igang med, hvis du går med planer om at lave flisearbejde her i efteråret. 

5 tips om flise-dimensioner 

 1. En terrasse skal være min. 4 x 4 meter. Så er der plads til borde og stole.
 2. En indkørsel skal være min. 3 m bred.
 3. En havesti skal være ca. 1,25 bred. (Så kan to personer passerer hinanden på stien)
 4. En parkeringsplads eller bunden til en carport skal helst være 4 m bred. Husk at beregne en meter ekstra i længden i forhold til bilens længde. Det giver en mere behagelig parkering af bilen.
 5. Et stort hus passer til store belægninger. Modsat passer 150 kvadratmeter forplads dårligt sammen med et sommerhus på 50 m2.

Lidt om fliser og priser

Belægninger i granit er dyrere end belægninger i beton. Det skyldes både materialeprisen og læggetiden.

Betonfliser og herregårdssten er blandt de billigste belægninger. De koster ca. 125 kr. pr. kvadratmeter.

Københavnerbrosten er eftertragtet på grund af deres rustikke spil mellem mørke og rødlige farver. Og så er der et begrænset udbud, der afhænger af, hvor mange gamle brosten der graves op. Sidste år var prisen en overgang på over 3.000 kr. pr. ton. Og et ton dækker kun omkring 2,5 kvadratmeter!

Grå granitbelægninger er billigere end de rød-sorte nordiske. Grå betonbelægninger er billigst. Farvede fliser og farvede herregårdssten er lidt dyrere.

Brosten og chaussésten skal slås ned i gruset enkeltvis, indtil de sidder i det rigtige niveau, og stenene skal i varierende grad sorteres i rækkerne. Det tager naturligvis længere tid.

10 om stabilgrus og jord

Når du har valgt din belægning, skal du vurdere, hvor tykt et stabillag der skal til, for at belægningen ikke sætter sig. 

 1. 10 cm stabilgrus under stier og terrasser. 
 2. 25 cm under indkørsler og parkeringspladser. 
 3. Hvis belægningen anlægges på tør og fast jord kan du nøjes med mindre eller ingenting. Er jorden blød eller leret, skal du anlægge et tykkere stabillag.
 4. Har du en gammel indkørsel med kørespor og ligger grunden på fast jord, kan du med fordel nøjes med at fjerne de gamle fliser. Herefter supplerer du afretningsgruset op, når det er renset for jord. 
 5. En grundig komprimering af underlaget er mindst lige så vigtigt som stabillagets tykkelse.
 6. De fleste brolæggere bruger nok stadig stabilgrus – af historiske årsager. Knust beton er billigere og mindst lige så godt. Det er i øvrigt et genbrugsmateriale og dermed ”bæredygtigt”.
 7. Bortkørsel af jord udgør en væsentlig del af budgettet ved brolægning. Skal du fx lave en indkørsel på 40 m2 kan det betale sig at hyre en vognmand og en minigraver til at håndtere de store mængder jord og grus. 
 8. Prisen for jordkørsel afhænger af afstanden til nærmeste vognmand og jorddepot.
 9. Forureningsgraden har stor betydning for prisen. Hvis din have ligger på landet eller i et villakvarter, vil jorden typisk kunne kategoriseres som ”0-1 jord”, og du skal regne med en pris på godt 500 kr. pr. kubikmeter kompakt jord du bortkører. I eksemplet med en indkørsel på 80 m2 bliver prisen for jordkørslen omkring 22.000 kr. når momsen medregnes.
 10. Hvis du har en græsplæne på 300 m2, kan du få anlagt rullegræs på den omfordelte jord for ca. det samme som jordkørslerne koster. Hvis der er plads til at hæve jordniveauet med jorden fra belægningsarbejdet, får du derfor en ny græsplæne helt gratis.

Det vigtige forarbejde

Anlæg af grus og fliser starter med en grundig sætning af snore. Sætter du snorene 100 % rigtigt fra starten, sparer du mange arbejdstimer i den efterfølgende proces.

Flisebelægninger skal have et fald på 1-2 cm. pr. meter, så vandet kan rende af. Belægningerne skal have fald væk fra bygninger, så der ikke samler sig vand ved fundamenterne.

Sådan lægger du fliser

Du kan læse flere tips og råd om snoresætning her. 

Anlæg af stabilgrus og afretningsgrus

Når snorene er sat og der er gravet ud, skal stabilgruset eller det knuste beton på plads og vibreres grundigt.

Afretningslaget må helst ikke overstige 5 cm, hvis stabillagets gode effekt skal bevares. Du anlægger derfor stabilgrus i et niveau 4-5 cm under snoresætningen.

Afretningsgruset rettes af i et fuldstændigt lige lag. Er du uøvet er retteskinner og sideskinner et godt valg. Du retter af til den højde, som undersiden til fliserne skal have. Hvis du anlægger chaussésten eller brosten retter du af til ca. 2 cm under stenenes højde. Så er de nemmere at slå ned.

Højden sættes til undersiden af sideskinnerne. Retteskinnerne fastholdes med spyd. Det er nok denne del af brolægningen, der er vanskeligst at beherske.

Til den mindre øvede vil jeg anbefale at starte med at rette af på forholdsvis små arealer. Også for at tjekke, at fliserne faktisk ligger jævnt og i rette højde. Prøv dig frem i starten. 

Den første flise

Det er værd at overveje grundigt, hvor du vil lægge den første flise. 

Det er klart bedst, at lægge første flise ved hushjørnet. Herved undgås skæringer langs husside og husgavl. Havestien vil typisk ende i bed eller hæk. Så der bliver heller ingen skæringer på stiens anden side. Du får kun skæringer hvor indkørslen møder fortovet. Her vil du i mange tilfælde alligevel få skæringer, da fortovet sjældent flugter jævnt med husgavlen.

Jakob Bloch Ehlers gennemgår i sin guide, hvordan du lægger betonfliser og granitsten, hvordan kanterne rettes af og hvordan du anvender fugesand, når fliserne er lagt. 

Husk sikkerheden

 • Brug sikkerhedssko – både ved anlæg af større fliser, ved vibrering af fliser og ved fliseskæring.
 • Brug engangsmasker ved fliseskæring. Flisestøvet er ikke kun ubehageligt. Det er også sundhedsskadeligt.
 • Vis omtanke, hvis du anvender minigraver eller andre større maskiner.
 • Sørg for, at der ikke er børn eller hunde i nærheden ved de farligste arbejdsprocesser.

Og nu vil jeg mene, du er klædet bedre på til dit flise-projekt – om du vælger at være selvbygger eller medbygger.

God arbejdslyst!

Læs mere: Alt om selv at lægge fliser i indkørslen, på terrassen og på gangstien

21. september 2017 A. Aaen
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.