Foto: Kristian S. Krogh

5 måder at redde dine fliser på

Blot udskiftning af én flise eller rensning af terrassen giver et helt nyt og pænt udtryk. Her får du gode råd til hurtige og nemme løsninger på reparation og rensning af dine fliser, der kan gøre din terrasse så god som ny.

Af: Thea J. Kristensen, Dorte Plechinger, 2. februar 2015

Knækkede fliser

Har du en knækket flise på terrassen bør denne skiftes ud med det samme. Kontakt leverandøren, hvis du ikke har et par sten i overskud fra lægningen. Så vil det sandsynligvis være muligt at skaffe lidt ekstra.

Hvis ikke, kan du evt. skifte ud med en sten fra de mindre iøjnefaldende steder på terrassen. Lirk den ødelagte flise op med et koben eller en mejsel. Fyld lidt grus i hullet. Stamp gruset med en stolpe – eller, hvis det er et større område, med en pladevibrator, som du kan leje i et byggemarked. Sørg for, at den nye overflade er jævn med den øvrige overflade på terrassen.

Læg den nye flise i hullet og fyld fugerne omkring stenen med fugesand. Fej den del af terrassen over med fugesand, der ligger op til de udskiftede fliser, til fugerne er helt fyldte.

Er skaden kun overfladisk eller på den ene side, kan du evt. vende flisen og få den pæne overflade opad - såfremt flisen er ens på begge sider.

TIP: Tag lidt bladaffald fra tagrenden til at farve den nye flise med, hvis den adskiller sig fra den øvrige terrasses fliser.

Stenene ligger ujævnt

Vind og vejr kan have gjort, at terrassen bugter sig i bakkedal, fordi jorden under fliserne ikke har været stampet tilstrækkeligt.

Fjern flisen og evt. også de nærmest omkringliggende. Fyld grus i hullet og fordel det jævnt. Stamp gruset fladt med en stolpe eller en pladevibrator. Fyld grus på igen, så bunden bliver komprimeret – sørg for at holde overfladen lige med de øvrige fliser ved hjælp af et vaterpas. Læg flisen på igen. Fej terrassen over med fugesand.

Når fliserne er beskidte

Det kræver lidt knofedt at få rene fliser. Du må prøve dig frem. Prøv først med vandslangen og en kost med stive børster. Hvis det ikke hjælper, kan du slibe skidt og belægninger af ved at hælde fugesand på fliserne og feje hen over det med en kost med stive børster.

Brug en særlig fliserenser, som er et mundstykke på højtryksspuleren, der kaldes patio cleaner. Den fordeler strålens tryk over et større område, så du ikke kommer til at skade den enkelte flise med et for koncentreret tryk.

Eller brug en traditionel højtryksspuler, men brug den skånsomt: Prøv dig frem på en flise, der ikke ligger så synligt – test evt. på en ekstra flise, der blev tilovers, da terrassen blev lagt.

Vælg den laveste styrke til strålen. Hold højtryksrenseren i en afstand på 40-50 cm af fliserne, så trykket ikke bliver for hårdt. Hold en sprøjtevinkel på omkring 30 grader og spul aldrig lodret ned i fliserne, så fugesandet bliver spulet væk.

TIP: Bruger du rengøringsmidler, så vær opmærksom på, at natursten ikke kan tåle midler med syre i. Er du i tvivl om, hvorvidt fliserne er syrefaste, så hør hos forhandleren eller prøv at vaske dem et ikke-synligt sted først.

Hvis fliserne er alge-angrebet

Hvis du ikke kan fjerne algerne ved ovenstående metode – vand, sand eller højtryksspuler – så brug et algemiddel til at få bugt med uvæsenet. Tjek Miljøstyrelsens liste over godkendte midler til algefjerning.

Angreb af lav eller flisepest

Der findes produkter i handlen, som bruges til at opsuge giftstoffer med. De er også effektive mod lav eller flisepest: Sprøjt en blanding af vand og produktet på de angrebne pletter på fliser, beton eller andre overflader. Så opsuger væsken de uhensigtsmæssige svampe eller problemer, hvorefter der kan fejes med en stiv kost, samles op og fjernes.

2. februar 2015 Thea J. Kristensen, Dorte Plechinger
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.