4 stensikre ideer

Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til meget andet end et solidt gulv i haven.
Kreative sten i haven

Tænker du kreativt, kan sten og fliser bruges til andet end et solidt gulv i haven.


En møllesten kan blive til en lille vandkunst, der pynter i haven.

Mange sten er rigtig smukke, når de er våde. Har du en flot natursten eller måske en gammel møllesten, er det en god idé at forvandle den til en lille vandkunst, der vil berige haven med en konstant og sagte rislen. Lad en stenhugger bore et 15 mm stort hul igennem stenen, og forsyn den herefter med en slange, som kan lede vandet op gennem stenen.

Illustration: Christian RaunHerefter har du brug for en balje, der graves ned i jorden, en lille fontænepumpe, der ligger nede i baljen, og en rist eller et hullet låg til baljen, så stenen kan stå oven på. Planteskoler eller havedamscentre sælger særlige fontænesæt med balje, låg og pumpe, men du kan også selv bygge et.

Klippeland på dansk
Forrevne klipper og alpine planter hører ikke fra naturens side til i en dansk villahave. Men anlagt med omhu bliver en stenhave alligevel et karakterfuldt element, der gør sig godt, fx i et bed med niveauforskelle eller i forbindelse med en støttemur eller et stendige.

Foto: GAP Photos/John GloverStenhaven kræver masser af sol, mager, gruset jord og gode drænforhold – ikke ret mange alpinplanter kan tåle at stå med fødderne i vand. Men derudover er stenene afgørende for det gode resultat. Runde marksten egner sig sjældent, fordi de er for “bløde” i formen.

Sats hellere på få, men store og kantede sten, fx granitblokke, der minder om forrevne klipper. Grav stenene ned, så omkring en tredjedel af stenen er under gruset – det ser unaturligt ud, hvis stenene står og vakler oven på jorden. Store og forholdsvis flade sten er fine som trædesten, så du kan færdes i bedet uden at træde på jorden og de fine alpinplanter.

Foto: Garden Picture LibraryAf sted på opdagelse
En sti af trædesten er ganske praktisk – den skåner græsset, så der ikke opstår slidbaner, hvor du går allermest. Og en snoet sti kan give fantasien et puf – hvor fører stien mon hen?

Trædesten fås i mange former og materialer. Vælg sten, der passer til havens stil, og planlæg stiens forløb nøje.
Herefter graver du græstørv og muldjord af, så du kan lægge 10-20 cm afrettergrus under hver sten. Læg 20 cm grus, hvis jorden nedenunder er fugtig.
Og mindre, hvis underlaget er fast. Det er vigtigt at stampe gruset omhyggeligt, inden stenene lægges.

Fordel og stamp gerne halvdelen af gruset i første omgang, og læg derefter endnu et lag ovenpå, som også stampes. Når stenene er på plads, fylder du jord ned omkring dem, så de ligger godt fast. I stedet for græs kan du også lægge stien i en grøn bund af lave planter, fx trædebregne, Cotula.

Foto: Garden Picture LibraryTæt på mor og far
De fleste småbørn elsker at lege i nærheden af mor og far. Og de fleste voksne nyder at kunne følge med i ungernes leg. En sandkasse, der er anlagt som en naturlig del af terrassen, opfylder disse behov. Og så er den mere praktisk end en traditionel sandkasse. Når ungerne smider sandet ud på fliserne, kan du nemlig hurtigt feje det ned på plads igen. Her er ingen dum kant, som sandet skal skovles op over.

Når du har besluttet dig for sandkassens form, skæres de omkringliggende fliser til med en fliseklipper eller en vinkelsliber. Grav herefter jorden væk, så dybden langs kanten svarer til kantstenens højde plus godt 10 cm. Sæt herefter kantstenene, fx granitbrosten, i mindst 10 cm jordfugtig beton – lad betonen gå godt op foran stenene, så de ikke skrider ned i sandkassen, når man træder på kanten. Du kan evt. fore sandkassen med fiberdug, inden kantstenene sættes. Det holder sand og jord adskilt.

Af Jane Eland Kristensen, 603

17. marts 2006
Mere om Fliser

Sådan laver du nemt en havesti

Denne flotte havesti er så let at lave, at du kan gøre det på en dag. Så har du en drøm om at få en havesti med trædesten, er det bare om at komme i gang – det kræver ingen forberedelse!

Sådan retter du skæve fliser

Når fliserne synker, er det ikke kun grimt. Hele året siver vand ned og svækker belægningen, og du får isglatte pletter om vinteren. Så op...

Vil du selv lægge fliser – læs her, hvordan du gør

Du kan sagtens selv lægge fliserne i indkørslen, på terrassen eller gangstien rundt om dit hus, men det er hårdt arbejde, og du skal have...

10 gode idéer til flotte havetrin

Skal du til at lægge nye fliser eller havetrin i gården eller haven? Så lad dig inspirere af disse fantastiske eksempler på, hvordan man kan gøre de nye trin i haven ekstra flotte. 

Sådan fjerner du rust fra betonfliser

Betonfliser med rust er ikke et kønt syn.

Brug forskellige materialer til terrassen og spar penge

Selvom det ser ud til, at terrassen har været voldsom dyr, er udgiften holdt nede ved at mikse materialer. Men det er vigtigt at tjekke, at...

Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.

Giv haven personlighed ved at indrette med flotte sten og fliser

Sten, fliser og klinker i spændende former og farver gør det muligt at skabe nye og udfordrende rum i din have, hvor du og din familie kan...

Læg de løse fliser på plads

Løse fliser og sten på fortovet, terrassen og havegangen er ikke kønne at se på, og du risikerer også at snuble over de løse fliser. Små...

Nye smudsafvisende fliser

De fleste nye fliser til terrassen ligner ikke nødvendigvis fliser, men har forskellige mønstre og farver. Og så er de smudsafvisende.

Skån græsplænen, og læg en sti af sten

Næsten alle græsplæner har særlige steder, der bliver slidt mere end resten af plænen. Ofte er det fordi, der er en naturlig sti, der fører...

Del haven op i små rum

Planter er dekorative som rumdelere i haven. Hække og buske kan enten vokse vildt eller formklippes til smalle hække. Et storblomstrende...

Større fliser, færre fuger

Græs og andet ukrudt pibler frem i fugerne i belægningen og kræver haveejerens opmærksomhed.

Helt fin i kanten

Det er kanterne, der rammer bedene ind og giver haven den sidste finish.

En verden af småsten

Brug småsten og skærver til et flot mønster i bedet eller belægning på stien. Men husk at bruge dem rigtigt.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.