Rød grønkål giver farvespræl i dit blomsterbed.
Rød grønkål giver farvespræl i dit blomsterbed. Foto: Lotte Bjarke og Gartneriet Pedersen

Slip fantasien løs i haven

Slip fantasien løs og plant krydderurter og grøntsager i blomsterbedet. Det giver flotte resultater, og plantepolitiet kommer ikke efter dig.

Plant som du vil

Når man læser i havebøgerne, kan man hurtigt få fornemmelsen af, at grøntsager kun kan dyrkes i køkkenhaven eller i dertil indrettede højbede, at krydderurter hører til i urtegården, og at blomster selvsagt skal placeres i blomsterbede eller krukker.

Men det er menneskeskabte regler, som du ikke nødvendigvis behøver at følge. De er ikke vedtaget ved lov, og planterne har ikke læst havebøger. De kan langt hen ad vejen dyrkes der, hvor du har lyst til at dyrke dem. Prøv at slippe fantasien løs. Så står du pludselig med helt nye muligheder for at skabe flotte beplantninger i din have. 

Læs mere: 10 tricks til det perfekte jordbærbed

Skaber ro i blomsterbed

Mange grøntsager er gode at bruge i blomsterbedet. Det gælder især de høje og fyldige typer, der fylder godt i både højde og drøjde som for eksempel kålarter og bladbeder. Med deres spændende struktur og lækre farver giver de modspil til stauder og sommerblomster i bedet og skaber lidt ro mellem de viltre blomster, så deres egenskaber hver især kommer bedre til deres ret. Det bliver bedet endnu flottere af.

Høje grøntsager som artiskok og kardon, der er en lidt mindre udgave af artiskok, er så flotte i sig selv, at det er helt oplagt at plante dem i blomsterbedet.

Det samme gælder forskellige sorter af fennikel, der får skønne, lette blomsterskærme hen på sommeren og valsk bønne, der med sit grågrønne løv og fine, hvide blomster også passer perfekt i et blomsterbed.

Omvendt er forskellige salater og andre bladgrøntsager
fine som kantplanter, hvis du vel at mærke kan klare, at der kommer huller i kanten i takt med at du høster i hvert fald hovedsalaten.

Læs mere: Sådan får du succes med persille i køkkenhaven

Krydderurter er stauder

Krydderurter er et helt kapitel for sig i denne sammenhæng. De fleste af dem er i virkeligheden stauder, der bare giver sidegevinst i form af aromatiske blade. Hen på sommeren blomstrer mange krydderurter så smukt som havens andre stauder, så de kan i virkeligheden lige så godt dyrkes i blomsterbedene. Sæt et skilt ved krydderurterne, hvis du er i tvivl om, om du kan kende dem, så du ikke kommer til at høste af de forkerte planter.

Krydderurternes duftende blomster virker som en magnet på sommerfugle og bestøvende insekter, så du gavner samtidig mangfoldigheden i haven, når du planter ekstra mange krydderurter.

Nem skærehave

Når du nu er i gang med at vende op og ned på god ro og orden i haven, er det også en god idé at supplere de rækkekulturer, der nu engang er nemmest at dyrke i en køkkenhave eller i højbede, med masser af sommerblomster, der sås mellem rækkerne, samtidig med at du sår eller planter grøntsager.

Læs mere: Sådan sætter du fut i kartoflerne

Det indebærer, at køkkenhaven også bliver et fint og farverigt haverum. Samtidig forvandler du på en måde dine sommerblomster til nytteplanter, for der vil almindeligvis være rigeligt at klippe af til havebuketter, når du dyrker dem på denne måde. Med det lille kunstgreb har du faktisk fået en kombineret køkken- og skærehave
forærende. 

3. maj 2018
Mere om Haven

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper.

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunder og bliv klogere. 

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper dig til at finde de lækre kantareller - og hvordan du ser forskel på de forskellige typer af kanteraller.

Sådan redder du din tørkeramte have

Med hele 339 solskinstimer i juli og tørke i hele landet, er de fleste haver kedeligt visne at se på. Men hvad kan du egentlig stille op...

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Overraskende forskning: Så meget sundere bliver du af havearbejde

Vidste du, at haveglæde kan reducere risikoen for at udvikle depressions- eller angstsymptomer? Her kan læse om nogle af de gode effekter, havearbejde har på din sjæl og krop.

Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

3 tegn på at foråret endelig er kommet

De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...