Væggelus findes i hele verden.
Væggelus findes i hele verden. Foto: Getty Images

Væggelus: Et skadedyr du virkelig ikke ønsker i dit hjem

De kravler ud fra deres skjul om natten og drikker dit blod. Kan du gætte, hvilket dyr vi taler om? Vi taler selvfølgelig om de frygtede væggelus. Læs alt du bør vide om blodsugeren, herunder væggelusbid, hvordan de bekæmpes samt forsikring mod væggelus.

Af: Einar Vestheim og Nicole Hardt, 12. september 2018

Væggelus er en blodsugende tæge

Væggelus (Cimex lectularius) er et skadedyr, der findes i hele verden. Væggelus har været en stor plage i Norden op til 1990’erne, hvor man ved hjælp af insektmidler fik udryddet en stor del af væggelusene.  

I dag er væggelus desværre tilbage. De seneste år er forekomsten af væggelus steget kraftigt, hvilket skyldes, at folk nu rejser mere og at væggelusene er blevet resistente overfor insektmidler.

Hvordan ser væggelus ud?

Væggelus er rødbrune og har en oval, flad kropsform. Voksne væggelus bliver 5-6 mm lange og 3 mm bredde. Ungerne ligner de voksne, men er mindre. De blodsugende kryb kan ikke flyve, da de ikke har nogen vinger.

Ligesom myggen, har væggelus en sugesnabel, som de bruger til at suge blod fra mennesker og dyr. Desuden udskiller væggelus en karakteristisk lugt.

En væggelus kan ligge mellem 1-5 æg om dagen. Antallet kommer an på miljøets temperatur og væggelusenes adgang til næring. I løbet af et voksent liv lægger hunnen mellem 200-500 æg. 

Væggelus er aktive om natten

Væggelus er aktive om natten, hvor de drikker blod fra mennesker og andre varmblodige dyr, imens de sover. Dette skyldes, at de drages af kuldioxid, som vi udånder om natten.

Disse blodtørstige kryb suger blod fra mennesker i 5-10 minutter, indtil de bliver mætte. Væggelus blive meget flade når de ikke suger blod, hvilket gør, at de kan gemme sig i diverse småsprækker. Hvis de får adgang til blod, kan de tredoble deres vægt på bare fem minutter.

– Det eneste væggelus spiser er blod fra os mennesker eller andre varmblodige dyr. Resultatet er ubehagelige, røde bid på huden, siger forsker Bjørn Arne Rukke fra Folkehelseinsituttet til Newswire. 

Om dagen gemmer krybene sig i madrasser, sengerammer og sprækker, og generalt steder i nærheden af hvor du sover. 

Hvordan undgår jeg væggelus?

Antallet af registrerede væggelusangreb er skudt i vejret over de seneste år. Den mest typiske årsag til at skadedyrene dukker op i hjemmet er, at de gemmer sig i baggagen efter ophold på hoteller, herberger og campinghytter i udlandet.

Men væggelus spreder sig også gennem brugte møbler, brugt sengetøj og andet inventar, der tages ind i hjemmet.

Næste gang du skal ud at rejse, bør du derfor gøre en indsats for at undgå at de blinde passagerer kommer med dig hjem. 

Regler når du skal på ferie

Hvis du vil undgå, at dit hjem bliver inficeret med væggelus bør du ALDRIG lægge din baggage på din seng. Det er faktisk det værste du kan gøre. Placer i stedet din baggage i badekaret. Hvis ikke du kan sætte din kuffert i badekarret, bør du lægge din kuffert på en stol eller på et kuffertstativ.

Tjek altid væggelusenes yndligstilholdssted, nemlig sengene, når du opholder dig på et hotel. Se efter spor i sengerammen, under madrassen og på sengebunden. Tjek også i den øverste del af sengen.

Regler når du er kommet hjem

Den bedste måde at undgå væggelus på er, at tjekke alt i din kuffert, når du kommer hjem. Tjek hvert enkelt stykke tøj grundigt efter.

Væggelus kan ikke lide kolde temperaturer, så sæt gerne kufferten ud på terrassen i et par døgt, før du kan tage den ind igen.

Har du en stor kummefryser, som din kuffert kan være i kan du også lægge din kuffert i fryseren i et døgns tid.

Hvis du har købt brugt tøj eller brugte lagner og møbler, så bør du være ekstra opmærksom.

Tegn på væggelus

Væggelus er som sagt aktive om natten. Det er derfor sjældent, at vi ser dem. Det første tegn på væggelus er, at man vågner med væggelusbid og udslæt på kroppen. Men de sikreste tegn på, at du har fået væggelus i dit hjem, er de karakterisitske brunsorte, blanke ekskrementer, væggelus lægger i hjørne og kroge, og oftest på sengestolper og sengebunde. Se efter disse 3 tegn på væggelus:

 1. Mørke sprækker i sømmene på madrassen
 2. Sød og karakteristisk lugt
 3. Levende væggelus og rester af deres skellet

Her skal du kigge efter væggelus

I og med at væggelus lever af blod, findes de oftest rundt om sengen, men ifølge skadedyrsselskabet Rentokil er det også vigtigt at lede følgende steder efter væggelus:

 • Sengerammer og sprækker i sengegavlen
 • Sømmer i madrassen
 • Tekstiler og andre overflader
 • Gulvlister
 • Mellem gulvplanker
 • I sprækker og ødelagt gips, eller bag tapet
 • Indersiden af stikkontakter og beslag
 • Skuffer og skabe
 • Garderober
 • Natbord

Væggelusbid: Sådan ser det karakteristiske bid ud

Det kan være svært at se forskel på et væggelusbid og andre insektbid. Som sagt kommer bidene fra væggelus som oftest om natten. Du vågner sandsynligvis ikke af at blive bidt, da væggelus bedøver sine ofre, når de suger blod.

Væggelusbid kan opstå hvor som helst på kroppen, men oftest i nærheden af blodårer, som ligger nær hudens overflade. Typisk ses væggelusbid på hals, hænder, arme og ben.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan væggelusbid ser ud. Hvor nogen reagerer stærkt på bidene, og får røde udslæt, får andre mindre eller stort set ingen reaktion på blodsugernes bid.

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

Er væggelusbid farlige?

Reaktionen på væggelusbid kan komme umiddelbart lige efter man er blevet bidt eller efter noget tid. Den gode nyhed er, at selvom bidene fra væggelus kan være ubehagelige, så overfører væggelus ikke nogen sygdomme til hverken mennesker ikke dyr.

Det er ikke farligt at blive bidt af væggelus. De overfører ingen smitte som eksempelvis flåten kan gøre, men du kan få kløe og små røde mærker, der hvor væggelusen har bidt dig. Ofte er det den psykiske faktor, der er det største problem, når folk får væggelus i deres hus, siger Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam til Newswire. 

Kan jeg selv udrydde væggelus?

Udryddelse af væggelus bør udføres af professionelle, da det er meget vanskeligt at få bugt med skadedyrsproblemet, så snart det er opstået.

Der er dog nogle ting du selv kan gøre:

 • En grundig rengøring af alle husets rum kan i nogle tilfælde få bugt med væggelusproblemet.
 • Støvsugning kan være et nyttigt middle til at fjerne så mange væggelus som muligt, men det kan som regel ikke bekæmpe problemet fuldstædnig. Husk at støvsugerposen skal destrueres straks efter brug for at forhindre spredning.
 • Hvis skadedyrsproblemet opstår i løbet ad vinteren, kan du udnytte den kolde temperature udenfor ved at stille møbler, tøj og tæpper udenfor i 1 til 2 døgn. 

Hvor meget koster det at bekæmpe væggelus?

Hvis du har fundet væggelus i dit hjem, bør dit næste skridt være at søge professional hjælp til at få udryddet de små skadedyr.

Udgiften for at slippe af med væggelus kommer an på problemets omfang. Hvis omfanget af væggelusproblemet er stort, kan det koste dig tusindsvis at kroner – medmindre du selvfølgelig har en forsikring, som dækker.

Ifølge Nettavisen kan bekæmpelse af væggelus koste dig 30-35.000 kroner plus moms, hvis du har et stort hus. Dog skriver de, at gennemsnittet ligger på ca. 20.000 kroner plus moms.

Væggelus og forsikring

Mange mennesker tror at hus- og indbosforsikringen automatisk dækker væggelus, men det er desværre ingen selvfølge. Ofte skal du have en udviddet hus- og indbosforsikring for at din forsikring dækker.

Tjek derfor med dit forsikringsselskab, hvis du vil være dækket mod væggelusinvasioner af dit hjem.

Læs også: Mosegrise - sådan bekæmper du dem

12. september 2018 Einar Vestheim og Nicole Hardt
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med...

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.