Væggelus: Et skadedyr du virkelig ikke ønsker i dit hjem

De kravler ud fra deres skjul om natten og drikker dit blod. Kan du gætte, hvilket dyr vi taler om? Vi taler selvfølgelig om de frygtede væggelus. Læs alt du bør vide om blodsugeren, herunder væggelusbid, hvordan de bekæmpes samt forsikring mod væggelus.

Væggelus er en blodsugende tæge

Væggelus (Cimex lectularius) er et skadedyr, der findes i hele verden. Væggelus har været en stor plage i Norden op til 1990’erne, hvor man ved hjælp af insektmidler fik udryddet en stor del af væggelusene.  

I dag er væggelus desværre tilbage. De seneste år er forekomsten af væggelus steget kraftigt, hvilket skyldes, at folk nu rejser mere og at væggelusene er blevet resistente overfor insektmidler.

Hvordan ser væggelus ud?

Væggelus er rødbrune og har en oval, flad kropsform. Voksne væggelus bliver 5-6 mm lange og 3 mm bredde. Ungerne ligner de voksne, men er mindre. De blodsugende kryb kan ikke flyve, da de ikke har nogen vinger.

Ligesom myggen, har væggelus en sugesnabel, som de bruger til at suge blod fra mennesker og dyr. Desuden udskiller væggelus en karakteristisk lugt.

En væggelus kan ligge mellem 1-5 æg om dagen. Antallet kommer an på miljøets temperatur og væggelusenes adgang til næring. I løbet af et voksent liv lægger hunnen mellem 200-500 æg.

Læs også: Møl i møbler og tøj – sådan bekæmper du dem 

Væggelus er aktive om natten

Væggelus er aktive om natten, hvor de drikker blod fra mennesker og andre varmblodige dyr, imens de sover. Dette skyldes, at de drages af kuldioxid, som vi udånder om natten.

Disse blodtørstige kryb suger blod fra mennesker i 5-10 minutter, indtil de bliver mætte. Væggelus blive meget flade når de ikke suger blod, hvilket gør, at de kan gemme sig i diverse småsprækker. Hvis de får adgang til blod, kan de tredoble deres vægt på bare fem minutter.

– Det eneste væggelus spiser er blod fra os mennesker eller andre varmblodige dyr. Resultatet er ubehagelige, røde bid på huden, siger forsker Bjørn Arne Rukke fra Folkehelseinsituttet til Newswire. 

Om dagen gemmer krybene sig i madrasser, sengerammer og sprækker, og generalt steder i nærheden af hvor du sover. 

Hvordan undgår jeg væggelus?

Antallet af registrerede væggelusangreb er skudt i vejret over de seneste år. Den mest typiske årsag til at skadedyrene dukker op i hjemmet er, at de gemmer sig i baggagen efter ophold på hoteller, herberger og campinghytter i udlandet.

Læs også: Husbukke – skadedyrene som spiser dit hus op indefra

Men væggelus spreder sig også gennem brugte møbler, brugt sengetøj og andet inventar, der tages ind i hjemmet.

Næste gang du skal ud at rejse, bør du derfor gøre en indsats for at undgå at de blinde passagerer kommer med dig hjem. 

Regler når du skal på ferie

Hvis du vil undgå, at dit hjem bliver inficeret med væggelus bør du ALDRIG lægge din baggage på din seng. Det er faktisk det værste du kan gøre. Placer i stedet din baggage i badekaret. Hvis ikke du kan sætte din kuffert i badekarret, bør du lægge din kuffert på en stol eller på et kuffertstativ.

Tjek altid væggelusenes yndligstilholdssted, nemlig sengene, når du opholder dig på et hotel. Se efter spor i sengerammen, under madrassen og på sengebunden. Tjek også i den øverste del af sengen.

Læs også: Kakerlakker i Danmark – sådan bekæmper du dem

Regler når du er kommet hjem

Den bedste måde at undgå væggelus på er, at tjekke alt i din kuffert, når du kommer hjem. Tjek hvert enkelt stykke tøj grundigt efter.

Væggelus kan ikke lide kolde temperaturer, så sæt gerne kufferten ud på terrassen i et par døgt, før du kan tage den ind igen.

Læs også: Borebiller – bekæmpelse og forebyggelse af det lille skadedyr 

Har du en stor kummefryser, som din kuffert kan være i kan du også lægge din kuffert i fryseren i et døgns tid.

Hvis du har købt brugt tøj eller brugte lagner og møbler, så bør du være ekstra opmærksom.

Tegn på væggelus

Væggelus er som sagt aktive om natten. Det er derfor sjældent, at vi ser dem. Det første tegn på væggelus er, at man vågner med væggelusbid og udslæt på kroppen. Men de sikreste tegn på, at du har fået væggelus i dit hjem, er de karakterisitske brunsorte, blanke ekskrementer, væggelus lægger i hjørne og kroge, og oftest på sengestolper og sengebunde. Se efter disse 3 tegn på væggelus:

  1. Mørke sprækker i sømmene på madrassen
  2. Sød og karakteristisk lugt
  3. Levende væggelus og rester af deres skellet

Her skal du kigge efter væggelus

I og med at væggelus lever af blod, findes de oftest rundt om sengen, men ifølge skadedyrsselskabet Rentokil er det også vigtigt at lede følgende steder efter væggelus:

  • Sengerammer og sprækker i sengegavlen
  • Sømmer i madrassen
  • Tekstiler og andre overflader
  • Gulvlister
  • Mellem gulvplanker
  • I sprækker og ødelagt gips, eller bag tapet
  • Indersiden af stikkontakter og beslag
  • Skuffer og skabe
  • Garderober
  • Natbord

Væggelusbid: Sådan ser det karakteristiske bid ud

Det kan være svært at se forskel på et væggelusbid og andre insektbid. Som sagt kommer bidene fra væggelus som oftest om natten. Du vågner sandsynligvis ikke af at blive bidt, da væggelus bedøver sine ofre, når de suger blod.

Væggelusbid kan opstå hvor som helst på kroppen, men oftest i nærheden af blodårer, som ligger nær hudens overflade. Typisk ses væggelusbid på hals, hænder, arme og ben.

Det er forskelligt fra person til person, hvordan væggelusbid ser ud. Hvor nogen reagerer stærkt på bidene, og får røde udslæt, får andre mindre eller stort set ingen reaktion på blodsugernes bid.

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

Er væggelusbid farlige?

Reaktionen på væggelusbid kan komme umiddelbart lige efter man er blevet bidt eller efter noget tid. Den gode nyhed er, at selvom bidene fra væggelus kan være ubehagelige, så overfører væggelus ikke nogen sygdomme til hverken mennesker ikke dyr.

Det er ikke farligt at blive bidt af væggelus. De overfører ingen smitte som eksempelvis flåten kan gøre, men du kan få kløe og små røde mærker, der hvor væggelusen har bidt dig. Ofte er det den psykiske faktor, der er det største problem, når folk får væggelus i deres hus, siger Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam til Newswire. 

Læs også: Klanner – sådan bekæmper du flæskeklanner, som angriber din mad

Kan jeg selv udrydde væggelus?

Udryddelse af væggelus bør udføres af professionelle, da det er meget vanskeligt at få bugt med skadedyrsproblemet, så snart det er opstået.

Der er dog nogle ting du selv kan gøre:

  • En grundig rengøring af alle husets rum kan i nogle tilfælde få bugt med væggelusproblemet.
  • Støvsugning kan være et nyttigt middle til at fjerne så mange væggelus som muligt, men det kan som regel ikke bekæmpe problemet fuldstædnig. Husk at støvsugerposen skal destrueres straks efter brug for at forhindre spredning.
  • Hvis skadedyrsproblemet opstår i løbet ad vinteren, kan du udnytte den kolde temperature udenfor ved at stille møbler, tøj og tæpper udenfor i 1 til 2 døgn. 

Hvor meget koster det at bekæmpe væggelus?

Hvis du har fundet væggelus i dit hjem, bør dit næste skridt være at søge professional hjælp til at få udryddet de små skadedyr.

Udgiften for at slippe af med væggelus kommer an på problemets omfang. Hvis omfanget af væggelusproblemet er stort, kan det koste dig tusindsvis at kroner – medmindre du selvfølgelig har en forsikring, som dækker.

Ifølge Nettavisen kan bekæmpelse af væggelus koste dig 30-35.000 kroner plus moms, hvis du har et stort hus. Dog skriver de, at gennemsnittet ligger på ca. 20.000 kroner plus moms.

Væggelus og forsikring

Mange mennesker tror at hus- og indbosforsikringen automatisk dækker væggelus, men det er desværre ingen selvfølge. Ofte skal du have en udviddet hus- og indbosforsikring for at din forsikring dækker.

Tjek derfor med dit forsikringsselskab, hvis du vil være dækket mod væggelusinvasioner af dit hjem.

Læs også: Mosegrise – sådan bekæmper du dem

Mest læste artikler