Dræbersnegle i haven – sådan bekæmper du dem

Dræbersnegle er ulækre og klamme og har ikke rigtigt andre venner end den fugtige danske sommer og de milde vintre. Dræbersnegle har hærget det ganske land og fyldt medierne i den sædvanlige agurketid, men hvad gør vi ved dem?

 

Hvordan bekæmper du dræbersnegle?

Det bedste svar er nok, at vi lærer at leve med dem, gør en indsats for at holde bestanden nede på et tåleligt niveau og husker at skylle vores grøntsager fra køkkenhaven ekstra godt, hvis vi har dræbersnegle i haven, for de er oftest inficeret med colibakterier, der kan give en rigtig slem og langvarig mavepine.

Hvor kommer dræbersneglen fra?

Der hersker en del usikkerhed om dræbersneglens oprindelse, men de fleste eksperter hælder til, at den kommer fra den iberiske halvø (Spanien og Portugal), hvor de meget varme og tørre somre holder bestanden nede, så den ikke udgør et problem. Men den er øjensynligt kommet hertil med planter eller jord importeret derfra, og her har sommeren ikke så meget kraft, så derfor overlever langt flere af sneglens yngel.

Tjek nye planter for snegleæg

Husk at tjekke alle nye planter, du køber ind eller får udefra – der kan være æg fra sneglen i jorden. Og et enkelt snegleæg kan under de optimale betingelser for dem blive til hele 400 nye snegle på et års tid. Har du allerede sneglene i haven, så bekæmp dem, for de er grådige og spreder sig med voldsom hast. Og allier dig endelig med naboerne, for er det kun dig, der bekæmper, så nytter det ikke meget.

Klip dræbersneglene over

Der er flere metoder til bekæmpelse af dræbersneglene – eller iberisk skovsnegl – som er den officielle danske betegnelse for denne type snegle. Vi bringer her på siden nogle ideer fra læsere, der har erfaring med sneglene, og måske kan du bruge dem. Ellers lyder rådene, at du skal hakke dem over med spaden, klippe dem over med en havesaks eller, hvis du har mange, samle dem i en spand og hælde kogende vand over dem, så de dør.

Læs også: 10 tricks til at bekæmpe dræbersnegle

Grav sneglene ned eller pak dem ind

Bagefter bør du grave dem ned i jorden eller hælde dem i en pose og smide dem i dagrenovationen, for de døde snegle tiltrækker nye snegle. De er nemlig kannibalistiske, og måske er det derfor, at de har fået det drabelige navn dræbersnegle.

Læsernes ideer – sådan gør de

Sikker ølfælde

Jeg har afprøvet ølfælden, men da jeg har både dyr og børn, vil jeg gerne undgå at grave den ned. Jeg tog derfor en udtjent isbøtte af plastik, hældte øl i og skar et 3 x 3 cm hul i låget. Jeg satte den ved terrassen og vupti var den fuld af druknede snegle næste dag. Bagefter er det bare at hælde øllet ud og komme bøtten i en plastikpose og så i skraldespanden.

Hanne Nielsen, Risskov

Brug sæbevand

Tag en fem liters plastspand og fyld ca. 2 liter vand i. Kom en spiseskefuld sulfosæbe i vandet. Sæben opløser sneglenes slim, så de ikke kan kravle op af vandet. Blandingen kan holde i mange dage og kan rumme flere hundrede snegle. Brug en gammel grilltang til at samle de døde snegle op med. Og grav så sneglene et stykke ned i havejorden bagefter.

Ejnar Hansen, Låsby

Læs også: Bekæmp dræbersnegle med moskusænder

Rabarberskjul

Vi har prøvet at bekæmpe dræbersnegle med forskellige ting, men synes, at det bedste resultat var at lægge rabarberblade på skyggefulde steder. Kig under bladene morgen og aften, der er faktisk altid stor gevinst.

Kirsten Bertelsen, Struer

Hjælp sneglens fjender

En anden god idé er at tiltrække de naturlige fjender, som sneglene har herhjemme. Andre snegle kan spise dræbersneglenes æg, skrubtudser spiser både æg og små snegle, det samme gør visse fugle – i Sverige er især solsort fremhævet som en fjende af dræbersneglene – og pindsvin har også af og til små snegle på sit menukort, men det er bestemt ikke deres livret.

 

Læs også: Bekæmpelse af dræbersnegle – sådan gør du

Mest læste artikler