Vil du undgå de ubudne gæster til festmåltidet, kan du i stedet lokke dem i en hvepsefælde.
Vil du undgå de ubudne gæster til festmåltidet, kan du i stedet lokke dem i en hvepsefælde. Foto: GettyImages

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at mindske antallet af de insisterende insekter i din have - og ved dit middagsbord. Se dem her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 25. april 2019

Hver sommer holder hvepsene fest på terrassen, og som de fleste har erfaret, kan de være et anstrengende selskab omkring havebordet.

Plejer du at være så generet, at du ikke kan sidde i din have, kan det derfor være en god idé at forebygge hvepsebesøg allerede i foråret. Det er nemlig på dette tidspunkt, at du ved hjælp af et par nyttige tricks, kan gøre din have mindre attraktiv for de stribede tilflyttere. Når hvepsene først er kommet, er det nemlig svært at slippe af med dem igen.

Vi giver dig de bedste tricks til at forebygge hvepse i haven her:

1. Fjern hvepsebo under opbygning

Når hvepsedronningen er færdig med at vinterdvale sidst i april, går hun i gang med at bygge sit eget bo. Derfor er det allerede i foråret, at du skal holde øje med nybyggede hvepsebo i vægge, på loftet, i brændeskuret, garagen, legehuset eller et andet sted, hvor de kan bo i fred.

Det siger sig selv, at det er lettere at få bugt med et lille hvepsebo end et stort. Derfor er den bedste metode til at bekæmpe hvepsene at fjerne de begyndende hvepsebo i det tidlige forår - og løbende tjekke efter nye små hvepsebo.

Når hvepsekolonien først har vokset sig stor, kan boet huse to til tre tusind hvepse. Finder du et hvepsebo senere på året, bør du derfor søge professionel hjælp til at fjerne det. Husk at en stor og vred hvepseflok kan være livsfarlig.

2. Forebyg hvepse under middagen med fælde

Der er intet, der kan lokke en hveps til bordet, som den lækre duft af marineret grillmad og søde drikkevarer. Hvepsene behøver desværre ingen invitation, og hvis du vil undgå de ubudne gæster til festmåltidet, kan du i stedet lokke dem i en hvepsefælde.

Det er såre simpelt.

Gå lidt væk fra bordet og hæng en hvepsefælde op med noget sødt i - så burde de sultne insekter søge derhen. Insisterer de på at spise med ved bordet, kan du prøve dette smarte trick, som burde skræmme hvepsene væk på få minutter. 

3. Forebyg med nemt, falsk hvepsebo

Hvis hvepsene tror, at der allerede findes et hvepsebo i din have, holder de sig væk. Derfor kan du forebygge deres besøg ved at kreere et falsk hvepsebo.

Du behøver faktisk ikke gøre andet end at hænge en brun papirspose fyldt med luft op på terrassen. Det lyder næsten for simpelt, men det virker! Se, hvordan hvepseboet bruges her

4. Forebyg hvepse i sensommeren

I sensommeren går hvepsekolonien i opløsning, og det er i denne periode, at hvepsene ofte bliver nærgående og aggressive. De er på jagt efter sukker, og er din have fyldt med frugter som æbler, bær og andre søde sager, har du skabt et rent slaraffenland for hvepsene. Hvis du vil forebygge besøg fra de sukkertrængende insekter i denne periode, bør du derfor fjerne alt nedfalden og dårlig frugt fra haven. Det er nemlig ren lokkemad!

 

25. april 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med dem.

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du fanger den.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de andre råd mod hvepse, der stadig virker …

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...