I fremtiden bliver store mængder af kriblende og stikkende plageånder et almindeligt syn i Danmark.
I fremtiden bliver store mængder af kriblende og stikkende plageånder et almindeligt syn i Danmark. Foto: GettyImages

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i takt med at temperaturen stiger, skal vi forberede os på store insektplager. Se, hvordan du undgår dem her. 

Af: Nanna Danborg-Aamand, 13. august 2019

Hver sommer bliver vi plaget af fluer og hvepse, der spiser vores mad, når de invaderer grillbordet. Især sidstnævnte er ofte generende sidst på sæsonen, hvor maden i hvepseboet er ved at slippe op. Men i år kan sommerens sidste måneder bringe endnu flere fægtende armbevægelser og smæld fra fluesmækkere med sig, end vi er vant til. 

Ovenpå en meget mild vinter har fluer, hvepse og andre skadelige insekter nemlig haft særdeles gode betingelser for at overvintre. Samtidig har denne sommers fugtige og varme vejr skabt de bedste levevilkår for de små kræ - og det kan faktisk resultere i en sand insektplage i august og september. 

Varme giver flere insektplager i fremtiden

Plagen fra de mange insekter er dog noget, vi må begynde at vænne os til. Ifølge skadedyrsekspert hos Tanaco, Paul Ashton, bliver store mængder af kriblende og stikkende plageånder nemlig et almindeligt syn i Danmark i de kommende år på grund af den globale opvarmning. 

– En generel temperaturstigning bringer ikke kun ekstremt vejr med sig. Den bringer også flere forskellige insekttyper med sig, og samtidig får de gamle kendinge som fluer og hvepse markant bedre yngelforhold. Alt sammen er det med til at øge generne for os mennesker, forklarer Paul Ashton i en pressemeddelelse. 

Heldigvis er der dog en del forholdsregler, som du ifølge Paul Ashton kan tage, for at undgå de værste plager.

Sådan undgår du de plagende insekter

1. Minimer føden for hvepse og fluer

Først og fremmest handler det om at minimere føden for både hvepse og fluer. Hold rent i køkkenet og sørg for at komme ud med skraldet oftere, end du plejer. 

Samtidig er det vigtigt, at maden på bordet ikke får lov at stå for længe, da fordærvelsen hurtigt indtræffer, og det tiltrækker fluerne. Alternativt kan det hjælpe, hvis du kan dække maden til, så fluer og hvepse ikke kan tilgå maden.

2. Farvel med fluenet

For at undgå en hær af fluer og hvepse inde i huset er det nærliggende at holde døre og vinduer lukkede, men det kan være svært, når temperaturen stiger. Hvis du sætter fluenet på dine vinduer, kan du holde en meget stor del af insekterne ude. 

3. Fjern kød med det samme

Pas på at have kød til at stå frit fremme i køkkenet i lang tid, da det vil tiltrække spyfluer, der vil lægge æg i kødet. Den almindelige husflue lægger i øvrigt sine æg i fødevarer, gerne kød, der er gået i forrådnelse. Derfor skal fødevarer hurtigst muligt på køl i sommervarmen. 

4. Bekæmp med stærkere midler

Hvis det bliver en decideret plage med fluer og hvepse både inde og ude, kan insekterne bekæmpes med forskellige skadedyrsbehandlinger – det vil ofte foregå ved, at du sprayer det område, hvor du gerne vil bekæmpe insekterne. Produkterne kan ofte både bruges inden- og udendørs. 

Når det kommer til hvepse, er det dog bedst at bekæmpe dem før solopgang og efter solnedgang, når hvepsene er hjemme i boet.    

13. august 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi...

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med dem.

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor...

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du fanger den.

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de andre råd mod hvepse, der stadig virker …

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.

Mårhund - Jylland tabt til den invasive dyreart, som Naturstyrelsen...

Ny videnskabelig undersøgelse afslører, hvor vanskeligt det er at bekæmpe udbredelsen af den store mårhund, som Naturstyrelsen for længst...