Foto: istockphoto

15 af havens vigtigste dyr - sådan hjælper de dig

Er du fortvivlet over at skadedyrene ødelægger din have? Så er der hjælp at hente lige for næsen af dig. Kend dine havevenner og tag dig af dine nyttedyr. 

Af: Amanda Vejle , 30. maj 2017

Havens nyttedyr

Der findes mange måder at holde haven pæn på. Nogle bruger forskellige former for gift i haven mod diverse skadedyr og sygdomme. Men giften kan have en del uheldige bivirkninger, der hverken er godt for naturen eller for dig.

Lad i stedet for havens allerede eksisterende nyttedyr tage kampen op mod skadedyrene.

1. Mariehønen

Mariehøne på blade i haven

Uden mariehønen ville bladlusene hurtigt kunne overtage enhver have. Mariehønen spiser mellem 20 og 40 bladlus dagligt - eller op til 6.500 bladlus i dens levetid.

Ikke nok med at mariehønen spiser bladlusene, så forskrækker den dem også, når den lander på planten, hvilket får bladlusene til at udskille et advarsels stof, der får de andre bladlus til at slippe planten og falde ned på jorden. 

Læs også: 10 planter, der er nemme at dyrke i krukker

2. Mariehønelarve

Mariehønelarve i haven

Mariehønelarver er også krigere, der spiser mellem 200-400 bladlus inden de forpupper sig. Derfor er det en rigtig god idé at lade de små larver leve i fred og blive til smukke, nyttige mariehøner.

Læs også: Derfor er mariehønen rød

3. Hvepse

Hvepse gør gavn i haven ved at fortære store mængder af bladlus, larver, fluer og andre insekter, der kan optræde som skadedyr. 

4. Jagtedderkopper

De fleste haveejere har stor nytte af både jagtedderkopper og andre edderkoppearter. Ingen danske edderkopper er farlige for mennesker, og kun to arter af edderkopper i Danmark kan bide så det kan gøre ondt på os. Det er husedderkoppen og vandedderkoppen.

Edderkopperne fanger både kravlende og flyvende insekter i deres spind. De spiser både fluer, myg, cikader, tæger og sommerfugle. 

5. Rovbiller

rovbille på jorden i haven er nyttedyr

Rovbiller er smalle og lange og kommer fra den største billefamilie, der består af omkring 58.000 forskellige arter på verdensplan. 

Rovbillen gemmer sig gerne under urtepotter, sten og træstykker. Rovbillerne er gode allierede i kampen mod skadedyr, da de - som navnet angiver - jager mindre skadedyr, der ødelægger dine planter.

Rovbillerne er især efter skadedyr som knoporme, smælderlarver og snegle.

6. Guldøjer

lille grøn guldøjer

De små, grønne insekter æder bladlus og andre små insekter. En larve kan æde op til 600 bladlus i sin levetid. De spiser også andre skadedyr som for eksempel spindemider, trips og uldlus.

7. Fugle

Fugle er nyttedyr, da de fodrer deres unger med snegle, bladlus, larver og andre insekter. Mange fuglearter lever dog selv af frø og bær.

Læs også: Sådan skaber du fugleliv i haven 

8. Løbebiller

blå sort løbebille på græs

Løbebiller er de små, sorte biller, som du sikkert kender fra din have. Billerne tilhører en stor familie på 40.000 meget forskelligt udseende arter. Karakteristisk for de fleste løbebiller er, at de har sorte, blanke dækvinger.

Løbebillerne jager og spiser mindre insekter, der sidder i planter og blomster. Derfor kan du til tider se løbebillerne kravle rundt på dine blomster, men de gør altså ingen skade. Tværtimod spiser de netop de insekter, der kan gøre skade på dine planter.

9. Skrubtudser

skrubtudser er nyttedyr

Skrubtudser lever primært af insekter, bænkebidere, orme, snegle og edderkopper. Skrubtudsen er et nyttedyr fordi den spiser de skadedyr, der ellers forgriber sig på havens planter og grøntsager.

Kend forskel på frøer og tudser ved tudsens tørre, rynkede, vortede skind og frøens glatte og fugtige udseende. 

10. Pindsvin

Pindsvin er nyttedyr, der kan hjælpe dig af med en af havens allerstørste gener; nemlig dræbersneglene. De spiser regnorme, biller, larver, edderkopper, snegle samt æg og unger af dræbersneglene. Så hvis du er så heldig at have et pindsvin i haven, skal du passe godt på det.

Lad være med at sætte mælk ud til dine pindsvin, da de kan ikke tåle det. Giv dem istedet en skål vand, eller noget kamillete og tørfoder i form af havregryn eller kattemad, hvis du har mistanke om at de sulter - eller hvis du bare gerne vil være ekstra god ved pindsvinene.

11. Bier

brumbasser og bier i haven

Bierne er nogle af de vigtigste nyttedyr i haven, da de transporterer det blomsterstøv, der skal til for at skabe frugter og bær og bidrager dermed til at sikre bær- og frugthøsten.

12. Regnorm

regnorme i jorden er nyttedyr

Regnorme er vigtige nyttedyr i din have, fordi de ilter jorden og giver dine planter gode vækstbetingelser. Ormenes egenskaber sikrer, at du har en god, næringsrig og luftig jord i haven, som gør at dine grøntsager, blomster, træer og planter vokser godt.

13. Spidsmus

spidsmus er nyttedyr i haven

Spidsmus lever af insekter bænkebidere, orme og edderkopper. Du må endelig ikke forveksle mus med spidsmus. Mus er gnavere, mens spidsmus er insektdræbere og kødædere. Spidsmus kan faktisk også godt finde på at spise almindelige mus, hvilket også gør den til et nyttedyr.

14. Svirreflue

Svirrefluer bliver også kaldt blomsterfluer, og tilhører en familie af insekter på omkring 200 slægter med ca. 6.000 arter. Svirrefluers udseende kan til tider forvirre, da man let kan komme til at forveksle dem med hvepse.

De har en gul krop med sorte streger og to næsten gennemsigtige vinger. Svirrefluerne er nyttige i haven, da de bestøver afgrøderne, når de flyver fra plante til plante. Deres larver er også nyttige i kampen mod skadedyr, da de spiser en hel del bladlus i deres levetid.

Især i maj og juni måned, hvor insekterne er voksne, kan du opleve at bladlus bestanden svinder kraftigt ind.

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

15. Snyltehvepsen

Snyltehvepsen bruger sin brod til at lægge æg inde i bladlus eller larver af andre skadedyr. Når æggene klækker ligger de lunt og godt inde i larven, omgivet af “mad” når den er klar til at vokse. Herefter spiser de nyudklækkede snyltehvepse deres “vært” indefra.

30. maj 2017 Amanda Vejle
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med...

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.