Jordhvepse adskiller sig fra almindelige hvepse ved at bo i jorden.
Jordhvepse adskiller sig fra almindelige hvepse ved at bo i jorden. Foto: iStockphoto

Sådan bekæmper du jordhvepse, og sådan fjerner du deres bo

Hvad er jordhvepse egentlig? Det er små agressive djævle, der farer op af jorden og angriber fødder og ben på børn og voksne. Så meget så godt, men hvad er egentlig forskellen på almindelige hvepse og jordhvepse, og hvad kan du gøre for at fjerne deres bo? 

Af: Mikkel Hede, 11. august 2016

For mange er jordhvepse den største anledning til frygt blandt alle stikkende insekter. Det er bare dybt ubehageligt at forestille sig en jordhveps, der kommer ud af ingenting og pludselig planter sin giftige brod i din fod - eller endnu værre: i dine børns fødder.

Heldigvis kan jordhvepse bekæmpes. Der findes flere forskellige måder og produkter, du selv kan købe og bruge til at drive jordhvepsene ud af deres huller i jorden. I nogle tilfælde er det dog ikke nok. Det kan blive nødvendigt at kontakte en skadedyrsbekæmper. Dem kan man finde rigeligt af på nettet. Prisen plejer at være overkommelig. Der plejer ikke at være mange andre udgifter end en enkelt timeløn.

Hvad er en jordhveps?

Når folk bruger navnet "jordhveps", så ved alle, hvad der menes: En hveps, eller et hvepsesamfund, der har sit bo i jorden.

Det er heller ikke helt forkert bortset fra den lille detalje, at der overhovedet ikke er nogen forskel på en jordhveps i jorden og en hveps i en bikube, oppe under taget eller andre steder. Genetikken er den samme. Hvepsene indkvarterer sig bare forskel afhængigt af, hvor de kan finde et hvepseegnet nabolag. 

Hvad er jordbier?

Der findes også bier, der bor i jorden, og som derfor omtales som jordbier. Disse jordbier er i modsætning til jordhvepsene faktisk særskilte arter. Der findes over 50 forskellige arter af jordbier i Danmark.

Jordbierne bor alene i deres reder, hvor de også lægger deres æg. Disse jordbier graver deres reder med tilhørende sidegange ved at bruge deres kindbakker og deres ben. Jordbier - eller gravebier - har en ret svag brod og er ikke lige så aggressive som jordhvepsene. Det er faktisk ret sjældent, man hører om folk, der bliver stukket af jordbier. 

Skal jordbier og jordhvepse bekæmpes?

Både bier og hvepse er uhyre nyttige for blomsters formering. Derfor er det bedst for naturen - og i sidste ende for os - at lade bierne og hvepsene fortsætte deres liv uantastet.

Den solitære jordbi bør man i hvert fald ikke bekymre sig om, medmindre der er medlemmer af husstanden, der har alvorlig overfølsomhed over for bistik.

Jordhvepse er en anden sag. De flytter ikke adressen, hvis man dukker op med en potteplante og en æske chokolade foran deres reder og beder dem om at flytte et andet sted hen, hvor barfodede menneskebørn ikke kan risikere at træde på dem.

Det kan derfor blive nødvendigt at tage forskellige bekæmpelsesmetoder over for jordhvepse i brug. 

Sådan fungerer et jordhvepsebo

Jordhvepses hulesystem kan være ret stort. Det bliver næsten altid kun brugt i en enkelt sæson.

Et jordhvepsebo kan godt omfatte et par tusinde individer. Boet er ofte et vidt forgrenet hulesystem med flere udgange. Jordhvepsenes dronning holder til længst væk fra indgangshullerne.

Det er vigtigt at have in mente, at en jordhvepserede har flere adgange, hvis man som privatperson vil bekæmpe dem på egen hånd. Jordhvepsene kan derfor være midlertidig forduftet ud af en anden udgang, mens du lægger dine snedige fælder ved "hoveddøren".

Hvepse kan bygge deres bo i græsplænen, stensætninger, muldvarpeskud og i mørnede træstubbe. Det er hvepse i disse omgivelser, vi kalder for jordhvepse.  

Læs også: sådan bekæmper du myrer og flyvemyrer

 
Har du svært ved at kende forskel på bier og hvepse? Når det drejer sig om de jordboende insekter, så er det næsten med garanti jordhvepse og ikke jordbier, hvis der er flere brodbærende insekter ved et hul i jorden - som her på billedet.  

Hvornår bekæmper man jordhvepse?

Det har størst effekt at bekæmpe jordhvepse om aftenen. I løbet af dagen er hvepsene på arbejde og ude af finde føde og nektar. Om aftenen er de fleste tilbage i boet.

Det giver også mest mening at bekæmpe jordhvepsebo tidligt på sæsonen. I foråret er kolonien meget mindre, og det er derfor meget lettere at inddæmme insekterne. 

Jordhvepse kan bekæmpes hele sæsonen igennem, men jo længere ud på efteråret, man kommer, jo mere overflødigt vil det være, fordi det meste af hvepsekolonien alligevel snart vil dø. Jordhvepse vil også som nævnt næsten aldrig vælge det samme bosted til næste år. 

Læs også: Bekæmp bladlus helt uden gift

Midler til insektbekæmpelse i handlen

I byggemarkeder, plantecentre og andre steder kan man købe forskellige produkter til at bekæmpe jordhvepse med.

Det kan blandt andet være insektpudder. Denne type insektmiddel anvendes typisk også mod myrer. Pudderet strøs ud foran indgangen(e) til jordhvepseboet. Midlet virker ved at sætte sig på jordhvepsene vinger og kroppe. Insekterne bringer derefter giften ind i boet, hvor det er hensigten, at det skal tage livet af boets beboerne. Husk at spotte og pudre ALLE jordhvepseboets indgange.

Der findes også midler på markedet, som man enten hælder ned i hullet som væske eller puster ned i boet som røg. 

Hjemmelavede tricks mod jordhvepsebo

Der er andre bekæmpelsesmetoder i omløb. Det er metoder, man benytter på eget ansvar, og som der derfor godt kan være en risiko ved. 

Det er også en mulighed at hælde benzin ned i boets indgang. Fordelen ved dette er, at at damp- og røgudviklingen vil være stor og skadelig for jordhvepsene. Ulemperne er dog åbentlyse. Benzin er noget djævelskab, og uforsigtig omgang med dette brændstof kan fremkalde store stikflammer. Den længebrændende ild rummer også en risiko for ildebrand, hvis man er uforsigtig eller bare uheldig.

Andre anbefaler antænding af husholdningssprit ved indgangen og nede i gangene. Husholdningssprit brænder ligesom benzin også længe. Det er fordelen - ulemperne og risikoen er de samme som ved benzin.

Professionel assistance mod jordhvepse

Vi på idenyt.dk kan ikke anbefale skrappe og risikable metoder til at bekæmpe jordhvepse som benzin og husholdningssprit. Det mest sikre er først at forsøge sig med de godkendte insektmidler, der har dokumenteret effekt over for jordhvepse.

Hvis det ikke er tilstrækkeligt, og du har spottet hvepseboet tidligt på sæsonen, så vil vi anbefale, at du ofrer en plovmand på at hyre en professionel insektbekæmper til at fjerne jordhvepseboet. 

11. august 2016 Mikkel Hede
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med...

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.