Rotterne flytter ind

Vil du ikke dele mad eller sofa med rotter, så skal du læse med her – og tjekke din bolig.


Rotterne står på spring for at indtage din bolig. Fra 2008 til 2015 blev antallet af
rotteanmeldelser mere end fordoblet i København – samme tendens ses i resten af landet. Når vi fx oplever monsterregn med oversvømmelser, så rotterne bliver hjemløse, stiger risikoen for at rotterne kommer ind i vores huse.

Vil du ikke dele mad eller sofa med rotter, så skal du læse videre – og tjekke din bolig. 

Fem tips (som rotterne hader)

1. Sørg for at tætne åbninger med ståluld

Rotter kan klemme sig ind gennem meget smalle, og de kan de tygge sig igennem det meste, inklusiv dine vægge. Vær derfor sikker på, at du har tjekket din ejendom ordentligt igennem for huller og revner i murværk og døre. Ser du et hul, så sørg for at tætne det med det samme! Her kan du med fordel bruge ståluld, da gnaverne hurtigt vil opgive at tygge sig igennem det. Tænk som en gnaver, og husk, at de kan tygge sig igennem både plastic, træ og kabler.

2. Hold øje med rørene

Rotter kan også finde vej ind i din ejendom gennem kloakken, hvor de kan arbejde uforstyrret. Derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt tjekker, at afløbsriste, brønde og toiletter ikke har brud eller huller.

Læs også: Sådan bekæmper du muldvarpen

3. Hold dit køkken rent og opbevar alt spiseligt i tætlukket emballage

Skadedyrene tager for sig af alt, der er spiseligt, hvilket også gælder foder til hjemmets kæledyr. Vær derfor opmærksom på, om du har fødevarer eller dyrefoder opbevaret i skure, udhuse eller lignende, ligesom du også bør være opmærksom på, at fodring af fugle også kan lokke rotter til.

4. Gennemgå alle gemmesteder og forsegl skraldeposer

Husk, at gnavere elsker at gemme sig på steder, hvor de føler sig sikre. Du bør derfor, hver gang du gør rent, sikre dig at få tjekket alle former for beholdere, før du sætter dem tilbage på plads. Sørg også for, at alt skrald opbevares i forseglede poser og spande.

Læs også: Mosegrise – sådan bekæmper du dem

5. En forebyggende indsats er din bedste forsikring

En forebyggende indsatsen er det bedste værn mod rotter. Sørg derfor for, at hjemmets kloakker er tætte og vær sikker på, at alle afløbsriste er fastspændte, så du på den måde besværliggør adgangen til hjemmet bedst muligt.

Er uheldet ude – og rotterne allerede har fundet dit hus, så skal du have hjælp til at ydrydde dem: – Rotter kan være bærere af en lang række ubehagelige sygdomme ligesom man også vil kunne opleve, at fødevarer bliver forurenet samt at dyrene laver gnaveskader rundt om i hjemmet. Kontakt derfor kommunen, hvis I opdager rotter i eller omkring jeres hjem, mener Claus Schultz, teknisk chef i Rentokil.

Kilde: Rentokil m.fl.

Mest læste artikler