Red haven fra skadedyr og sygdomme

Du kan aldrig sikre dig helt mod skadedyr og sygdomme i din have, men du kan både forebygge og redde angrebne planter.


Skadedyr og plantesygdomme spredes via luft, regn, jord og dyr, så det kan ikke lade sig gøre at holde dem ude af din have, men ligesom med os mennesker kan man sige, at det gælder om at holde havens immunsystem i balance, så dårligdommene ikke får fat og gør skade.

De fleste sunde planter kan sagtens klare et angreb af skadedyr eller sygdomme, og mange mindre angreb opdager du aldrig, fordi nyttedyr gør indhug i skadedyrene, eller fordi forholdene ikke tillader sygdommen at få fat.

Sunde planter

Først og fremmest skal du sikre dig, at de nye planter, du køber til haven, er sunde og raske. De skal have friske rødder og en god farve. Dernæst skal de plantes et sted, hvor de får optimale forhold.

Solelskende planter skal altså ikke stå i skygge, sarte planter skal helst have noget læ og så videre. Spørg, der hvor du køber dine planter, så du kan give de nye planter den bedst mulige start i din have.

Jorden, planterne står i, har også stor betydning. Der er voldsom forskel på en fed lerjord og en let sandjord, og derfor er det også meget forskelligt, hvilke planter der trives på de forskellige jordtyper. Optimalt set bør du få foretaget en jordbundsanalyse, så du også kan se, om der er mangel på forskellige mineraler.

Læs også: Edderkopper | De syv mest almindelige arter i vores hjem

Sygdommene venter

Diverse plantesygdomme som meldug og gråskimmel er til stede hele tiden i haven, uden du opdager det, men pludselig opstår der forhold, der er optimale for sygdommene, og så ses de tydeligt.

Meldug bryder frem, når diverse planter har det for tørt. Du kan se det ved, at dele af planten bliver dækket af en hvid belægning.

Sørg for at fjerne de angrebne dele af planten og forbyg sygdommen ved at holde jorden om planterne tilpas fugtig.

Gråskimmel derimod trives i varmt og fugtigt vejr og angriber plantedele, der er svækkede. Fjern straks angrebne dele og sørg for, at der er luft om planten.

Læs også: Sygdomme i roser – sådan slipper du rosensygdomme

Tiltræk fugle og insekter

Der er også en lang række skadedyr, der fra tid til anden kaster sig over haveplanter.

Også her skal du forebygge med optimale forhold for planterne. Sunde og raske planter er mere modstandsdygtige.

Ellers gælder det om at skabe en have, hvor der er masser af fugle og insekter, for mange af dem lever af de skadedyr, som vi helst ikke vil se.

Små hyggelige fugle som musvitter og mejser spiser flere tusind insekter på en havesæson, mariehøns og deres larver har bladlus på menukortet, og det samme har svirrefluer og ørentviste. Andre nyttedyr i haven er edderkopper, tusindben, skolopendere og skrubtudser.

Raske roser i haven

Har du roser i haven, har de sikkert en fremtrædende plads, da sunde roser virkelig er en pryd. Men roser er ofte også modtagelige for sygdomme og skadedyr.

Der er mange sorter og arter af roser, så spørg forhandleren for at sikre, at du får roser, der passer til jorden i din have, og plant dem gerne solrigt og luftigt, så planterne hurtigt kan tørre efter regn. Det mindsker risikoen for svampe og sygdomme. Pas på med at gøde med for kvælstofholdig gødning, da det fremmer saftige skud, som bladlus elsker.

Bliver rosen ramt af svampesygdomme som fx stråleplet, så fjern de angrebne blade og smid dem i skraldespanden eller brænd dem. Kommer de på komposten, kan
sygdommen sprede sig derfra.

Sygdomme ved bær og frugt

Visse bær og frugter bliver angrebet af meget specifikke skadedyr og sygdomme; hindbærstængelsyge, solbærknopgalmide, stikkelsbærbladhveps osv. Listen er meget lang, så konsultér en god havebog, hvis du tror, noget er galt.

Generelt kan du forebygge ved fornuftig beskæring, der sikrer åbne buske og træer, der får luft og lys. Tiltræk fugle og andre nyttedyr til haven, og opdager du angreb, så fjern de angrebne blade og grene og smid dem ud eller brænd dem.

Visse skadedyr i frugttræer kan effektivt bekæmpes med fangplader eller ferromonfælder.

Læs også: Sådan undgår du skægkræ

I drivhuset er der gode betingelser for sygdomme og skadedyr

Drivhuset er et intensivt dyrkningsmiljø med et kunstigt skabt klima, der gør os i stand til at dyrke planter, der ikke trives i det almindelige danske klima. Drivhuset skaber også gode betingelser for en række sygdomme og skadedyr, og angreb kan sprede sig hurtigt.

Til gengæld gør det lukkede miljø også, at du effektivt kan bekæmpe skadedyr med nyttedyr, der kan købes i større planteskoler eller på nettet. Jo hurtigere de bliver indført, jo mere effektiv er bekæmpelsen. Du kan forbygge sygdomme ved, at der er luft mellem planterne, god udluftning i drivhuset, især når planterne er vokset til, og ved at fjerne skadede og visne blade.

Mest læste artikler