Plettet Voldsnegl
Plettet Voldsnegl Foto: Biopix og iStock

Plettet Voldsnegl er den nye dræbersnegl - og den skal dø, siger Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen opfordrer haveejere til koordineret indsats mod Plettet Voldsnegl. Se her, hvordan du genkender og afliver Den plettede Voldsnegl eller endnu bedre - spiser den.

Af: Mikkel Hede, 17. juli 2017

Til kamp mod Den plettede Voldsnegl!

Plettet Voldsnegl kan meget let blive haveejernes næste dødsfjende. Belært af erfaringen med dræbersneglenes invasion opfordrer Miljøstyrelsen derfor nu alle haveejere til i samlet flot at bidrage til at stække Den plettede Voldsnegls fremmarch, mens det endnu kan nås.

Plettet Voldsnegl har nemlig ifølge Miljøstyrelsen fået et alt for godt tag i danske haver, og det vil kun blive værre i takt med, at de varslede klimaændringer bliver en realitet. 

Voldsnegl på københavnske volde

Voldsneglen er ellers en fredelig lille skabning, der på ingen måde lever op til sit frygtindgydende navn. Artens danske navn skyldes, at sneglen, der stammer fra varmere himmelstrøg omkring middelhavet, i slutningen af 1800-tallet blev lukket ud på de københavnske volde. Formålet var, at der med tiden skulle opbygges en spiselig sneglebestand.  

Den plettede Voldsnegl som forret

 
Escargots serveret med smør og krydderier i eget hus.  

Den plettede Voldsnegl var nemlig dengang som nu en delikattesse. I Frankrig, Spanien og Portugal spises den stadig med stor velbehag på linje med vinbjergsneglen. I Frankrig går Den plettede Voldsnegl under navnet "petit-gris". Det latinske navn for arten er Cornu aspersum.

De snegle, der i stadigt stigende omfang er begyndt at hjemsøge danske haver, kan faktisk godt forvandles til den lækreste forret, hvis de vel at mærke bliver opdrættet på den rette måde i tiden op til tilberedningen.

Spis voldsneglen med rigelig smør

Der findes mange forskellige opskrifter på denne variant af "escargots", som er den franske kulinariske betegnelse for spiselige snegle. Essensen af opskrifterne er dog som regel den samme: sneglene skal efter en indledende kort opkogning ind i ovnen garneret med en smørblanding, hvor de klassiske ingredienser ud over rigelig smør er hvidløg, skalotteløg, persille og salt og peber. 

Sneglen som skadedyr

De fleste haveejere ville dog hurtigt få afsmag for Den plettede Voldsnegl, hvis de skulle spise sig igennem de horder af snegle, der er begyndt at befolke danske haver. Faktisk er der allerede haveejere, der tæller de plettede voldsnegle, de har måttet skaffe sig af med, i tusinder. 

Sneglene findes i dag i stort set alle landsdele i Danmark og nogle steder i meget stort antal. Desværre yder villahaver en særlig tiltrækning på Plettet Voldsnegl, fordi de trives særlig godt i områder med lav og åben bebyggelse og rigelig fugt. Sneglenes foretrukne fødeemner omfatter desuden mange af de mest skattede planter fra blomsterbedet og køkkenhaven. Derfor er velplejede og velvandede villahaver ofte et sandt paradis for Den plettede Voldsnegl. 

Miljøstyrelsen advarer mod Plettet Voldsnegl

Den plettede Voldsnegl er ganske vist endnu ikke lige så udbredt i Danmark som Den iberiske Skovsnegl (dræbersneglen), men Miljøstyrelsen mener, at der er vigtigt at være på forkant med udviklingen:

"Plettet voldsnegl er endnu ikke invasiv i Danmark, da den har en begrænset udbredelse, og i denne udbredelse kun i få tilfælde optræder som et skadedyr," hedder det i faktaark fra Miljøministeriet. "I udlandet er den dog et kendt skadedyr, blandt andet for private haveejere. Med et fremtidigt varmere klima i Danmark vil det danske vejr blive mere lig det man finder i sneglens oprindelige udbredelse, hvorfor plettet voldsnegl måske vil øges i antal og have en øget betydning i fremtidens Danmark." 

Miljøstyrelsen erklærede mål er derfor "at informere befolkningen om faren ved at udsætte arten", så at "antallet af introduktioner nedbringes"

Den gode nyhed

Det gode ved bekæmpelse af Plettet Voldsnegl er, at de enkelte individer er lette at finde og nemme at udrydde, og man kan bruge præcist de samme metoder som ved bekæmpelse af dræbersnegle. Det vil sige, at både sneglegift, overklipning og overhældning med kogende vand er effektive metoder. Den enkleste måde at aflive dem på er at træde oven på dem, så vil de omkomme på stedet. 

Den dårlige nyhed 

Det store problem ved bekæmpelse af Den plettede Voldsnegl er dog, at sneglene kan formere sig eksplosivt. Sneglene er hermafroditter og kan derfor parre sig med enhver anden Plettet Voldsnegl, der kommer forbi.

Sådan et lille romantisk møde kan kaste mellem 30 og 120 æg af sig. En Plettet Voldsnegl kan avle kuld med et interval på 6 uger. Det kan give over 400 æg pr. snegl i løbet af en sæson.

Den plettede Voldsnegl går i dvale, når det bliver for koldt. Sneglen kan overleve i op til 5 graders kulde. 

Sådan ser Plettet Voldsnegl ud

Plettet Voldsnegl kaldes på engelsk "Brown Garden Snail". Brun er også en af de farver, som sneglehuset kan antage, men voldsneglenes hus forekommer i et bredt farvespektrum fra gult til brunt.

Sædvanligvis fremtræder de spiralformede sneglehusene med veklsende mørke og lyse tværstriber. Sneglehuset hos et udvokset individ måler mellem 2 1/2 til 4 centimeter i diameter. Kroppen er slimet og blød i en farveskala fra grå til brun.

Se i øvrigt billedet her på siden af Plettet Voldsnegl (fotografet på Sicilien).

17. juli 2017 Mikkel Hede
Mere om Skadedyr

Ny lov: Nu må du drukne disse dyr

Den nye dyrevelfærdslov anerkender dyr som levende og sansende væsener. Alligevel undtages nogle dyr fra forbuddet mod drukning. Dyrenes Beskyttelse er ikke tilfreds.

Farlig flåt-sygdom lukker legeplads

Endnu en gang er der fundet flåter med den farlige virus TBE, der kan give hjernebetændelse. Det har ført til lukningen af en legeplads i...

Flåter kommer tidligt i år

Det milde vejr bringer flåterne med sig - og det er til stor irritation for dine firbenede venner. Men det kan også have konsekvenser for...

Pas på: Hver tredje flåt i din baghave bærer borrelia

Mere end hver tredje flåt i baghaven bærer på borreliabakterier, viser ny undersøgelse. Få her ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem sensommeren – både i hjemmet og i naturen.

Sådan undgår du de kommende insektplager

Hvepse ved middagsbordet, fluer i morgenkaffen og den summende lyd af myg i aftenmørket har altid været en del af den danske sommer. Men i...

Sådan sikrer du dig en hvepsefri sommer

Vil du undgå hvepse i haven om sommeren, skal du allerede begynde at forebygge i foråret. Der findes nemlig fire smarte metoder til at...

Danmark rammes af ekstremt mange krigeriske hvepse

Hvepsene i Danmark har fået optimale livsbetingelser i 2018, og det betyder desværre store hvepsebo og aggressive hvepse. Ekspert mener vi i år kan forvente 15 gange flere hvepse end normalt.

Invasive hvepsearter nærmer sig Danmark: Sådan bekæmper du dem

Invasive hvepsearter er på vej mod Danmark. Få kendskab til, hvordan du kan kende hvepsearterne fra hinanden, og hvordan du får bugt med...

Økologisk spray kan beskytte dig mod flåtbid

Tiden, hvor risikoen for at vi bliver smittet af sygdomme, der spredes af flåterne, er over os. Men i år kan du let blive fri for de små...

Hugorm: Sådan slipper du af med giftslangen i haven og sommerhuset

Hugormen er Danmarks eneste giftslange. Men hvordan genkender du hugormen, hvordan bekæmper du hugormen i sommerhuset og haven, og hvor farlig er et hugormebid bid egentlig? Det får du svaret på her.

Mosegrise - sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrisen har invaderet din have, så hvad gør du nu? Her er alt, du skal vide om, hvordan gnaveren lever, hvad den spiser, og hvordan du...

Effektiv dansk hvepsefælde begejstrer: Så let laver du den selv

Simpel fælde, der holder hvepse væk, vækker begejstring. Den er effektiv, men utroligt nem at lave selv.

Biolog med overraskende advarsel: Dette er den farligste fugl i...

Mange frygter svanen helt ubegrundet. Modsat svanen kan Danmarks farligste fugl nemlig gennembore et menneske med sit dolkformede næb.

Geniale tricks: Få farlige hvepse til at flygte fra dit hjem

Almindeligt postevand, rødt kød og brændende kaffe … her er de hvepseskræmmere, du ikke har hørt om. Og så bringer vi naturligvis alle de...

Pas på dine pindsvin

Pindsvinet er et hyggeligt og nyttigt lille dyr, som du har al mulig grund til at byde velkommen i haven.